Ma is üzen nekünk

Virtuálisan is bebarangolhatóvá vált az Isten a XXI. században fotókiállítás, amelynek alkotói arra törekednek, hogy képpel ábrázolják a Kiábrázolhatatlant.

Isten a XXI. században címmel hirdetett fotópályázatot még 2019-ben a RefCOO – a Református Művelődését Kutatóműhely olyan amatőr és profi fényképészeknek, hívőknek, nem hívőknek és keresőknek egyaránt, akik képi úton fogalmaznák meg kétségeiket és bizonytalanságaikat vagy éppen bizonyságaikat és tapasztalataikat.

Hogyan gondolkozunk Istenről a 21. században, hol keressük, hol találjuk meg, hol érezzük legjobban hiányát? Ezekre a kérdésekre kereste a választ 131 pályázó 332 pályaműve, amelyeket a háromtagú zsűri, Haris László fotóművész, Békési Sándor teológus, esztéta, valamint Füle Tamás fotográfus, a Parókia Portál szerkesztőségvezetője bírált el.



A kétkörös bírálás első fordulójában a kiállításra alkalmas képeket választották ki, a másodikban ezek közül választották ki a díjazottakat. A kiállítást a 2019-es Csillagpont Református Ifjúsági Találkozón lehetett megtekinteni. Tóta Krisztián À la recherche… című fotója nyerte el az első díjat, Ágoston Csaba Mobilbörtöne a második, Rajkai Péter Áhítat elnevezésű fényképe a harmadik helyezett lett. A 2019-es Csillagponton közönségdíjat nyert Demeter János Long walk to Infinite („Hosszú séta a Végtelenbe”) című képe.

Kiábrázolható-e a mindenütt jelen lévő, láthatatlan Teremtő? Változott-e ez a kihívás az évszázadok során, és mit kezdünk vele a huszonegyedik században? A RefCOO kutatóműhely által kiírt pályázat a fotográfia eszközeit segítségül hívóknak tette fel a kérdést és teremt számukra bemutatkozási lehetőséget. Portálunk a második forduló után beszélgetett a zsűritagokkal a pályázat és az elbírálás tartalmi hátteréről, erről írt cikkünk Képek az Alkotóról címmel olvasható.

A tárlatba került pályaművek később a Reformátusok Szárszói Konferenciáján is megtekinthetőek voltak egy ideig, 2020-ra pedig tervbe volt véve egy budapesti köztéri kiállítás is, amit sajnos a koronavírus-járvány meghiúsított. Idén húsvét hétfőtől azonban virtuálisan is bebaragolhatjuk a huszonhat legjobbnak ítélt fotóból álló tárlatot, amely az i21sz.hu honlapon érhető el. Nem pusztán online képgaléria készült ebből az apropóból, hanem olyan tér, amely a valódi kiállítások hangulatát és sajátosságait igyekszik visszaadni.

A honlap főoldalán látható mozaikkép az összes pályázatra érkezett képet tartalmazza, míg a bejárható tárlat csak a zsűri által kiválasztott 26 képet. A képek között nem tudunk lapozni, egyenként kell elmélyednünk bennük, éppen ezért az oldal készítői azt javasolják, hogy csak akkor kezdjünk hozzá a kiállítás megtekintéséhez, ha rá tudjuk szánni az időt.

Sok képhez kiegészítő információk is tartoznak. Némelyikhez művészetelméleti szempontból izgalmas összefüggések kerültek fel, amelyek lehetőséget adnak a képek kisebb csoportosítására is. Néhányukhoz pedig videókommentár tartozik, amelyeken ismert személyek osztják meg velünk az adott alkotással kapcsolatos gondolataikat: Bagdy Emőke pszichológus, Balog Zoltán dunamelléki püspök és zsinati lelkészi elnök, Vecsei H. Miklós színész, rendező, Berkesi Judit sportriporter, Csorba Lóránt énekes, dalszerző, a Lóci játszik zenekar vezetője, Nádasdy Ádám író, műfordító, Gundel Takács Gábor műsorvezető és Horváth Gáspár zenész. Külön ikonnal jelölik a díjazott képeket.

„Azt gondolom, hogy minden, a hitünket erősítő, a gondolatainkat nyugtató és az érzékeinket kényeztető program jól jön most a bezárkózás idején, amely a feltámadás és a visszatérés üzenetéhez kapcsolódik” – nyilatkozta a kiállítás kapcsán a reformatus.hu oldalának Bársony Márton kurátor, a kutatóműhely vezetője. Hozzátette: a tárlat azért húsvéthétfő óta érhető el a közönség számára, mert a szervezők mindenképp szerettek volna egy szimbolikus dátumot találni ehhez, így az ünnep kiváló választásnak tűnt.



„Nagyszerű élmény volt látni, hogy – miközben néha úgy érezzük, hogy szétesik körülöttünk a világ, régi, stabil formák bomlanak fel vagy törnek össze – mennyi elképesztő energia, kreativitás, akarat van a keresésben. Szinte mindenki keres, rengeteg út létezik. Ha semmi mást nem teszünk, csak megmutatjuk egymásnak, hogy ki hol és miben keres, már azzal is jó irányt mutatunk. Ha megmutatjuk, hogy egyek vagyunk a keresésben, megosztjuk egymással a tapasztalatainkat arról, ki hol és mit keres és milyen válaszokat talál, egymásnak is kapaszkodót nyújtunk. Miről szólna az istenhit, ha nem erről?” – mondta ugyanő az index.hu-nak.

A virtuális tárlat gazdag, sokszínű kínálata arról árulkodik, hogy a pályázók nem csupán a keresésben egyek, hanem abban a szemléletben is, amely képes meglátni a hétköznapiban a rendkívülit, az élettelenben az életet, a végességben a végtelent, az Édenen kívüli bukott világban az Új Jeruzsálem ígéretét. Képeik segítségével talán mi is képesekké válunk arra, hogy a dolgok mögé lássunk, és bukott emberekként is emlékezzünk istenképűségünkre, valamit a teremtett világban rejlő Alkotóra, aki ma is üzen nekünk.


Az Isten a XXI. században virtuális tárlat az i21sz.hu címen érhető el.