Helyi közösségi akciók a Teremtés hetén

Az Oikosz – Közös házban élünk ökumenikus összefogás felhívására 26 helyi közösség 40 teremtésvédelmi akciót szervez október első hetében közel kétezer ember részvételével.

A teremtett világ megőrzésében nagy szerepük van a helyi közösségeknek. Kis lépésnek tűnő cselekedeteink is sokat számíthatnak környezetünk védelmében. Az egyházi közösségek mintaadóként és értékközvetítőként különösen fontos szerepet játszanak ebben a folyamatban.

Az Oikosz – Közös házban élünk projekt partnerei (a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért, a Csalán Egyesület, a Károli Gáspár Református Egyetem Ökogyülekezeti Műhelye, a Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Munkacsoportja és a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület) felhívására egyházi közösségek a Teremtés Hete alkalmából (2019. szeptember 29-e és október 6-a között) helyi teremtésvédelmi megmozdulásokat szerveznek. A felhíváshoz 26 helyi közösség csatlakozott és küldte el a szervezőknek a rendezvények adatait. A hét budapesti és 19 vidéki közösség 40 rendezvényt tart, várhatóan kétezer ember aktív részvételével. Az egyházi közösségek, iskolák, civil szervezetek összefogásával megvalósuló események között találunk előadásokat, kirándulásokat, kiállításokat, filmvetítéseket, gyermekprogramokat, természetvédelmi rehabilitációs tevékenységeket, bibliaórákat, áhítatokat, teremtésvédelmi rózsafüzért és más akciókat. 

A hét kiemelt eseménye a Hála és felelősség a sokféleségért konferencia az Evangélikus Hittudományi Egyetemen október 3-án. A konferencia neves előadók segítségével egyrészt a sokszínű természet együttműködését kívánja példaként állítani a társadalom elé, másrészt a hála és felelősség aspektusát emeli ki mint lehetséges utat a teremtésvédelem számára: a különböző „másik” létezését értékként felfogó és azt aktívan, támogatóan megőrző magatartást az ökológiai, társadalmi és vallási térben.

A helyi akciók leírása, szervezők elérhetősége: https://tinyurl.hu/q63u/

A helyi akciók térképen: http://tff.hu/teremtes-hete-akciok-terkep

A konferencia programja: http://www.tff.hu/oikosz-kozos-hazban-elunk/255-hala-es-felelosseg-a-sokfelesegert-konferencia-a-teremtes-heten

További információ:

Szűcs Boglárka, Károli Gáspár Református Egyetem Ökogyülekezeti Műhely, szucs.boglarka@kre.hu, +36-30-453-2950

Farkas István, Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért, farkas.istvan@tff.hu, +36-70-340-8801

Bánfalvi Német Andrea, Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület, andrea.banfalvi@gmail.com, +36-20-317-2388

Koltai Zsuzsa, Ararát Teremtésvédelmi Munkaág Magyarországi Evangélikus Egyház, zsuzsa.koltai@lutheran.hu, +36-20-824-4817

 

A projektet az Európai Unió támogatja a Baptista Szeretetszolgálat No Planet B! programján keresztül.