Útban egy lelki otthon felé

Ott, ahol a madár se jár, egy apró református gyülekezet parókiát kap. Isten ott is munkálkodik, ahol nem várnánk, és lelki otthont készít elő egy cigány közösségnek.

Újabb állomáshoz érkezett a kicsiny, de egyre növekvő református közösség Jánoshalmán. A Bácsalmási Egyházközséghez tartozó szórvány parókiát kapott, ez jelentős lépés a formálódó gyülekezet életében.

Néhány évvel ezelőtt egyetlen cigány református sem élt a húszezer fős városban, ma már harminc-negyven fővel számolhat a közösség vezetője. Balogh Róbert bácsalmási beosztott lelkész Isten csodálatos munkájának látja a parókiának szánt családi ház és melléképület megvásárlását, ami lehetőséget ad a közösség lelki otthonának kialakításához.

A huszonnyolc éves lelkésztől megtudtuk, a folyamatosan épülő gyülekezet jelenleg a helyi roma önkormányzattól kapott épületben, valamint családoknál tartja istentiszteleteit, alkalmait. Most a tulajdonváltás történt meg, ami nagy előrelépés a közösség életében, amely várhatóan ősztől kezdheti megtartani lelkialkalmait a megkapott épületben.

A lelkész azt mondja, 2015-ben egy nagy, Istentől kapott látomás miatt indult el az ismeretlenbe. Először volt akkora hitbátorsága, ami egy ilyen elhíváshoz szükséges. „Sok csalódás, kishitűség, bizalmatlanság útján formál Krisztus a gyülekezetplántálás legfontosabb képességének, illetve tulajdonságának megtanulására: minél nagyobb a plántáló lelkész hite és Krisztushoz menekülése, annál inkább megy előre az ügy is. Hálásak vagyunk Istennek és az egyházvezetésnek, hogy mi is részesültünk az egyházkerületi ingatlanvásárlásokból, a kapott összegből meg tudtuk venni az ingatlant, amit parókiának és gyülekezeti teremnek szeretnénk kialakítani” – fogalmazott a lelkész.Balogh Róbert feleségével és gyermekével jelenleg Kiskunhalason él, onnan látja el a lelkészi teendőket. A megkapott ingatlan egy nagyobb családi házból és egy konditeremből áll, ez utóbbit szeretnék gyülekezeti teremmé átalakítani.

A lelkész becslése szerint a terem befogadóképessége negyven-ötven fő, ami elegendő lehet a jelenlegi létszámot tekintve. „Vasárnap először töltöttük meg a szegényes kis házikót, ahol jelenleg az istentiszteleteket tartjuk, és először kellett azon gondolkodni, hogy ha mindenki eljön, akkor hogy fogunk leülni. Ahogyan a zsoltáros megjegyzi: Az Úr ígéretei tiszták, olyanok, mint a hétszer tisztított ezüst, melyet földbe vájt formába öntöttek." (Zsoltárok könyve 12. rész, 7. vers)

Képek: Füle Tamás

Kapcsolódó cikkünk:
Hol a kicsit megbecsülik
Mit keres egy cigány pap ott, ahol a madár se jár? Ha a madár nem is, a Szentlélek bizonyosan leszállt a jánoshalmiak közé. Egyetlen cigány református sem volt korábban a Bács-Kiskun megyei településen, mostanra tizennyolcan konfirmáltak. Mielőtt hallották volna az evangéliumot, volt, aki csak a drogban, más az öngyilkosságban látott kiutat. De azt mondják: kiapadhatatlan forrásra leltek Jézus Krisztusban.