Megérdemelt pihenés

Lépések a testi-lelki egyensúly felé

Hát igen, újra itt a nyár, jöhet a megérdemelt pihenés, sóhajtanak fel megkönnyebbülten sokan a környezetünkben élők s egész nyugati társadalmunk tagjai közül. Ám a pihenés nem mindenkinek ugyanazt jelenti, s vannak olyanok, akiknek ez „nem jár", vagy egészen mást jelent, mint a többségnek. Emberi elménk alapvető funkciója a méricskélés, az osztályozás. Olyannyira, hogy ebbe belefeledkezve az ember képes nem érzékelni azt, hogy mire van szüksége. Ismerek sokakat az idősebb generációk képviselői közül, akik akár 80 évesen sem engedhetik meg maguknak a pihenést. Egész életükben keményen dolgoztak, s még mindig tenni kell, hisz „lenni" nem hasznos, s az csak a lusta fiataloknak való. Ezt vallja Iduska néni is, aki egész nap a kertjében tesz-vesz, majd az állatok ellátása után esténként levestésztát gyárt eladásra. Fájó csontjai szinte kiáltanak a gyógyfürdő után, de hiába lapul szekrényében az ingyenes beutaló évek óta, neki még dolgoznia kell. Hisz még csak alig 76 éve teszi ezt szünet nélkül. Huszonkét éves unokája, Ica már egy éve munkanélküli. Együtt lakik Iduska nénivel, aki mos, főz, takarít rá, s havonta 20 000 Ft zsebpénzt ad neki 58 000 Ft-os nyugdíjából. Ica tegnap jött haza egy „őrült római vakációból", s ma délelőtt már a szépségszalonban ül, hogy az esti partin remekül nézzen majd ki. Ő megérdemelten pihen, állítja, mivel előző életében állandóan keményen dolgozott. Legalábbis 10 000 Ft ellenében ezt mondta neki spirituális guruja egy személyes reinkarnációs tanácsadáson, aki szerint a nagymamája viszont léha, mihaszna életet élt a XIX. században, egyik előző életében, s így most „ledolgozza azt".

Most jön a nyár, s ezt a pihenés idejének tartjuk. De hát mit jelent a megérdemelt pihenés? Miért kell egyáltalán megmagyarázni a pihenést? Mi az, hogy pihenés? Egyszer egy építőtáborban voltam ifjú koromban, s egész nap talicskát toltam. Egy tanár is ezt tette, s az utolsó nap azt mondta, hogy ilyen remek nyaralása még életében nem volt. Fitten, pihenten ment haza a „munkatáborból". Mások pedig egyik nyaralásból mennek a másikba, s hullafáradtan zárják a szünidőt.  Pihenés, felüdülés lehet minden, hisz az nem más, mint az egyensúlyba kerülés. Ha valaki sokat lustálkodott, akkor mondhatjuk, hogy ő „megérdemelten melózik", s neki az tényleg felüdülés lesz. Ha valaki rendszeresen szellemi munkát végez, akkor ajánlható a céltalan csavargás neki, s tán az is, hogy megtegyen néhány „értelmetlen dolgot", mint például a konyhai edények rendszeres megsétáltatása. A magasan képzetteket ez remekül felüdítheti. Viccen kívül, érdemes időt szakítani az egyensúlyba kerülésre, ha abból korábban kiestünk. A nyári szabadság erre remek lehetőség. Pontosan azért, mert szabad-ság, a választás lehetősége. Valódi felüdülésre mindenkinek szüksége van. Mindenki megérdemli, de csak az él vele, aki akar. Iduska néni, ha akar, mehet a fürdőbe, Ica unokája pedig árvíz utáni helyreállításban segédkezhet az ország számos pontján. De hát hogy ők mit tesznek, az nem tartozik se Rám, se Rád. Sokkal inkább számít az, hogy Te felteszed-e magadnak azt a kérdést, hogy miképpen kerülhetnék a legjobban egyensúlyba: testileg- lelkileg egyaránt. Ha erre keresed a választ, akkor nem nyaraltatva/dolgoztatva leszel különböző divatoktól, vagy elvárásoktól, hanem örömteli, felelős és szabad emberré. Hallgass egy pillanatra a tested s a lelked szavára. Üzenni akar ugyanis Neked. Értésedre akarja adni azt, hogy miképpen kerülhetsz a legteljesebb egyensúlyba. A reklámszövegben így szólnak Hozzád: „Mert megérdemled!" A valóságban azonban „érdem nélkül" már a Tied minden. Választhatsz. Kezdhetsz valamit ezzel a nyárral is. Azt, hogy mit, engedd meg, hogy a Te döntésed legyen. Lehet „haverok, buli, Fanta", de lehet az elesettek segítése is. A lényeg, hogy akkor fogod igazán frissnek, pihentnek, felüdültnek érezni magad, ha mást választasz, mint az év többi részében általában.

El tudod képzelni Iduska nénit egy „őrült hajdúszoboszlói fürdőzésen", vagy Icát egy felsőzsolcai ház újjáépítésén? És magadat el tudod-e képzelni, ahogyan éppen ...? Hát szép nyarat, s valódi felüdülést kívánok Neked!

Mert megérdemled! - ezt csak a reklám mondja. Inkább, mert szabadon választhatod azt is.

Cikkek ebben a számban: