Megőrizve a szerelmet

„Hát ezt sosem hittem volna!” – kiált fel egy férj, miután újra egymásra találtak feleségével. Két év kínlódás, sőt, megcsalás után, az utolsó esély lépésével érkeztek párterápiára.

Rendhagyó olvasónapló és könyvajánló  6.rész

Rendkívül fontos, hogy semmit sem szerettek volna leplezni, őszinték akartak lenni. Olyan fájdalmak, ki nem mondott sértettségek hangzottak el, amelyek meghallására korábban képtelenek lettek volna.

Kellett egy külső fül, aki két másik füllel rendelkezik, mint amit ők már elzártak egymás elől.

Sue Johnson és Kenny Sanderfer közös könyvében egy külön beszélgetést, egy külön fejezetet szán a SZERELEM MEGŐRZÉSÉNEK TITKÁNAK.

Egy párterápia lezárása után minden csodálatosnak tűnik. De azután lassan minden visszaáll a régi kerékvágásba.

Vagy mégsem?

Meg lehet őrizni a szerelmet egy életre?

Azt szoktam mondani: „A házastársi kapcsolat a legérzékenyebb szobanövényed. Meg kell vele tanulnod bánni.” Hiszen van virág, amelyik csak hetente kér vizet, van, amelyik naponta. Van, amelyik lehullatja virágait, ha lehúzod a redőnyt, van, amelyik akkor kezd el növekedni, ha végre árnyékosabb helyre kerül. Van, amelyik tápoldat nélkül nem hoz virágot, s van, amelyik pont akkor hullatja el, amikor tápoldatot öntesz rá… Hogy a TE PÁRKAPCSOLATOD milyen „szobanövény” – azt nektek kell kiderítenetek.

Hatodik lépés
Mi mindenre kell vigyázni, hogy a szerelem, a kapcsolat, a házasság tartós maradhasson?

A könyv több lépést ajánl, ezek közül emelek ki néhányat, a többit érdemes ott elolvasni és kipróbálni: 243-245. oldalak!

1/Mindenekelőtt ki kell deríteni, hogy melyek azok a beszélgetések, amelyek belesodornak minket egy „ördögi párbeszédbe.” A félelem, a bizonytalanság azonnal jelzik, hogy valami nincs rendben. Figyelnünk kell a belső jelekre!

2/Minden alkalmat meg kell ragadni, hogy együtt tudjunk ünnepelni. Felemlegetni a meghitt pillanatokat, megerősíteni azokat a beszélgetéseket, melyek elmélyítették a szerelmet. „A törődésben rejlő erő képes begyógyítani a sebeket.” (248.o.)

3/Találnunk kell olyan rituálékat, melyeket csak mi ismerünk, melyek az elválás, újra-találkozás szavai, mozdulatai, melyek a kötődésünket erősítik. 

Volt olyan pár, akik elalvásnál már a párnába bújva még elsuttogták: Jó éjt! Egy másik pár a reggeli búcsúnál három puszit adott egymásnak. Egy harmadik pár déli pihenőben – ha csak egy pár mondatra is – mindig felhívta egymást, hogy kicsit lecsendesedjenek.

Milyen nagy dolog, ha ennél sokkal több is történik: ha van közös áhítat, közös elcsendesedés, közös igeolvasás, közös imádság. Ha van a zakózsebbe elrejtett igevers, vagy egy chat-üzenet egy nehéz értekezlet előtt. Ha ünnepek alkalmával együtt tudunk részesülni az úrvacsorában.

Ezek mind apróságoknak tűnnek, de valójában ez az a „habarcs”, amely a házasság napjainak tégláit fallá emeli, s biztonságos házzá formálja a házas-ságot.

Menjünk együtt egy konferenciára – keressünk helyet a gyermekeinknek, s épüljünk, beszélgessünk, nevessünk együtt sokat…

„A figyelem nem más, mint a kapcsolatot éltető oxigén.” (268.o.)

4/Közös tervet kell kidolgozni, hogyan segíthetünk a másiknak leginkább, amikor válságba kerül. Jelezni, ha fáradt, ha haragszik, ha nem akar beszélgetni stb. Egy kézfelemelés, egy erős pillantás jelezheti a másiknak, hogy hagyja abba, vagy egyszerűen csak várjon.

Ezzel válunk „egy csapattá”, s leszünk kreatívak, ahelyett, hogy megsértődnénk.

Néha egyetlen szó megváltoztatása az egész kapcsolatot megváltoztatja.

Van, akiknél már a hangsúly megváltoztatása is elég lehet…

„Az ember nem más mint kapcsolatainak története.” (296.o.)

John Bowlby kötődés-elméletében leírja, hogy az ember agya a kapcsolatokat modellekké formálja, melyek meghatározzák, hogy mit várunk el egy kapcsolatban vagy mire hogyan reagálunk első helyen. Ezek a modellek nem tudatosan felépített döntések alapján működnek, visszanyúlnak egészen kicsi korunkra, az első bevésődésekre. De nincsenek kőbe vésve! Az agyunkat is át lehet alakítani – új idegpályákat kell kiépíteni, új modelleket kell kezdeményezni… mert lehet!

„Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, íme új jött létre. Mindez pedig Istentől van, aki megbékéltetett minket önmagával Krisztus által, s ránk bízta a békéltetés szolgálatát.” (1Kor 5,16-21 a teljes összefüggésben)

Jövő héten az utolsó fejezet következik…

Fodorné Ablonczy Margit
lelkipásztor-családterapeuta

A sorozat előző részei:

Kapcsolatra teremtve - 1.rész: https://www.parokia.hu/v/kapcsolatra-teremtve/

Szeretetben kapcsolódva - 2.rész: https://www.parokia.hu/v/szeretetben-kapcsolodva/

Nincs szeretet sebezhetőség nélkül - 3.rész: https://www.parokia.hu/v/nincs-szeretet-sebezhetoseg-nelkul/

Szeretet-szövetségben - 4.rész: https://www.parokia.hu/v/szeretet-szovetsegben/

Egymást átölelve - 5.rész: https://www.parokia.hu/v/egymast-atolelve/