Vágyódunk újjá lenni

„Ahhoz, hogy valami új legyen, létrejöjjön, valami másnak, a réginek el kell múlnia.” Megjelent a Karakter magazin legfrissebb száma, válogatott írásokkal a Dunamellékről.

„Ha valaki Krisztusban van, új teremtés az; a régiek elmúltak, íme, újjá lett minden” – idézi a korinthusiakhoz írt második levél 5. részének 17. versét a Karakter magazin legújabb számának előszavában Zsengellér József, a Károli Gáspár Református Egyetem stratégiai rektorhelyettese. A Parókia portál válogatott írásaiból összeállított kiadvány a 2018. novemberétől 2019. húsvétjáig tartó időszakot tekinti át, miközben elbúcsúztatja a régit, hogy helyet teremtsen bennünk a pünkösdi megújulásnak.

Visszatekintésünket a Ráday utcai kollégiumi tűzesettel kezdjük, amelyet több írásunk is végigkísér, majd a romokat magunk mögött hagyva a jövő ígéretei felé indulunk. Családok, fiatalok és gyermeki sorsok történeteiről olvashatunk, pedagógiai és teremtésvédelmi kihívásokkal szembesülhetünk, lelkipásztorok és gondnokok mindennapi nehézségeibe nyerhetünk betekintést, szellemi és lelki táplálékokhoz juthatunk, az emberi élet mélységeivel és magasságaival nézhetünk szembe. Hálát adunk Istennek a közösségi és fizikai építkezésekért, a Dunamelléki Református Egyházkerület lelkészbeiktatásaiért, intézményeinek megújulásáért és ünnepségeiért. Végül délvidéki és szíriai utazásokról számolunk be.



„Az, hogy Isten mindannyiukat megmentette, kihozta a tűzből, meghatározó szabadulásélmény lett a leendő lelkipásztorok számára, ami az egész jövőjükre kihatással van – mondta Bölcsföldi András, a teológia spirituálisa. Ő és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kollégiumába átkerült teológus hallgatók arról meséltek nekünk, hogyan dolgozták fel a történteket, és hogyan folytatódott az élet a tűzeset után.



Kisgyermekes szülőnek lenni minden élethelyzetben kihívás – hát még akkor, ha többfrontos harcok vagy rendkívül próbatételek nehezítik meg! A Deák-Vaizer házaspár esetében a gyerekek születése együtt zajlott a lelkésszé érésükkel, a Bugovics-Géczy házaspárnak pedig a komoly műtéten átesett kisbabájuk mellett kellett megtapasztalniuk a teljes önátadást. Történeteik az újjászületéshez vezető nehéz küzdelmek és helytállások példái.



Hogyan éljük meg a mindennapok során azt, hogy református keresztyének vagyunk? Tudunk-e ennek a szellemében reagálni a körülöttünk lévő világra? Mit jelent kálvinistaként szabadon gondolkodni? Miben szorul megújulásra a berögzült Kálvin-képünk? Ezekre a kérdésekre próbált meg választ adni Visky András író és Bogárdi Szabó István püspök A gondolkodás szabadsága – kálvinista tűnődések című könyvről beszélgetve.


A 72 oldalas kiadvány cikkeinek többségét Jakus Ágnes, Barna Bálint és Somogyi Csaba, a Dunamelléki Református Egyházkerület Parókia Sajtószolgálatának munkatársai írták, és a Parókia portál szerkesztőségvezetőjének, Füle Tamásnak a fotói illusztrálják.

A Karakter magazin ingyenes példányait megtalálják valamennyi dunamelléki gyülekezetben, és kapható a budapesti Bibliás Könyvesboltban 400 forintos áron.

A Karakter magazin 2019/1. számába online is belelapozhat itt vagy a borítóképre kattintva.