Valósággá alkotott hit

Pilinszkytől a textilművészeten, gospel zenén, szakrális festészeten át a vezetett botanikai sétáig – válogatás az Ars Sacra fesztivál dunamelléki programjaiból.

A programsorozat határon innen és túl több mint hatszáz ingyenes programmal, közel négyszáz helyszínen várja az érdeklődőket szeptember 14-22. között. A fesztivál első, Nyitott Templomok Napján kitárják a templomok kapuit, bemutatják művészi értékeiket, és előadásokra, beszélgetésekre, gyerekprogramokra hívják a vendégeket. A kezdeményezéshez ebben az évben közel kétszáz templom csatlakozott.

Portálunk a fesztivál olyan eseményei közül tallózott, amelyek a Dunamelléki Egyházkerülethez köthetők, a teljesség igénye nélkül.

Ars Sacra
A Fesztivál célja a művészet eszközeivel a reményt közvetíteni, ezzel is segítve Európát, hogy visszataláljon zsidó-keresztyén gyökereihez, felfedezze annak értékeit. A fesztiválhoz évről évre önkéntesen csatlakoznak Magyarország legnagyobb múzeumai, kulturális központjai, számos galéria és művész. Az egy héten át tartó, ingyenes programsorozat képző- és iparművészeti kiállításokat, különböző koncerteket, színházi és irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket és gyermekprogramokat foglal magában. A fesztivál programjáról, valamint a Nyitott Templomok Napjáról a rendezvénysorozat hivatalos honlapján tájékozódhat.


A kereszt útja – tárlatvezetés (szeptember 14. Magyar Nemzeti Múzeum)

Az egyszerű, corpus nélküli kereszt az egyik legősibb keresztyén jelkép, amely a megváltásra és a feltámadásra hívja fel a figyelmet. A 2. századtól a kereszténység egyre nagyobb teret hódított magának a Római Birodalom keretein belül, ugyanakkor a birodalom határait ostromló barbár népek körében is ismertté vált, akik rendre átvették az új vallás egyes elemeit. A Magyar Nemzeti Múzeum állandó régészeti kiállításában a kereszt szimbólumának útját, a különböző kultúrákban való felbukkanását követhetjük nyomon. A tárlatvezetés szeptember 14-én, 11 órakor kezdődik.

Musica Sacra hangverseny (szeptember 14. MNM Palóc Múzeuma)

A balassagyarmati Palóc Múzeumban az egyházzene gyöngyszemei szólalnak meg többek között Johann Sebastian Bach, Georg F. Händel és Bárdos Lajos zeneszerzők művei által. A 2012-ben alakult Vissi d’Arte Művészeti Együttes a szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskarral közösen ad koncertet szeptember 14-én, 16 órai kezdettel.




Bizonyságtevő örömmel a reménység útján (szeptember 14. Adullám Kávézó)

Az öröm több, mint jókedv, nevetés, az öröm a lélek derűje. Célra találás, annak felismerése, hogy úgy vagyok hasznos, ha azt teszem, amit Isten feladatként rám bízott. Az újszövetségi reménység Jézussal kapcsol össze, e remény alapja, hogy van kiben bíznunk – vallják a Budapesti Golgota Gospel Kórus tagjai. Zenéjük a gospel stílusán keresztül emeli fel az emberi szívet Istenhez, felszabadult öröméneküket most a váci Adullám Kávézóban hallgathatjuk meg szeptember 14-én, 17 órától.


Reggeli imától esti imáig – Petrás Mária népdalénekes, keramikus előadása (szeptember 14. Csillaghegyi Közösségi Ház)

A magyar népművészet egyik különlegesen gazdag földrajzi helyszíne a Csángóföld. A Prima Primissima és Magyar Örökség Díjas népdalénekes, keramikus Petrás Mária csángó magyar imádságokról szóló előadását a budapesti Csillaghegyi Közösségi Házban hallgathatjuk meg szeptember 14-én, 18 órától. Az előadást a Gyöngyökkel gyökereztél – Moldvai archaikus népi imádságok című film levetítése követi, ami néprajzi gyűjtőúton rögzített archaikus imádságokat mutat be, miközben bepillantást nyerhetünk a csángó magyarok életébe is.

Gryllus Dániel: Tíz példázat (szeptember 14. óbudai evangélikus templom)

Jézus tanulságos, elgondolkodtató, és saját korában gyakran provokatív történetei különleges zenei környezetben elevenednek meg dalsorozat formájában. Az előadás az ősforráshoz visszatérve, mégis mai módon fogalmazza újra és tolmácsolja az evangéliumi tanítást. Gryllus Dániel zeneszerző és Sumonyi Zoltán szövegíró közös alkotását Gryllus Dániel, Becze Gábor, Smidéliusz Gábor és Major Gábor mutatja be az óbudai evangélikus templomban szeptember 14-én, 19 órakor.

„Azt hiszem” összművészeti előadás Pilinszky János írásai nyomán (szeptember 14. Háló Közösségi és Kulturális Központ -  Semmelweis utca 4.)

Különleges művészeti élményben lehet részünk Budapest belvárosában szeptember 14-én, este fél nyolctól. Dóczy Péter színművész rendezésében Pilinszky János gondolatai, versei a mai kortárs művészet eszközeivel elevenednek meg. A költő (1921-1981) életművének fókusza az ember magányossága és Istennel való kapcsolata, irodalmában a 20. századi ember vívódásai jelennek meg, amelyre a transzcendens jelentheti a valódi megoldást. Közreműködnek: Dóczy Péter, Felber Gabriella operaénekes, Blaskó Borbála táncos, Dóczy Gabriella hárfaművész és Csonka Boglárka klarinétművész.

Valósággá alkotott hit (szeptember 14-22. Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza)

Szabadi Katalin festőművész alkotásaiból láthatunk egy csokornyit Dunaújvárosban. A tárlaton régi és új művek egyaránt megjelennek – feltérképezve a kapcsolatot a teremtés, a lét és az elmúlás jelenségében, keresve és újra megtalálva bennük az egyensúlyra való állandó törekvést. Dr. Farkas Attila művészettörténész szerint Szabadi Katalin művészete profán, és lényegét tekintve mégis szakrális. „Olyan tisztelettel és szeretettel éli meg a valóságot, hogy abban Üzenetet, Jelet, Jelzést talál. Ecsetje nyomán megszólal a közvetlen és távoli, a megélt és felfoghatatlan, emberi sorsunk kezdete és vége.” A kiállítás az Ars Sacra Fesztivál teljes időtartama alatt megtekinthető, reggel 8 órától este 18 óráig.



Evezz a mélyre! Hager Ritta, a Nemzet Művésze kiállítása (szeptember 16 – október 19. Apor Vilmos Főiskola)

„Ha engeded magad Isten által szeretni, ha hagyod, hogy Ő formáljon és kiégesse a salakot, a rosszat, a zavartságot – olyan szép leszel – benned is megszületik az a tiszta fény, amely a béke és a szeretet. Ez az út örökké tartó öröm és fény a sötétségben. Ezt próbálom alkotásaimmal elmondani” – vallja a nemzetközileg elismert ipar- és gobleinművész, textiltervező. A Munkácsy-, Kossuth- és Pro Cultura Christiana díjjal kitüntetett Hagger Ritta kiállítása a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola központi épületének I. emeletén tekinthető meg. A kiállítás megnyitója szeptember 16-án, 16 órakor kezdődik, az ünnepség után portéfilmet vetítenek az alkotóművészről.

Élő múlt - Angyal Júlia festőművész kiállítása (szeptember 17-20. Szent István Katolikus Közösségi Ház)

„A művészet mindenképpen a transzcendenciával való kapcsolatot jelenti. Júlia képeivel magyarságát is kifejezi, nála a magyarság és a szentség a legszorosabban összetartozik. Mindenkinek van valahol hazája, és azon keresztül mutatja be az emberiség nagy családjának és a kereszténységnek világát” – professzor emerita dr. Prokopp Mária művészettörténész gondolatai Angyal Júlia festészetéről. A festőművész kiállítást a martonvásári Szent István Katolikus Közösségi Házban nyitják meg szeptember 17-én, 17 órakor, a tárlat szeptember 30-ig tekinthető meg hétköznap 9-12 óra között.

A Biblia növényei – vezetett kerti séta (szeptember 18-22. vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert)

A Szentírás nagyon sok szimbólumot, jelképet használ a világ és az emberiség történetének, a megváltás üzenetének leírására és kifejezésére. A jelképek között megtaláljuk a növényeket is. A vácrátóti botanikus kert szakavatott sétavezetője, Fráter Erzsébet gyűjteményvezető mutatja be a Biblia gyakoribb növényeit, botanikai jellegzetességüket, kulturális jelentőségüket a cédrustól a szőlőig, a mirhától a krisztustövisig. A kétórás séta tizenkét állomásból áll, a részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges a megadott email címen: botanikuskert-info@okologia.mta.hu

Túl a vizen egy kosár (szeptember 21. Szigetszentmárton)

A település kicsiny református temploma idén is nagy eseménynek ad otthont: A Hajna zenekar – Burns Kati, Kiss Gergely és Bártfai Gábor – negyedik alkalommal hozza el kedvenc népdalait és hangszeres csángó dallamait a településre. Ilona története, amely egy rövid moldvai népdalból kiindulva lépett saját útjára, a dozmati regősének, amely szibériai ízekkel csendül fel, vagy a kavallal kísért altató emlékezetes darabjai a Hajna műsorainak. Archaikus szövegek és dallamok, történetek, messzi tájakra röpítő hangszerek teremtik meg a Hajna koncertek bensőséges hangulatát. A koncert 18 órakor kezdődik.

Gödöllői egyházi kórusok koncertje (szeptember 22. Evangélikus templom)

A Pest megyei település felekezetileg tarka képet mutat, a Szentháromság Istent valló keresztyén felekezeket közül a római katolikusok vannak többségben. Az Ars Sacra fesztivál keretein belül ökumenikus koncert meghallgatására nyílik lehetőség a gödöllői evangélikus templomban szeptember 22-én, 17 órakor. A koncerten a gödöllői római katolikus (Szentháromság, Premontrei, Máriabesnyői), evangélikus és református gyülekezetek kórusai lépnek fel, valamint a Dunaszerdahelyi Szent György Kórus is közreműködik.

Ókécskei Zenés Esték  A Központi Református Kórus koncertje (szeptember 22. tiszakécskei református templom)

A sorozat néhai Hegedűs Béla esperes-lelkipásztor kezdeményezésére 2000-ben indult útjára azzal a céllal, hogy zeneértő lelki közösség is alakuljon az akkor felújított orgona köré. Tiszakécske lakossága azóta számos értékes egyházzenei áhítatnak és koncertnek lehetett fültanúja, amelyeken hazánk és a nagyvilág jelentős muzsikusai irányíthatták a gyülekezet figyelmét az örökkévaló dolgokra. Ennek a sorozatnak lesz a vendége 2019 szeptemberében a Központi Református Kórus, ami 2016 februárjában alakult meg Berkesi Sándor javaslatára. A kórus célja, hogy magas színvonalon képviselje a Református Egyházat hitéleti és kulturális eseményeken. Vezényel Berkesi Boglárka és Erdélyi Dániel, orgonán közreműködik Szotyori Nagy Gábor, a koncert 17 órakor kezdődik.