"A párbeszéd megcsúfolása"

- közös közleményt adott ki a református és az evengélikus egyház.

Félrevezeti a közvéleményt a kormány, amikor azt állítja, hogy megállapodott az egyházakkal. A kormánytagok és kormánypárti politikusok közelmúltban tett nyilatkozatai csupán a megtévesztő kormányzati kommunikáció eszközei, mert azt sugallják, hogy alapvetően rendben van az állam és az egyházak viszonya. Az egyházak tudomásul veszik, hogy az ország rossz gazdasági állapotában nekik is számolni kell a megszorításokkal, azt azonban nem, hogy - bár a legutóbbi találkozón a Miniszterelnök erre határozott ígéretet tett - továbbra sincs párbeszéd, amely megoldást hozna például a közoktatási feladatok egyenlegrendezésére. 

A párbeszéd megcsúfolásának és a tárgyalópartner semmibevételének tekintjük, amikor legutóbb a 2008. évi közoktatási feladatok zárszámadásról szóló megbeszélésen a kormány képviselői zavaros tájékoztatást adtak az érdemi tárgyalás lehetősége nélkül. Elfogadhatatlan, hogy az elmúlt három hét leforgása alatt három új számsort közöltek az egyházakkal a közoktatást érintő kérdésekben. A 2009. szeptember 24-i állapot szerint 366 millió forinttal az egyházak voltak adósak az államnak. Néhány nappal később fordult a kocka, ekkor úgy számoltak, hogy csaknem 900 millió forinttal az állam tartozik az egyházaknak. Mára ez a szám nulla lett. (Miközben az ÁSZ adataira támaszkodó számítás szerint az egyházaknak járó egyenleg 4,6 milliárd forint.) Hogyan tűnhet el 900 millió forint egy hét alatt? Kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy az államnak nincs pénze. Erre hivatkozva önkényes jogértelmezéssel törvénytelenséget követnek el, hiszen a kormány szerint az egyházi iskolákba járó gyerekek szüleit arra kellene kötelezni, hogy 2008-ra visszamenőleg többet fizessenek az iskolai étkeztetésért. Ez véleményünk szerint nemcsak törvénytelen, hanem erkölcstelen is. 
Elképzelhető, hogy a kormány „elment a falig", de koppanni újra azoknak a feje fog, akik kiszolgáltatva várják, hogy döntsenek róluk, nélkülük. Mindezek tudatában kérdéses számunkra, hogy van-e bármi értelme ilyen körülmények között érdemi tárgyalásokban reménykedni. 

Budapest, 2009. október 15. 

Dr.Bölcskei Gusztáv 
püspök, a zsinat lelkészi elnöke 
Magyarországi Református Egyház 

Dr.Huszár Pál 
a zsinat világi elnöke 
Magyarországi Református Egyház 

Ittzés János 
elnök-püspök 
Magyarországi Evangélikus Egyház 

Prőhle Gergely 
országos felügyelő 
Magyarországi Evangélikus Egyház

 

Forrás: reformatus.hu