Fesztivál a Biblia bölcsőjében

Papírmerítés, bábszínház, végvári vitézek. Csütörtökön kezdődik az egész hétvégén át tartó Vizsolyi Bibliafesztivál.

 

 

A Zempléni-hegység lábánál fekvő településen, Vizsolyban 1590-ben nyomtatták ki az első teljes, magyar nyelvű Bibliát. A nyomtatás már azelőtt elkezdődött, mielőtt elkészült volna a teljes fordítás, így Károli Gáspár gönci református lelkész kézirataival a helybéli diákok – köztük Szenczi Molnár Albert – gyalog vitték el az elkészült lapokat Göncről Vizsolyba. Hagyományosan ennek emlékére rendezik meg a negyedik Vizsolyi Bibliafesztivált megnyitó emlékfutást, ahol a környékbeli diákokhoz bárki csatlakozhat.

16. századi hangulat

A csütörtöktől vasárnapig tartó fesztiválon könnyű- és komolyzenei előadók lépnek fel, köztük a BPA Gospel Team, Pintér Béla és a Csemeték, a Lakatos Projekt, a Részletkérdés zenekar, szombaton pedig a Crescendo Con Spirito énekegyüttes külföldi előadói. A koncertek mellett színházi társulatok, népi hagyományőrzők, Rákóczi Zsigmond korabeli végvári vitézek előadásai is megtekinthetők. Matócza Ibolya Az élet című fotókiállítása a református gyülekezeti teremben kap helyet. Karsai Márton természetfotós tárlatát Isteni természet címmel angol és magyar nyelven is feliratozzák. A Bibliák 100 nyelven című, monumentális kiállítás a római katolikus templomban tekinthető meg. A Faluházban a BPA Színházi Társulat a Lídia c. monodrámát mutatja be Éli Nóra színművésznő tolmácsolásában, a MAON Színházi Társulat az Útkereső című előadással, míg a Vizsolyi Énekkar az Ádám és Éva párbeszéde című darabbal lép fel. Korabeli fegyverbemutatót dr. Hidán Csaba, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára és hagyományőrző csapata tart.

Középpontban a Szentírás

A vizsolyi református templomban megtekinthető a helyben nyomtatott Károli-bibliák egyik eredeti példánya, a világszerte híres vizsolyi Biblia, továbbá a 16. századi nyomdagép működését is kipróbálhatják a látogatók. – Célunk, hogy bemutassuk a Biblia tartalmát, üzenetét, valamint a helyi népi jellegzetességeket és a falu hagyományait – nyilatkozta portálunknak Sváb Balázs szervező. Elmondta azt is, hogy a 16–17. században kereskedelmi útvonal húzódott Vizsolyon keresztül, erre emlékezve állítják fel az átutazók sátrát, ahol Vizsoly mellett jelenkori átutazóként a délvidéki település, Kelebia mutatkozik be jellegzetes ételeivel, népi viseletével és énekeivel. A szervező hangsúlyozta, a fesztiválra minden korosztályt várnak, és a rendezvény részeként meghirdetett programok ingyenesek.

Jakus Ágnes

Részletes program és megbízható szálláslehetőségek itt találhatók: www.vizsolyfesztival.hu.