Kibővült "Gólyafészek"

Csaknem százmillió forintból újult meg a Kiskunhalasi Református Kollégium Gólyafészek Óvodája. Az ötcsoportos óvodába 125 gyerek jár. Az intézmény megújításáért pénteken adtak hálát.

A református óvoda épülete egykor Szathmáry Sándor (1853-1912) gimnáziumigazgató otthona volt. Felesége adományozta a Kiskunhalas Tabán városrészében található házat, valamint több birtokot is az egyháznak. Az épületben egy ideig leánykollégium működött, majd államosították és óvodaként üzemelt tovább. Az egyházközség 1992-ben kapta vissza az épületet az államtól, ekkor egy csoporttal indították el az egyházi óvodát – mondta a Parókia portálnak Bödecs Pál lelkipásztor. Az intézménynek otthont adó épületet 1997-98-ban bővítették egy csoportszobával.


Az óvoda idén októberre saját forrásból és 85 millió forint európai uniós pályázati támogatásból újult meg. Elkészült a 68 négyzetméter alapterületű, sportpadlóval burkolt, akadálymentesen megközelíthető tornaszoba és egy új csoportszoba. Kialakítottak egy 15 négyzetméteres logopédiai és egyéni fejlesztő szobát, valamint orvosi szobát, raktárt, szertárt és öltözőt.

Az épület központi fekvése, az intézmény gyermekbarát, sikeres pedagógiai tevékenysége, a vallásos nevelést megalapozó szolgálata vonzza az óvodába a jelentkezőket. A Gólyafészek Óvodában különösen nagy hangsúlyt helyeznek a lelki és vallásos nevelésre. A heti tematikus napok egyikén a gyerekek bibliai történetekkel ismerkednek, hitoktatókkal, lelkipásztorokkal tanulnak egyházi énekeket. Természetesen minden étkezés imával kezdődik és zárul. Az intézményben a gyerekek fakultációban tanulhatnak angol és német nyelvet, zenei alapokat, úszást.

Az intézményben sajátos nevelési igényű gyerekeket is gondoznak; ebben nagy segítséget nyújt a kiskunhalasi református pedagógiai szakszolgálat.
A bővítésnek köszönhetően szeptembertől már hat csoporttal működhet a református óvoda, ahol a gyerekek gondozásában, fejlődésében tíz óvodapedagógus és öt dadus segít. 

Fekete Zsuzsa