Megnyílhat a keresztyén Pilvax?

Akik egyszer letelepednek a Csillagpont református ifjúsági találkozók legnépszerűbb kávézójának szőnyegeire, belekóstolnak a macikávéba, végigsimítják a retróberendezés egy-egy becses darabját, menthetetlenül beleszeretnek, és legközelebb már barátaikat is magukkal viszik a vándor betérőbe. Ezúttal a vendégeken múlik, hogy egy állandó helyszínen mindennap nyitva tarthassa kapuit a Café El Mondo.

A Café El Mondo csapata négy éve várja és kutatja a lehetőségeket, hogy a közkedvelt fesztiválkávézó mindennap nyitva tartó, keresztyén kávéházként működhessen. A terv most minden eddiginél közelebb került a megvalósításhoz, hiszen – ahogy azt a Facebook nevű közösségi oldalon hirdetik – tízezer szimpatizáns összegyűjtésével kívánnak meggyőzni egy befektetőt, hogy biztosítsa a kávéház üzemeltetéséhez szükséges kezdő tőkét. Ha az év végéig összegyűlik tízezer szavazat, tavasszal már megnyílhat Budapest belvárosában a Café El Mondo kávéház.

Nem elitista, de friss szellemi élet
– Szeretnénk, ha pezsgő szellemi élet alakulna ki a kávéházban, noha semmiképpen sem célunk elitista fórumot kialakítani. A kávéház a keresztyén fiatalok igényes találkozóhelye lehetne, ahová az egyetemisták nyugodt szívvel elhívhatnák nem hívő barátaikat is. Szeretnénk hidat képezni keresztyének és nem keresztyének között, akik egy finom ital mellett Istenről és a világ dolgairól beszélgethetnek szabad légkörben, a tabutémákat sem megkerülve – mondta el portálunknak Csákai István projektmenedzser. Hozzátette: a szervezők a múlt század eleji kávéházi kultúra jegyében nemcsak a spontán társalgásnak akarnak teret biztosítani, hanem kerekasztal-beszélgetéseknek, előadásoknak, közönségtalálkozóknak és vitáknak is. A tervek szerint a Café El Mondóban könnyű- és komolyzenei koncerteket is adnának, filmklub működne, a beltér pedig tehetséges, fiatal művészek kiállítótereként funkcionálna.

Támogatnák a hazai kistermelőket
Minőségi italválasztéka, kreatív berendezése és – a vendégek visszajelzései alapján – legfőképpen jókedvű kiszolgáló csapata tette híressé a Café El Mondót.
Az újonnan megnyíló kávéházban kiteljesedne a fesztiválkávézó kínálata: a jól képzett kiszolgáló személyzet frissen pörkölt kávéval, hazai készítésű szörpökkel, minőségi borral és hazai serfőzők termékeivel várná 15 és 40 év közötti vendégeit.
Szem előtt tartanák azt is, hogy környezetkímélő technikával előállított termékeket forgalmazzanak a méltányos kereskedelem jegyében. A szervezők szeretnék, ha a termékek a diákok számára is megfizethetőek lennének.

Akár a Pilvax
– Az 1900-as évek elején már reggel kinyitották a kávéházak ajtajait, hiszen az emberek egy jó kávéval és péksüteménnyel indították a napot. Szeretnénk ezen felül a nap elején is valami pluszt adni a vendégeinknek, egy reggeli áhítattal például – árulta el a projektmenedzser.
A kávéház helyszínéről csak annyit lehet tudni, hogy az egyetemisták számára könnyen megközelíthető, belvárosi épületrészt keresnek számára. Az is bizonyos, hogy készen áll egy tehetséges tervezőcsapat is, hogy megálmodják a Café El Mondo markáns enteriőrjét.
– A keresztyének sokfélék, és a kávéház alkalmat adhat arra, hogy megéljük az egységünket, és erősítsük egymást – fűzte hozzá a szervező, aki a Café El Mondo példaképeként az 1848-as forradalmi ifjúság gyülekezőhelyét, a Pilvaxot említette.

Hogy a kávéház leendő közönsége akar-e forradalmat a közéletben, év végéig kiderül.

Jakus Ágnes