Mi van a könyvasztalon?

Ha a gyülekezeti könyvasztalról van szó, a legfontosabb ismérve, hogy ne legyen üres. Nem mellékes azonban, hogy mi tölti meg. Napszítta borítójú könyvek, néhány kártyanaptár és képeslap vagy ma is aktuális kérdéseket taglaló könyvek közérthető nyelven, igényes kivitelben? Hogy milyen szempontokat tart szem előtt egy református iratterjesztő, arról a Harmat Kiadó könyvvásárán járva győződhettünk meg.

Néhány falinaptár, Cseri Kálmán nemrégiben megjelent Emberek a kereszt körül című könyve, valamint Francine Rivers bibliai alakok életét feldolgozó regényei - elsőre ezeket választotta ki a budapesti Biblia Múzeumban megrendezett könyvvásár kínálatából egy református iratterjesztő. A Harmat Kiadó könyvei közül ezúttal jelentős kedvezményekkel vásárolhattak az érdeklődők az elmúlt hétvégén. Sokan nemcsak a közeledő ünnepekre gondoltak, hanem itt szerezték be azokat a kiadványokat is, amelyekre a gyülekezetükben is van vásárlói kereslet.
- Cseri Kálmán és Joó Sándor lelkipásztorok, valamint Gyökössy Endre pasztorálpszichológus könyveit nem kell ajánlani, ezeket általában ismerik és keresik is a gyülekezeti tagok. Az angol-amerikai keresztyén szerzők műveit már kevésbé. A jobb tájékozódás érdekében néhány hetente a vasárnapi istentiszteleteken elhangzó hirdetések végén két-három könyvet szoktam ismertetni. Ezekre mindig mutatkozik is érdeklődés, először általában kölcsönadom a saját példányomat, és ha tetszik a gyülekezeti tagoknak a könyv, megveszik és továbbadják - számolt be érdeklődésünkre Lehóczky István.

Az őrbottyáni gyülekezet könyvterjesztő szolgálatát végző presbiter elmondta, sokan azért fordulnak hozzá, mert könyvet szeretnének ajándékozni hozzátartozójuknak, ismerősüknek.
- Ilyenkor megkérdezik a gyülekezeti tagok, mit ajánlanék egy tizenéves fiatalnak vagy éppen egy nagyszülőnek. Én visszakérdezek, hogy a könyv leendő gazdája inkább regényt, egy-egy bibliai levelet magyarázó ismeretterjesztő munkát vagy életvezetési tanácsokat olvasna szívesebben, mert attól függően szerzem be a kiadványokat. Karácsony előtt sok könyv elmegy, az ajándékozás új arca, hogy egyre többen tesznek be egy-egy jó könyvet a fa alá.

Vannak közös gyülekezeti olvasmányok is - árulta el. Ilyen a Harmat Kiadó havonta megjelenő Family családi és párkapcsolati magazinja, amely csupán néhány példányban forog közkézen, míg minden érdeklődő el nem olvassa a friss számot.
- Az idősebbek mindent elolvasnak, több idejük is van, a fiatalabb gyülekezeti tagoknak inkább én ajánlok ifjúsági könyveket, illetve ilyeneket kapnak születésnapjukra. Vannak, akik szeretnek olvasni, másoknak viszont nagyon nehéz könyvet adni a kezükbe.

Lehóczky István szerint a könyveket a tartalmuk, a tipográfiájuk és a nyelvezetük teszi vonzóvá az olvasók számára. Mindent összevetve ki lehet jelenteni: nem a könyvespolcnak készül a könyv, hanem az olvasónak. Hiszen, ő az egyedüli, aki igazán számít a könyvterjesztőknek, és jó esetben a kiadóknak és a szerzőknek is. Az életvezetési tanácsokat adó keresztyén irodalmak közül a korszerűbbekre van nagyobb kereslet, vagyis azokra, amelyek a legfrissebb kutatási eredményeket is tartalmazzák. Az egyes bibliai szakaszokra épülő művek vonzereje pedig a mögöttük levő kutatómunkában rejlik, amely érthetőbbé teszi a háttérismeretek nélkül nehezen érthető történeteket. Az őrbottyáni presbiter szerint a magyar keresztyén könyvpiacnak vannak nagyon jól lefedett témakörei, amelyekből már túlkínálat is van, ilyenek a lélektani és gyermekneveléssel kapcsolatos kiadványok, míg szerinte többek között a pénzkezeléssel kapcsolatos művek hiányoznak a palettáról.
- Ha van is egy-két ilyen amerikai mű, azokat nehezen lehet átültetni a magyar helyzetre. Ezen kívül jó lenne, ha több, az ifjúsági munkát segítő, óravázlatokat is tartalmazó kiadvány jelenne meg, amely háttéranyagot biztosítana egy-egy ifjúsági óra vagy bibliaóra megtartásához.

Emberi életek változnak meg egy-egy tartalmas könyv hatására, ezért sok múlik a gyülekezeti könyvterjesztőkön - állítja az irottmisszio.hu iratterjesztőket segítő honlap ötletgazdája. Bakó Csaba szervezetfejlesztési tanácsadó kérdésünkre elmondta, bár a templomba járók számára sok helyen rendelkezésre áll könyvasztal, az önkéntesek a legtöbb helyen semmilyen felkészítésben nem részesülnek. Ez meglátszik az infrastruktúrán, az olvasásösztönzés hiányán, a gyenge választékon, az akadozó beszerzésen, végül pedig a szerény forgalmon. A színvonalas kiadványok ezért csak részben érik el az olvasóközönséget, a jó gyakorlatok, ötletek pedig nem jutnak el a többi gyülekezet könyvterjesztőihez. Ezért hozzák létre önkéntesek azt internetes tudástárat, amely összegyűjti a jól bevált iratterjesztési gyakorlatokat, külföldi példákkal is kiegészítve azokat.


Hogy milyen nehézségekre kell megoldást találnia a gyülekezeti könyvterjesztőknek, azt egy kérdőív segítségével térképezték föl a honlap előkészítői. A 110 válaszadónak 70 százaléka református iratterjesztő vagy lelkipásztor volt, és a főváros mellett nagyvárosi, kisvárosi és falusi gyülekezetekből is érkeztek válaszok, vélemények. A kereskedelmi érdekektől mentes, folyamatosan bővülő honlap egy hónapon belül indul el a Harmat Kiadói Alapítvány, a Kálvin Kiadó, a Luther Kiadó és a Magyar Bibliatársulat támogatásával. Elérhetők lesznek rajta könyvvásárokra felhívó plakátok és szórólapok; szóbeli vagy írásbeli könyvajánláshoz javasolt szövegek; arra vonatkozó ötletek, hogyan lehet segíteni a könyvasztalhoz jövő érdeklődőket, valamint rendelési alapelvek többek között azt a kérdést is érintve, érdemes-e elfogadni előleget, illetve hogyan érdemes adminisztrálni a megrendeléseket.

Bakó Csaba hangsúlyozta, a honlapot mindazoknak ajánlja, akik gyülekezeti könyvterjesztő szolgálatot szeretnének indítani, vagy hatékonyabbá szeretnék tenni meglévő szolgálatukat.
- Reményeink szerint a honlap köré kiépül az elkötelezett iratterjesztők közössége is, akik a webes felületen megoszthatják egymással tapasztalataikat, ötleteiket hozzászólások, fórumbeszélgetések formájában. Segíteni szeretnénk a könyvterjesztőknek, hogy megtanulják, hogyan lehet formálni a gyülekezeti tagok szemléletét. A cél ugyanis az, hogy már nekik jusson eszükbe, hogyan lehet felhasználni a könyveket, illetve melyik ismerősüknek milyen könyvet érdemes ajándékozniuk.

Jakus Ágnes 

Képek: Füle Tamás