Uniós forrásból fejlesztik Bács-Kiskun megye könyvtárait

Összesen 327 millió forintot nyertek el Bács-Kiskun megye könyvtárai egy uniós pályázaton. A támogatás zömét az intézmények informatikai fejlesztésére fordítják. A megyei könyvtár például laptopokat is vásárol, ezeket internetezésre használhatják majd a látogatók.

Az úgynevezett Tudásdepó-Expressz (TIOP) pályázaton a megye több konzorciuma is sikeresen szerepelt. A Katona József Megyei Könyvtár vezette társulás (melynek tagja Bácsalmás, Jánoshalma, Lajosmizse, Lakitelek, Tiszakécske és a Kecskeméti Református Egyházközség) például közel százmillió forintot nyert el informatikai fejlesztésekre.

Ramháb Mária, a megyei könyvtár igazgatója egy mai sajtótájékoztatón elmondta: az összegből lehetőség nyílik a számítógép-állomány fejlesztésére, többek között laptopok vásárlásával is. Ezeket a látogatók a könyvtár bármely területén használhatják majd internetezésre, mivel az intézményben wifi-egységeket is kihelyeznek. Emellett a program keretében új szervereket, nyomtatókat, szkennereket, interaktív táblákat is beszereznek.

A Katona József Könyvtárban kísérleti jelleggel bevezetik az automata kölcsönzést is: a látogatók a rendszer beüzemelése után saját maguk intézhetik majd a vonalkódos-leolvasást. Ramháb Máriától megtudtuk: a pályázati pénz olyan eszközökre is forrást biztosít, amelyek a fogyatékkal élő olvasók, látogatók tájékozódását szolgálják. Így például a jövőben Braille-billentyűzetű számítógépek állnak majd a vakok és gyengénlátók rendelkezésére a megyei könyvtárban.

Teljesen megszűnik a papír-alapú katalógusrendszer. Ez utóbbi digitalizálás azt is magával hozza, hogy Bács-Kiskun legkisebb településén is elérhetővé válnak majd a legritkább könyvek is, ha másként nem, akkor digitális formában. Mindezek mellett két éven belül a Katona József Könyvtár teljes állománya kereshetővé válik az interneten.

Bányai Gábor, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: a kiskunhalasi és a kiskunmajsai kistérség könyvtárai közel 70, Kiskőrös, Soltvadkert, Kecel és Izsák konzorciuma pedig 60 millió forintot nyert el infrastruktúra-fejlesztésre. Baja, Sükösd, Érsekcsanád, Nagybaracska és Csátalja társulása 51, míg Kiskunfélegyháza, Bugac, Pálmonostora és Tiszaalpár konzorciuma 46 millió forintot kapott a könyvtári szolgáltatások bővítésére.

 

Forrás: BAON.hu