Benne(d) gyönyörködöm

Az idei Ifivezető-képzés a lelki megújulás, a szakmai fejlődés és a kölcsönös kapcsolódás jegyében zajlik majd Budapesten, a Ráday Házban.Lelki megújulás, minőségi képzés és találkozási pont – e három célkitűzés köré szervezik a 2024-es Ifivezető-képzést (IVK), amelyre március 22-24. között kerül sor, ezúttal a budapesti Ráday Házban. Az ország legnagyobb felekezetközi ifjúsági vezetőképző konferenciájának idei mottója: Benne(d) gyönyörködöm – utalva Máté evangéliuma 17. fejezetének 5. versére, ahol Jézus megdicsőülésének lehettek tanúi a jelen lévő tanítványok. Hogy mit érdemes tudnunk a háromnapos rendezvényről, arról Kasza Edinát, az IVK főkoordinátorát, az Ifjúságépítők Alapítvány munkatársát kérdeztük.

„Szeretnénk Péter apostolhoz hasonlóan mi is megélni azt, hogy »jó nekünk itt lenni«, megélni a pillanatot Jézussal, hogy amikor tovább kell mennünk, magunkkal tudjuk vinni, hogy mindig Őrá nézzünk, mindig Őbenne gyönyörködjünk, Őrá hallgassunk, Őt kövessük mindenben” – mondta Kasza Edina. „A mottó azt is jelenti, hogy Isten gyönyörködik bennünk, akiket elhívott a szolgálatra. Ez a szolgálat sokszor nehéz, lehet, hogy elfáradunk benne, kiégünk benne, de le tudunk ülni Jézus lábához, és megújulni Általa. Fontos újra és újra megerősíteni magunkat ebben, hogy tényleg rájöjjünk arra, hogy mi az igazán fontos.”
 

Az idei Ifivezető-képzés vezetői csapatának tagjai Kasza Edina mellett Savanya Csenge, az Ifjúságépítők Alapítvány munkatársa; Ablonczy Áron, az Ifjúságépítők Alapítvány munkatársa és a Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője; Andy Oatridge anglikán lelkész, az Acorn vezetője; Szidoly Roland, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának osztályvezető-helyettese; valamint Kovács Benjámin baptista teológus, a Magyarországi Baptista Ifjúsági Misszió (MABIM) egyik vezetője. Felekezetközi munkájukat rengeteg önkéntes segíti.Megújulás és növekedés
„Szolgálók felé szolgálunk és szolgálók vagyunk mi magunk is, így látjuk azt, mennyire fontos az Istennel való kapcsolatunk megújítása” – fogalmazott a főkoordinátor. „Szolgálhatunk rutinból, alkalmazhatunk jó gyakorlatokat, jó eszközöket, valahol mégis elfogyunk a végére. Ezért szeretnénk résztvevőinknek lehetőséget adni arra, hogy istenkapcsolatuk meg tudjon erősödni, és új lendületet kapjanak a szolgálathoz. Ezt szolgálják a plenáris alkalmak – amelyeket régebben főeladásoknak hívtunk –, a dicsőítések, és az imaszolgálat. A lelki megújulás a mentorálásban is meg fog jelenni annak szakmai része mellett. Ha valakinek az istenkapcsolatában van kérdése, elakadása, akkor lehetősége lesz 45 percen át beszélgetni és imádkozni valakivel.”

Az IVK-n a lelki megújulás jegyében lehetőséget biztosítanak személyes egyéni mentorálásra azok számára, akik szakmai tanácsot szeretnének kérni, megosztani nehézségeiket, vagy csak beszélgetnének. „Azt tapasztaljuk, hogy ahol Krisztus jelen van beszélgetéseinkben, ott még jobban jelen van a növekedés és az élet.” Emellett márciustól újraindul az Ifjúságépítők egyéves csoportos mentorprogramja is: a részt vevő csoportoknak lehetőségük lesz IVK-tól IVK-ig közösségben haladni a növekedés útján. Ennek során az idén bibliafókuszú ifjúsági vezetőképzés várható. Egy év alatt háromszor találkoznak majd személyesen és minden hónapban online. A szakmai képzés mellett ez lehetőséget ad arra is, hogy megosszák egymással személyes tapasztalataikat.Minőség és sokszínűség
Második célkitűzésként a minőségi képzést nevezték meg a szervezők. Az IVK-któl megszokottan ez többfajta formában és műfajban is megvalósul: a húszperces sufni-előadások, a másfélórás műhelyek, az egyórás kerekasztal-beszélgetések során természetesen reflexiókra is lesz lehetőség. Az előadók és műhelyvezetők nem csupán az adott téma szakértői, de hiteles személyek is, akik saját tapasztalataikról is mesélnek majd. Azokat is szeretettel várják, akik csak most kezdenének bele az ifjúsági szolgálatokba, és azokat is, akik már évek óta szolgálnak, mert a kezdő, közép- és haladó szint egyaránt megjelenik a programban. Ez utóbbi négy témakör köré csoportosul: lelkigondozás, közösségépítés, evangelizálás és misszió.

A megszokott elemek mellett persze számos újdonság is várható, ezek a korábbi résztvevői visszajelzések alapján születtek. Idén például nagyobb teret és időt kap az Expo, ahol a résztvevő szervezetek mutatkozhatnak be, illetve mutathatják be segédanyagaikat. Változás várható abban is, hogy a plenáris alkalmak mindegyikének más és más áll majd a fókuszában. Az idei főelőadók Weiner Zoltán, Pecsenka Lilla, Győri Gábor Dávid, Bolyki László lesznek. A további újdonságokról az Ifjúságépítők közösségimédia-felületein osztanak majd meg részleteket a szervezők. Edina elárulta: ahogy azt az IVK-któl megszoktuk, idén is kihívás lesz választani a sokféle program közül, mert sokan fogják úgy érezni, hogy a legszívesebben mindegyiken részt vennének.Kapcsolódás és gyönyörködés
Az IVK olyan találkozási pont, ahol minden évben egyszer lehetőség nyílik arra, hogy az emberek ne csak találkozzanak egymással, de kapcsolódjanak is egymáshoz – és Istenhez. „Arra törekszünk, hogy ez a kapcsolódás hálózatosodássá nőhessen” – mondta Edina. „Nem véletlen, hogy az IVK logója is hálóra vagy szövetre emlékeztet. Együtt megtapasztalhatjuk, hogy a közösségnek megtartó ereje van, amely akkor is elkísér, ha látszólag elszeparáltan szolgálok, például vidéken. Ha tudom azt, hogy vannak körülöttem néhány kilométerre másra szolgálók, és egyszer-egyszer össze tudok járni velük, az segítséget jelent a kihívások közepette is.”

Az IVK-n folytatják az előző évben a hitoktatók számára indított szemináriumot, illetve a sokéves szolgálati tapasztalattal bírók segítését is, így a rendezvény szakmai szempontból is találkozási pontként szolgál. A közösségi és szakmai kapcsolódás mellett azonban az első és legfontosabb mégis az Istenhez való (újra)kapcsolódás. Ahogyan a rendezvény Facebook-eseményének leírásában fogalmaznak: „Szolgálat márpedig nincs Isten nélkül, a hitünk sincs az Istenkapcsolatunk nélkül. Arra hívunk, hogy most legyen időd arra, hogy találkozz Istennel és csak gyönyörködj benne, éld meg a vele való kapcsolatot, hogy szeret, hogy hozzá tartozol, hogy a fia vagy – és azt, hogy Ő is gyönyörködik benned.”
Az idei IVK-val kapcsolatos tudnivalók:

  • Időpont: 2024. március 22-24.
  • Helyszín: Ráday Ház (1092 Budapest, Ráday utca 28. – Bejárat a Markusovszky tér felől!)
  • Jelentkezési határidő: 2024. január 31.
  • Regisztráció: https://ifivezetokepz.es/ivk/

A részvétel regisztrációhoz, a regisztrációs díj befizetéséhez kötött.


Barna Bálint
Képek: Ifjúságépítők, IVK