„Bárkire számíthatok a szolgálatban”

Beiktatták szolgálatába Zsolnai Gergő perőcsény–vámosmikolai református lelkészt. A fiatal lelkipásztor először inkognitóban járt a faluban, nem sokkal később már a lelkészszentelésére jött küldöttség a gyülekezetből, amely lelkipásztorának meghívta.

Zsolnai Gergő hivatalosan 2018 decemberében kezdte meg szolgálatát a Börzsöny északi részén fekvő festői faluban, Perőcsényben és a közeli Vámosmikolán. Oda kerüléséről elmondta: még teológuskorában, a lelkészképesítő vizsgán szemelte ki őt Nyilas Zoltán északpesti esperes, aki már a folyosón felvetette neki, hogy lenne egy falu, ahová lelkipásztort keresnek. A teológus akkor még a szigetszentmiklósi gyülekezet segédlelkésze volt, ahol gyakorlati évét is töltötte.
„A feleségemmel tudtuk, hogy hamarosan eljövünk onnan, ezért ezt a lehetőséget is szerettük volna latba vetni. Inkognitóban utaztunk el Perőcsénybe, körülnéztünk a faluban és a környéken is. Ekkor még semmit sem tudtunk a gyülekezet és az itteniek életéről, de első látásra nagyon megragadott a település, ahol egy pincesor köszönti az ide látogatót, és az egész falu idillien bújik meg a hegyek között. Perőcsény zsákfalu, amelyet a turizmus is elkerül, ezért igen csendes környék, ami nekem különösen tetszett, hiszen amennyire kedveltem a szigetszentmiklósi gyülekezetet és az ott végzett szolgálatot, magát a városias környezetet sosem kedveltem, budapesti teológuséveimben sem. Itt 200-250 ember lakott akkoriban, azóta a falu létszáma a járvány miatt pusztán két év alatt csaknem megkétszereződött.”

Nemcsak a falu volt magával ragadó, de a gyülekezeti közösségek is kedvesen fogadták a fiatal lelkészházaspárt már akkor, amikor még csak helyettesítést vállalt – idézi fel Zsolnai Gergő. Bemutatkozó szolgálatát ismerkedő beszélgetés előzte meg a presbiterekkel. „Jó volt látni, hogy itt nemcsak arról van szó, hogy túl akarnak esni a lelkészválasztáson, hogy mégiscsak legyen egy lelkész a faluban. Befogadók voltak, és bár a teológián azt tanácsolta egy missziológiával foglalkozó lelkész, hogy a gyülekezetbe kerülésünk utáni két évben még óvatosan kezdeményezzünk újításokat, már az első beszélgetésen úgy éreztem, a perőcsényi és vámosmikolai reformátusok bármilyen változásra készek annak érdekében, hogy a gyülekezeti élet ne csak megmaradhasson, hanem tovább is lendülhessen. Új lelkészként nekem, aki most kerültem még csak vezető lelkészi felelősségi körbe, ez nagy könnyebbség volt. Az is szívet melengető élmény, hogy az ide érkezésem előtt már a lelkészszentelésemre is többen eljöttek Perőcsényből a presbiterek és más gyülekezeti tagok közül is.”

A Börzsöny északi részén fekvő Perőcsény az ezredfordulóig színreformátus település volt, a kálvinista gyökerek máig meghatározzák a falubeliek gondolkodását. A Perőcsény–Vámosmikolai Református Társegyházközségnek 300 egyházfenntartó tagja van, sokan mezőgazdálkodásból élnek. Műemlék templomuk tornya egyben mobiladóállomás is, ebből és művelési területeikből egészítik ki a fenntartásukat biztosító egyházfenntartói járulékokat és adományaikat. A gyülekezetben nagyobb az idősek aránya, mint a fiataloké, ez azonban változhat, hiszen a járvány kezdete óta sokan be- vagy visszaköltöztek a nyugodt környék, az otthonról végezhető munka és az olcsó ingatlanárak miatt.

A járvány zártabb időszakaiban nyomtatott formában juttatták el az igehirdetést és a hirdetéseket az idős gyülekezeti tagokhoz és a betelepülő fiatalabb családokhoz, akik így képet kaphattak a közösség életéről – számolt be a fiatal lelkész.
Bár az idősebbek óvatosabbak voltak a nyitással, ezen a nyáron újra fellendült a gyülekezeti élet. Perőcsényben és Vámosmikolán is hetente tartanak istentiszteletet és bibliaórát. Zsolnai Gergő heti tizenhárom hittanórát tart a helyi általános iskolákban, ez a szám a jövőben várhatóan emelkedni fog. Azt mondja, szeretnének hittanoktatót alkalmazni, hogy nagyobb gondot fordíthasson beteglátogatásra, a hit kérdései iránt érdeklődő fiatalokkal folytatott beszélgetésre, és a gyülekezeti tagokkal is jobban ápolhassa a közösséget az igei szolgálatokat követően. Különleges alkalmaik jelzik, hogy erre is van igény: minden évben tartanak idősek napját, megünneplik a kerek házassági évfordulókat, a nagy ünnepeket megelőzően evangelizációs esteket szerveznek. Az ökumenikus imahét programjaiba is bekapcsolódnak és jó kapcsolatot ápolnak ipolysági testvérgyülekezetükkel – sorolta a lelkész.

„Szinte bárkire számíthatok a szolgálatokban, nagyon segítőkészek nemcsak a presbiterek, de a gyülekezeti tagok is. Legyen szó akár a fűkaszálásról, akár arról, ha meg kellene látogatni azt, aki beteg vagy lelkileg nehéz időszakon megy keresztül. Egyértelműen jelzik azt is, ha valamit nem tudnak vállalni, könnyen és jól tudunk kommunikálni egymással. Az, hogy idősebb, tapasztaltabb emberek vesznek körül, inkább megkönnyíti a beszélgetéseket és a megoldások keresését” – osztotta meg velünk a fiatal lelkipásztor.

Zsolnai Gergő 29 éves, a Rákoscsabai Református Egyházközségben konfirmált, teológiai tanulmányait a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán végezte. Gyakorlati idejét a Szigetszentmiklós-Újvárosi Református Egyházközségben töltötte. Felszentelését követően választotta meg lelkészéül a Perőcsény–Vámosmikolai Református Társegyházközség, ahol 2018 decemberében kezdte meg szolgálatát. Felesége Zsolnai Alexandra, aki támogató hétteret biztosít férjének és aktívan részt vesz a gyülekezeti élet szervezésében. Kisfiuk húsz hónapos.

Zsolnai Gergőt 2022. szeptember 4-én, vasárnap iktatták be a perőcsényi református templomban. A beiktatás szolgálatát Nyilas Zoltán északpesti esperes végezte.