Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2019

FEBRUÁR-MÁRCIUS
Február 3: az oláhdellői református küldöttsége részt vett az új esperes, Czirmay Csaba Levente marosludasi lelkipásztor beiktatásán, Marosludason. Az istentiszteleten és ünnepi vacsorán jelen voltak: Demeter Józéka gondnok, Merkwart Ilona gondozó és Székely Csilla Imola lelkipásztor.
Imahét 2019: február 24 és március 3-a között került sor a hagyományossá vált Egyetemes Imahétre, amelyen 2019-ben vendégeink voltak:
Február 25-én: Tamás-Nagy Emese és férje, Levente Istvánházáról. Ebédre hívta: Demeter Gyula presbiter és felesége, Anna.
Február 28-án: Szabó Attila és feesége,Tünde, kisfia, Jeremiás, Zsuzsánna mama Marosbogátról. Ebédre hívta: Demeter Katalin I.
Március 1-én: Domokos Norbert Marosludasi segéslelkipásztor. Ebédre hívta: Demeter Józéka gondnok és Demeter Ferenc presbiter a kerelőszentpáli Robogó étterembe.
Az imahetet február 24-én megnyitotta és március 3-án zárta Székely Csilla Imola helybeli lelkipásztor prédikációja.
Március 2-án: Körzeti Presbiteri konferencián vett részt a Marosvásárhely II. – Gecse utcai gyülekezetben Demeter Józéka gondnok és Demeter Ferenc presbiter.
Március 3-án mintegy az imahetet záró alkalom keretében a szokásos farsangolás helyett fotónézegetésre, szeretetvendégségre került sor a gyülekezet parókiaépületében.
Március 17-én ünnepeltük meg ugyancsak hagyományként az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapját, ugyanakkor a Nemzetközi Nőknapját: az alkalmat kapjafakoszorúzással kezdtük, amikor szokásynk szerint elhangzott a Petőfi: Nemzeti dala Gáspár Robi előadásában. Az ünneplés az ünnepi istentisztelet után versek szavalásával folytatódott. Verset mondtak: Demeter Marsika, Demeter Katalin I., Demeter Erzsébet D. és Demeter Józéka gondnok. az istentisztelet megemlékezési részét a Magyar Himnusz eléneklésével zártuk. Az ünnepet még emlékezetesebbé tette az, hogy ugyancsak március 17-én keresztelésre is sor került: Puskás Csaba Dániel újszülöttet kereszteltük, majd az ünnepet a parókián tartott szeretetvendégséggel zártuk.

ÁPRILIS
Április 4-én Egyházmegyei Közgyűlésre került sor Marosbogáton, ahol gyülekezetünket Demeter Józéka gondnok képviselte.
Április 4: közmunka keretében sor került a templomkert kitakarítására, a kiskert rendbetételére, valamint a fák lemetszésére. Segítőink voltak: Merkwart Ilona gondozó, Pop Erzsébet, Gáspár József presbiter még februárban megszántotta, most pedig megtárcsázta a templom melletti telket.
Április 5: Nőszövetségi Közgyűlést tartottak a Marosvásárhelyi Eminescu utcai Öregotthonban, amelyen részt vett és az igehirdetés szolgálatát végezte Székely Csilla Imola oláhdellői lelkipásztor.
Április 14-én, Virágvasárnapján konfirmáció jelentette számunkra az ünnepet, Demeter Virág Orsolya, Puskás Ildikó és Fogarasi Lóránd tett sikeres konfirmációi fogadalmat és vett életében először úrvacsorát.

MÁJUS
Május 4: Körzeti Nőszövetségi Konferencia volt Kerelőszentpálon, amelyen részt vettek oláhdellői asszonyok is: Demeter Katalin I., leánya, Ogleja Enikő, Demeter Anna, Demeter Erzsébet D. és Merkwart Ilona gondozó.
Május 17-19 között egyházmegyei szinten szerveztek közös kirándulást a Református Egységnapra Debrecenbe, amelyen részt vett Merkwart Ilona gondozó és leánya, Zsuzsa.
Májusban újra ételcsomagot kapott minden választójogosult oláhdellői egyháztag testvérgyülekezetünktől, a marosvásárhelyi Vártemplomtól Kecskés Botond vállalkozó jóvoltából, amelyért hálásak vagyunk neki.

JÚNIUS
Június folyamán közmunkázott újra Gáspár József presbiter, idén másodszor takarította ki a templom melletti egyházi földet, júniusban lekaszálta, ezenkívül lekaszálta a templomkert füvét is.
Demeter Józéka gondnok 46 palánta virágot adományozott a templom bejáratát kétoldalt szegélyező kertbe, amelyet rövid időn belül ismeretlen személyek eltulajdonítottak.

AUGUSZTUS
Augusztusban Demeter Gyula presbiter is közmunkaként vállalta és lekaszálta a parókiakert füvét és az azt szegélyező füves területet.
Augusztus 25-én, Újkenyér vasárnapján kiskonfirmációra is sor került, Fogarasi Tímea tett bizonyságot arról, hogy hitét komolyan veszi és szeretne konfirmálni.

OKTÓBER
Október 13-án újra szép ünnepe volt az oláhdellői reformátusoknak: gyülekezetünk megbecsült és időben elöljáró tagjait, a 69. életévüket betöltött személyeket köszöntöttük az ugyancsak hagyománnyá vált Idősek Vasárnapján. Erre az alkalomra meghívtuk testvérgyülekezetünk nagy múltú, színvonalas vegyeskarát is. Az igehirdetés szolgálatát Régeni Szabó István állalta, aki a Magyarózdi székhelyű Bonus Pastor Alapítvány igazgatója. A 22 fős „Psalmus” kórus Bukovinszky-Csáki Tünde karvezető, Marosvásárhely-Vártemplomi lelkipásztor vezényletével gyönyörű zsoltárokat énekelt, majd verset szavalt Dudás Etuska egyháztagunk, köszöntőt mondott Demeter Adolf oláhdellői presbiter. A köszöntők sorát Székely Csilla Imola helybeli lelkipásztor zárta, aki a 71. Zsoltár verseiből, az „Idős ember könyörgéséből” olvasott fel, majd áldást mondott az ünnepeltekre illetve minden jelenlevőre. Testvérgyülekezetünk késpviseletében három vártemplomi presbiter tisztelt meg minket feleségével együtt, akiknek ajándékokkal kedveskedtünk: Bukovinszky-Csáki Tünde tiszteletesasszony likőrt, minden ünnepelt idős és a vendégeink (Carolyn Litchfield is) áldásokat kaptak zöld táblácskákra írva. A székelyföldi évszázados áldás szövege: „Békesség a bemenőnek, áldás a kimenőnek”. A Vártemplomiak adományaként átvettünk 700 lejt, majd közös fotót követően vendégeinket és egyháztagjainkat a kerelőszentpáli Robogó étteremben láttuk vendégül. Az ebéd kiadásainak fedezéseihez Demeter Józáka gondnok és Demeter Ferenc presbiter céladománnyal: 230 lejjel járult hozzá, amit ezúton köszönünk nekik.
Október 31-én reformációi ünnepi istentisztelet után számvevői ellenőrzésre került sor a közelgő esperesi vizitáció miatt. Simon Levente számvevő ellenőrizte a gyülekezeti pénzügyvitelt és minden vagyont érintő leltárkönyvet, anyagraktárkönyvet, kiadásokat-bevételeket, banki műveletek és készpénzt, és mindent rendben talált, sőt több tétel miatt a gyülekezetet dicséretben is részesítette – például a segélyadományok gyakorisága és nagy értéke miatt.

NOVEMBER
November 4-én került sor az esperesi vizitációra. A Vizitációs Bizottság tagjai: Czirmay Csaba Levente esperes Marosludasról, Berekméri Melinda főjegyző Mvh VIII. Cserealji lp., Simon Levente számvevő Búzásbesenyői lp., Székely Ferenc missziói előadó Nyárádtői lp., Szabó István főgondnok Mvh X. Tulipán utcai főgondnok. Rendhagyó áhítatot tartott Székely Csilla Imola oláhdellői lp. Jézus kérdéseiről.
Presbiteri bibliaórán Székely Ferenc lp. az 1Kor. levélről beszélt, majd a presbiteri gyűlés keretében a vizitációs tagok jelenlevő presbitereknek beszámoltak a vizitáció eredményeiről. Ezt követte az istentisztelet Simon Levente lp. szolgálatával a Bír. 6-7. alapján, amelyet esperesi beszámoló követett, majd Berekméri Melinda lp-főjegyző bibliaismeretből kikérdezte a jelen levő gyerekeket, Fogarasi Tímeát és Demeter Leventét. Székely Ferenc, Szabó István, végül a helybeli lp., Székely Csilla Imola köszöntte a gyülekezetet illetve a Vizitációs Bizottságot. A záróvacsorára ugyancsak a kerelőszentpáli Robogó étteremben került sor, amelyre meghívtuk presbitereinket is az egész évi munkájukért való köszönetképpen.

DECEMBER
December 26-a újra ünnepi pillanatokat hozott a templomban megjelent gyerekek és felnőtt egyháztagok életében. Minden évben kérdésünk, hogy vajon kik fogják megteremteni énekeikkel-verseikkel a karácsonyi hangulatot a gyerekek karácsonyán a templomban? Idén úgy tervetük, hogy nemcsak a jelen gyerekei, hanem azok is részt vesznek az ünnepi műsorban, akik nagyon rég, talán hetven éve is elmúlt, hogy geyrekek voltak. Most újra lehetőségük nyílt, hogy azokat az évtizedekkel ezelőtt megtanult verseket ismét elmondják mindannyiunk és az Úr Jézus örömére. Így tehát 2019 karácsonyán együtt szerepeltünk kicsik és nagyok: minden gyerek és a felnőttek közül is sokan verset mondtak, mindenki együtt énekelte a 16 karácsonyi dalt, Székely Anita hegedűkísérete mellett. Verset mondtak a gyerekek közül: Demeter Roland Levente, Budai Attila Zsolt, Budai Izabella Beáta, Fogarasi Tímea, Puskás Ildikó. Felnőtt egyháztagok közül: Demeter Adolf 86 éves presbiter, Demeter Mariska, Demeter Virág Orsolya, Demeter Anna, Demeter Erzsébet D., Demeter Józéka gondnok, Merkwart Ilona gondozó, Székely Anita, Székely Csilla Imola lelkipásztor. A záró karácsonyi éneket a szépen feldíszített karácsonyfa köré gyűlve énekeltük el mintegy nagy család. A fenyő Demeter Ferenc és Józéka ajándéka volt, köszönet érte. Hisszük, hogy végig ott volt közöttünk az Egyszülött Isten Fia. Közös fénykép után az ajándékok kiosztására került sor: gyülekezetünk részéről minden gyereknek jutott ajándékcsomag, a jelenlevő felnőtteknek pedig egy-egy doboz csokoládé, ugyancsak gyülekezetünk részéről. Meglepetésajándék is érkezett: a marosvásárhelyi Vártemplom Presbitériuma küldött minden jelenlevőnek (27 fő) egy-egy édességcsomagot. Ezeken kívül minden felnőtt egyháztagunk ajándka a Kolozsvári Koinónia könyvkiadó részéről egy hiterősítő könyvecske: Nicolae Steinhardt „A gyümölcs ideje” című írása. Minden ajándékért nagyon hálásak vagyunk, csakúgy, mint amikor gyermekkorunkban vettük át a karácsonyi ajándékot.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 70, összesen: 410392

  • 2024. május 04., szombat

    Pécsi otthonában beszélgettünk Kiss Zsófiával, aki védőnőként dolgozik, levelezőn végzi a mesterszakot, presbiter, részt vesz a gyülekezeti gyermekszo...
  • 2024. május 02., csütörtök

    Mi a gyülekezetplántálás titka, és miért érdemes belevágni? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk az április 12-i Nagy-Budapesti Missziói Konferenciá...
  • 2024. május 02., csütörtök

    Júniusban újra lehetőség nyílik lelkipásztorok számára lelkésztovábbképzésen a rezilienciáról tanulni, tapasztalatot szerezni. Ez a négynapos konferen...
  • 2024. május 02., csütörtök

    A gyülekezeti gyermek­táboroztatásban fontos szerepet betöltő szervezeteket hívott a Szentírás Szövetség a budapesti Ráday Házba 2023 tavaszán.
  • 2024. április 30., kedd

    Hogyan teszi Isten alkalmassá az elhívottakat? Interjú Koncz Tiborral, a BKK menetirányító diszpécserével.
  • 2024. április 29., hétfő

    Új könyvük megjelenésének alkalmából a közeledés és távolodás egyensúlyáról, az anyaság kulcsairól és a kapcsolódás alapú elengedés örömteli mivoltáró...
  • 2024. április 29., hétfő

    Hajdúvidékről indult, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegyében testvéri közösség fogadta, Lajosmizsén pedig hazaérkezett. Beiktatták Varga-Kovács M...
  • 2024. április 27., szombat

    Ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi p...
  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.