Nyomtat Elküld Olvasási nézet

ESEMÉNYNAPTÁR 2018

JANUÁR
Az elmúlt év legnagyobb eseménye a január 23-án történt gondnokválasztás, amelynek eredményeképpen gyülekezetünknek új gondnoka Demeter Józéka lett. A Presbitérium tagjai és a gyülekezet is örömmel vette, hogy egyetlen jelöltünk elfogadta a megbízást és munkájához sok áldást, erőt kívnunk, ugyanakkor ígérjük, hogy minden tehetségünkkel együtt dolgozunk a gyülekezet jövőjének, építésének érdekében. Isten legyen velünk ebben.
FEBRUÁR
2018 fontos eseményei az imahéttel folytatódtak, amelyet február 4-11 között tartottunk, meghívottaink pedig a következők voltak:
Február 5-én Márton Csaba jeddi lelipásztor jött el, ebédet ajánlottak Demeter Anna és Gyula.
Február 6-án Lukács Vilmos István marosugrai szomszéd lelkipásztor szolgált, őt Demeter Eszter várta ebéddel.
Február 9-én Simon István, Radnót új lelkésze prédikált, ebédre hívták Merkwart Ferenc és Ilona. Az ebédet szeretettel, köszönettel elfogyasztottuk, a magam nevében is köszönöm a vendéglátást, meghívást és meghitt beszélgetéseket.
Februárban a parókia-iroda megszépítésére Demeter Anna függönyöket ajándékozott az egyházközség részére.
Az imahét-záró istentisztelet a szokásosnál ünnepélyesebb volt, amelyet február 11-én Bukovinszky-Csáki Tünde immár Marosvásárhely I. Vártemplomi lelkipásztor vendégszolgálatával tartottunk, amikoris beiktattuk tisztségükbe az újan választott gondnokunkat és presbitereinket, a régi presbiterek pedig megújították esküjüket. Az ebéd is az alkalomhoz illően Demeter Ferenc és Józéka felajánlásával a Robogó étteremben zajlott, köszöbettel vettük.
MÁRCIUS
Március 8-án az oláhdellői református hívek nevében mintegy küldöttek részt vettünk testvérgyülekezetünk új lelkipásztorának, Bukovinszky-Csáki Tünde tiszteletesasszonynak a beiktatásán: Demeter Józéka gondnok, Demeter Albert, Merkwart Ilona presbiterek, Demeter Eszter és Merkwart Ferenc pótpresbiterek, Demeter Lóránd és Székely Csilla Imola lelkipásztor.
Március 8 és 15 között szokásunkká vált felköszönteni gyülekezetünk lányait-asszonyait, ugyanakkor megünnepelni az 1848-49-es eseményeket. Az ünnep a szokásos forgatókönyv szerint zajlott: kopjafakoszorúzással, Nemzeti dal elmondásával, amelyet 2018-ban Demeter Lóránd szavalt el, a megemlékező műsor az istentisztelet után folytatódott, amikor verset mondtak: Demeter Mariska, Demeter Katalin I., Demeter Anna, Demeter Józéka, Demeter Virág, Demeter Levente (anyák napi verset), Kossuth-nótákat énekeltünk, Székely Csilla Imola lelkipásztor elmondta a forradalom eseménynaptárát, közösen énekeltük el a Magyar majd a Székely Himnuszt, legutoljára pedig közös fotózáson és szeretetvendégségen vettünk részt.
A férfiak köszöntötték a nőket virággal, a tiszteletesasszonyt pedig egy doboz csokoládéval, üvegtállal, üvegvázával és üvegcsészékkel.
A családlátogatás március 17-én árvíz miatt elhalasztódott 23-ika és Húsvét utánra
MÁJUS
Május végén a gyülekezet korábbi gondozója, alkalmazottja, Demeter Géza nyugdíjba vonult, a megüresedett gondozói állásra egyetlen személy jelentkezett Merkwart Ilona presbiter személyében, akit Presbitérium hűségesnek és az állás betöltésére alkalmasnak talált, ezért teljes egyetértésben, egyhangúan megválasztotta. Alkalmazásával megszűnt presbiteri mandátuma, és mivel Merkwart Ferenc pótpresbiterünket eltemettük, a gyülekezetnek a jelenben nyolc presbitere mellett nincs pótpresbitere. Merkwart Ilona helyébe Demeter Eszter lépett rendes presbiteri helyre.
Május folyamán közmunkára vállalkoztak, a parókia épületében és körülötte a legszükségesebb javításokat és takarítást végezték el: Gáspár József, Demeter Gyula, Demeter Albert presbiterek, valamint Gáspár Tivadar és Demeter Zsolt egyháztagok. A gyülekezet nevében köszönjük.
JÚNIUS
Június 5-én Székely Csilla Imola lelkipásztor egyházmegyei katekétikai előadó minőségében részt vett a Marosi Egyházmegye Presbiteri Szövetségének Közgyűlésén, amely jelenlevők alacsony részvételi aránya miatt határozatképtelen lévén a tisztújítást nem tudta megejteni, a választást tehát elhalasztotta a közelgő Egyházmegyei Közgyűlés napjára.
Június 12-én került sor az Egyházmegyei éves Közgyűlésre Kerelőszentpálon, amikor a 2017-es év beszámolói, összegezése történik, ugyanakkor a Presbiteri Szövetség tisztújítása is, az elnök Horváth Miklós lett. A gyűlésen részt vett Demeter Józéka gondnok.
Június 16-án három asszony vett részt a Közép-Erdély régiós Nőszövetségi Konferencián Nagysármáson: Demeter Katalin I., Merkwart Ilona gondozó és Székely Csilla Imola lelkipásztor. A zsúfolásig telt templomban igehirdetés és ünnepi beszédek, köszöntők után előadás következett, az előadó Püsökné Lengyel Sarolta teológiai tanár volt. Kiscsoportos beszélgetések és zárás után ebéd következett.
JÚLIUS
Július 7-én került sor újra az Erdélyi Református Egyházkerület Nőszövetsége által Bonyhán megrendezett nagyszabású Családi és Kastálynapra, amelyet az Erdélyi Református Nőszövetség megalakulásának 90. és az erdélyi vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója jegyében rendeztek. Mottó: „Szolgáljatok az Úrnak örvendezéssel!” (Zsolt. 100,2). . Adományokat gyűjtenek a kastély felújítására, hogy ott református egyházi (nőszövetségi) központot létesítsenek. Szegedi László, az Erdélyi Református Egyházkerület generális direktora hirdetett igét. Úrvacsora után Lengyelné dr. Püsök Sarolta, a BBTE előadótanára tartott előadást A református ember szabadsága címmel, majd dr. Kiss Jenő teológiai tanár Szabadság a házasságban címmel. Mindenféle tematikus pavilonok, a kastélyparkban felállított sátrak között istentisztelet, előadások, koncertek, interaktív templomkerti séta, piknikezés töltötte ki a színes programkínálatot: a kastélyudvarban zsoltáréneklés, imaösvény, gyermekfoglalkozás, ifjúsági programok és vásár is volt. A rendezvényt a tamásfalvi férfikórus koncertje zárta. Jelen voltak: Demeter Gyula, Demeter Eszter presbiterek, Demeter Anna, Demeter Katalin I., Demeter Enikő, Merkwart Ilona gondozó, Lukács János, Demeter Levente.
AUGUSZTUS
Augusztus 26-án került sor a kiskonfirmációi kikérdezésre az Újkenyér-vasárnapi istentisztelet keretében. Sikeresen tett tanúságot bibliai alapismereteiről mindhárom kiskonfirmandus: Fogarasi Lóránd, Puskás Ildikó és Demeter Virág Orsolya.
SZEPTEMBER
Szeptember 6-án zajlott a Marosi Református Egyházmegye tisztújító Közgyűlése Kerelőszentpálon, ahol megválasztották egyházmegyénk új vezető testületét. Új esperes lett Czirmay Csaba Levente marosludasi lelkipásztor. Gyülekezetünket Demeter Józéka gondnok képviselte.
OKTÓBER
Október 28-án megtartottuk az ősszel esedékes Idősek Vasárnapját, amikor 15 80 év felettit és négy 75 év feletti egyháztagunkat köszöntöttük, róluk szólt a nap, értük adtunk hálát, azokért, akik előttünk járnak. Igét hirdetett és köszöntést mondott Régeni Szabó István, a magyarózdi Bonus Pastor missziós központ ügyvezető elnöke, zenés pillanatokkal tették ünnepélyesebbé a napot Jakab Sámuel és Székely Anita, mindketten a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum XI. osztályos diákjai. Az ünnepeltek kis ajándékokat kaptak, névre szóló tárolóüvegben tejkaramellát, majd fotózás után szeretetvendégségen a parókia-irodán meghitt beszélgetést folytattunk, kellemesen töltve el az együttlét idejét.
NOVEMBER
November 15-én történt meg az új esperes és lelkészi illetve világi tanácstagok beiktatása és eskütétetele Marosludason újabb Egyházmegyei Közgyűlés keretében. Az ünnepi műsor után díszvacsorára került sor. A rendezvényen részt vettek: Demeter Józéka gondnok, Merkwart Ilona gondozó és Székely Csilla Imola lelkipásztor.
Október végén a Marosvásárhely I. Vártemplomi testévrgyülekezetünk gyógyszeradományt juttatott nekünk, amelyeket szétosztottunk azok között, akik igényelték, és akiknek megfelelő gyógyszereket, szemüveget, gyógyászati eszközöket, vércukorszintmérőt találtunk.
November 17-én közmunkára került sor, a parókia- és templomkert kitakarításában segédkeztek: Demeter Józéka gondnok, Merkwart Ilona gondozó, Demeter Gyula és Gáspár József presbiterek, valamint Demetr János Szász. Köszönjük szépen.
DECEMBER
December 26-án, karácsony másodnapján, ahogy már megszoktuk, sor került a gyerekek karácsonyi ünnepélyére, amiért különösen hálásak vagyunk. Egyre kevesebb a gyerek, de reméljük, hogy nem fogynak el egészen, és hogy az ünnepünk ünnepi maradjon, ezért szeretnénk megtartani akkor is, ha majd a felnőttek lesznek újra a szereplők is.
A gyerekek közül hárman betegésg miatt maradtak távol, így három oláhdellői fiatal mondott verset, szövegrészleteket az istentisztelet keretén belül, a születéstörténet meghallgatása után: Demeter Virág Orsolya, Puskás Ildikó és Demeter Roland Levente,őket segítette, mint az elmúlt évek során minden karácsonykor Székely Anita hegedűjátékkal, Demeter Virág Orsolya pedig furulyaszóval. A jelenlevők közül elővették régen, talán évtizedekkel ezelőtt oláhdellői hagyományos verseiket, azokat mondták el: Demeter Katalin I. és Demeter Adolf szavalt, utoljára pedig idősek és fiatalok együtt énekelték a Csendes éj-t. Csomagosztás és közöz fotózás zárta az ünnep másod napját.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 110, összesen: 410432

  • 2024. május 04., szombat

    Pécsi otthonában beszélgettünk Kiss Zsófiával, aki védőnőként dolgozik, levelezőn végzi a mesterszakot, presbiter, részt vesz a gyülekezeti gyermekszo...
  • 2024. május 02., csütörtök

    Mi a gyülekezetplántálás titka, és miért érdemes belevágni? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk az április 12-i Nagy-Budapesti Missziói Konferenciá...
  • 2024. május 02., csütörtök

    Júniusban újra lehetőség nyílik lelkipásztorok számára lelkésztovábbképzésen a rezilienciáról tanulni, tapasztalatot szerezni. Ez a négynapos konferen...
  • 2024. május 02., csütörtök

    A gyülekezeti gyermek­táboroztatásban fontos szerepet betöltő szervezeteket hívott a Szentírás Szövetség a budapesti Ráday Házba 2023 tavaszán.
  • 2024. április 30., kedd

    Hogyan teszi Isten alkalmassá az elhívottakat? Interjú Koncz Tiborral, a BKK menetirányító diszpécserével.
  • 2024. április 29., hétfő

    Új könyvük megjelenésének alkalmából a közeledés és távolodás egyensúlyáról, az anyaság kulcsairól és a kapcsolódás alapú elengedés örömteli mivoltáró...
  • 2024. április 29., hétfő

    Hajdúvidékről indult, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegyében testvéri közösség fogadta, Lajosmizsén pedig hazaérkezett. Beiktatták Varga-Kovács M...
  • 2024. április 27., szombat

    Ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi p...
  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.