Nyomtat Elküld Olvasási nézet

ESEMÉNYNAPTÁR 2013


A 2013-as év eseményei a farsangolással, vidám együttléttel indultak Oláhdellőn, január 24.-én a jókedv nevében gyűltünk össze a parókiára: beszélgetésre, fényképnézegetésre, szeretetvendégségre.

Februárban újra az Ökumenikus Imahét jelentette az ünnepet. 2013-ban szószéki vendégeink voltak:
Február 4.-én: Nagy Alpár, a Babes-Bolyai Tudományegyetem vallástanár szakának tanára. Ebédre hívta Demeter Ferenc és Jozé.
Február 5.-én Veress László marosszentkirályi lelkipásztor, akit Merkwart Ilona hívott meg ebédre.
Február 8.-án Lőrincz János esperes hirdette az igét, a marosvásárhelyi Kövesdombi gyülekezet lelkésze. Őt Demeter György gondnok és Ida vendégelte meg.
Február 10.-én, az előrehozott Böjtfői ünnepi istentiszteleten Ötvös József, a marosvásárhelyi Vártemplomi testvérgyülekezetünk lelkésze hirdette az igét és osztott Úrvacsorát. Demeter György R. és Mariska hívták ebédre.
Minden alkalommal a vendégeinkkel együtt én magam is részesültem az ünnepi ebédmeghívásokban és finomságokban, szeretettel köszönöm meg a vendéglátó családoknak és az ügyes háziasszonyoknak az ebédet, a fogadást és a baráti beszélgetéseket.
Február 17.-én rendhagyó Böjtfői ünnepre került sor Marosvásárhelyen, a Vártemplomban testvérgyülekezetünkkel közösen. Húsz oláhdellői képviselte gyülekezetünket a Vártemplomban, igét hirdetett Székely Csilla Imola és együtt vettük magunkhoz az úrvacsora jegyeit, majd az ünnepi ebédet az Angéla étteremben. Mindannyian gazdagodunk ezen találkozások által. Erre az alkalomra az oláhdellői reformátusok saját indíttatásból ajándékul vitték a kenyeret és a bort a Vártemplomi úrasztalára. Köszönjük Demeter Idusnak a kenyerek megsütését, és a bort Demeter Ferenc presbiternek.

Március 10.-én emlékeztünk meg az 1848-49-es forradalmi eseményekről, amikor Szente János hagyományőrző csoportja újabb ünnepi műsort adott elő az oláhdellői református templomban az elmaradhatatlan kopjafa-koszorúzást és a Demeter György Balázs által leszavalt Nemzeti dalt követően. A tizenegy faital helyettünk is szavalta-mondta és énekelte az hazafias verseket-dalokat, gyújtotta az emlékezés gyertyáit. Így lettünk mi is évről-évre részesei amaz régi történetnek.
Ugyanezen a napon kaptak a jelenlevő oláhdellői asszonyok egy kis figyelmességet a férfiak, presbiterek részéről: csokoládét, virágot, a tiszteletesasszony pedig hófehér rózsát, doboznyi csokoládét és hófehér damasztabroszt. Ezzel együtt lelki támogatást, tiszteletet, ami nem hervad el és nem piszkolódik.
Március 24.-én, Virágok vasárnapján konfirmációi fogadalomra gyűltünk össze – Demeter Csongor Lóránd lett teljes jogú tagja gyülekezetünknek, bizonyságot téve saját szavakkal is hitéről, Megváltójáról.

Április 9.-én közmunka alkalmával a következők segítettek kitakarítani a templomot, templomkertet és parókiát: Demeter György Gy. gondnok, Demeter György R., Jakab Károly, Demeter Adolf, Demeter Árpád presbiterek, Gáspár Tivadar, Demeter Adalbert, Demeter Lóránd, Cotarlan Péter, Puskás Ferenc harangozó. Köszönjük a mindenki nevében végzett munkát.

Augusztus 25.-én került sor hosszú idő kimaradásával az újra bevezetett kiskonfirmációra – Gáspár Róbert és Gábor János válaszoltak a Kiskátéból feltett kérdésekre, a gyülekezet és presbitérium elfogadta hitvallásukat.

Szeptember elején az egész falu javára az oláhdellői reformátusok összefogásával asztalok és padok készültek különböző közösségi alkalmakkor való használatra. A munkát végezték:
Demeter György Gy. gondnok, Nagy József, Demeter György R, Demeter Adolf, Demeter Árpád, Simon György, Gáspár József, Budai Ferenc, Demeter Dénes, Puskás Ferenc, Demeter Ferenc, Demeter János J.
Ugyancsak szeptember elején került sor a parókiairoda belső teljes felújítására, amely helység téli istentiszteleteink helyszínéül szolgál. Megköszönjük Demeter Ferencnek a munkát és munkásokat, akik a lehető legszebb munkát végeztek.
Szeptember 21.-én került sor a másfél éve tervezett találkozóra a mezőcsávási reformátusok küldöttségével, amely meghívással tiszteletünket igyekeztünk kifejezni Illyés Sándor mezőcsávási gondnoknak az oláhdellői harangok villamosításához nyújtott támogatásáért. A nyitó istentiszteleten Darabont József mezőcsávási lelkipásztor hirdette az igét. Darabont József mezőcsávási lelkipásztor beszélt a szószékről az Isten arca előtti találkozásról, egymásra találásról. Két gyülekezet közös ünnepéről.. A találkozó ürügyét a 450 éves Heidelbergi Káté adta, ennek emlékére Bustya Dezső nyugalmazott lelkipásztor rövid és élményszerű előadást tartott a Heidelbergi Kátéról, a Heidelbergben 1563-ban történtekről, a Katekizmus üzenetéről, fontosságáról. Ünnepi meghívottaink voltak a mezőcsávási vegyeskar, akik a tiszteletesasszony vezényletével kórusdarabokat adtak elő, illetve szavalatokkal tették ünnepélyessé a találkozót. A mezőcsávási vendégek másik csoportja, a Fúvós-zenekar különleges élményt nyújtó dalokat, végül pedig a Nemzeti Himnuszt húzta el. Az alkalom végén vendégeink köszöntöttek őszinte elismerő és dicsérő szavakkal: Brassai Zsombor, a Maros megyei RMDSZ elnöke, Simon István kerelőszentpáli és búzásbesenyői polgármester, aki ugyancsak támogatta a harangvillamosítást, annak másik felét adományozta gyülekezetünknek, Illyés Sándor mezőcsávási gondnok, testvérgyülekezetünk, , a marosvásárhelyi Vártemplomiak küldöttsége nevében a gyülekezet főgondnoka, Személy Béla, Adorján István, az oláhdellőiek korábbi lelkésze, Simon Levente, egykori beszolgáló lelkipásztor Búzásbesenyőből és Székely Csilla Imola helybeli lelkipásztor.

November 17.–én tartottuk az idősek vasárnapját, amely az ősz elmaradhatatlan eseményévé vált, és amelyről az ünnepeltek és az ünnepi gyülekezet úgy érzi, megtisztelés, kitüntetés azoknak, akiknek nyolc évtizede tart a kegyelem. Csáki Károly és Székely Anita emelték az egyszerű vasárnapok fölé ezt a napot kétféle szolgálattal: Csáki Károly nyugalmazott lelkipásztor szólta Isten szavát, és emelte hálánkat az Isten elé, Székely Anita hatodik osztályos tanuló hegedűjátékával emelte lelkünket.
Ez volt az a nap, amikor Székely Csilla Imola lelkipásztor megemlékezett arról, hogy éppen tíz évvel ezelőtt, 2003 november 14.-én vette át a gyülekezetet, és ez az ünnep annak is alkalma, hogy hálát adjunk az eltelt 3656 napért, bennük az isteni szavakért, ünnepekért, gondoskodásért, találkozásokért, bocsánatért.

Advent előtt rendkívüli adományt kapott gyülekezetünk a marosvásárhelyi Cserealji Egyházközségtől diakóniai adományként. Hálaképpen az Advent első vasárnapi úrasztali kenyeret és bort az oláhdellőiek ajánlották fel és vitték el a Cserealjára. Köszönjük Demeter Mariskának a kenyerek megsütését, és az adakozóknak, Demeter György. R.-nek és Demeter Margit G.-nek a kenyérlisztet és a bort: Simon Györgynek, Demeter Árpádnak, Székely Csilla Imolának, valamint Demeter Jozénak a szállítást.

2013 karácsonyát is hálaadással ülhettük. Az ünnep második napján került sor a gyermekek ünnepi műsorára, akik énekeltek, verset mondtak, Székely Anita pedig hegedűvel segítette az éneklést.
A gyerekcsomagokért ismét a marosvásárhelyieknek, a Vártemplomi testvérgyülekezetnek mondunk köszönetet, akik nemcsak a kicsiknek, de a jószívvel adakozóknak is juttatott ajándékot.
Külön köszönjük Demeter József és Emma testvéreinknek a karácsonyfává változott fenyőt, amellyel megadták az ünnep hangulatát. Az ünnepen 10 gyerek énekelte együtt a Mennyből az angyalt.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 185, összesen: 410507

  • 2024. május 04., szombat

    Pécsi otthonában beszélgettünk Kiss Zsófiával, aki védőnőként dolgozik, levelezőn végzi a mesterszakot, presbiter, részt vesz a gyülekezeti gyermekszo...
  • 2024. május 02., csütörtök

    Mi a gyülekezetplántálás titka, és miért érdemes belevágni? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk az április 12-i Nagy-Budapesti Missziói Konferenciá...
  • 2024. május 02., csütörtök

    Júniusban újra lehetőség nyílik lelkipásztorok számára lelkésztovábbképzésen a rezilienciáról tanulni, tapasztalatot szerezni. Ez a négynapos konferen...
  • 2024. május 02., csütörtök

    A gyülekezeti gyermek­táboroztatásban fontos szerepet betöltő szervezeteket hívott a Szentírás Szövetség a budapesti Ráday Házba 2023 tavaszán.
  • 2024. április 30., kedd

    Hogyan teszi Isten alkalmassá az elhívottakat? Interjú Koncz Tiborral, a BKK menetirányító diszpécserével.
  • 2024. április 29., hétfő

    Új könyvük megjelenésének alkalmából a közeledés és távolodás egyensúlyáról, az anyaság kulcsairól és a kapcsolódás alapú elengedés örömteli mivoltáró...
  • 2024. április 29., hétfő

    Hajdúvidékről indult, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegyében testvéri közösség fogadta, Lajosmizsén pedig hazaérkezett. Beiktatták Varga-Kovács M...
  • 2024. április 27., szombat

    Ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi p...
  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.