Nyomtat Elküld Olvasási nézet

ESEMÉNYNAPTÁR 2017


2017 eseményeit az Egyetemes Imahét megrendezésével kezdtük: Székely Csilla Imola helybeli lp. nyitotta az imahetet, majd a február 5-10 közötti imahéten vendégeink voltak és Igét hirdettek az oláhdellői református templom szószékéről:
Február 6-án Urbán Rudolf magyarbükkösi lp., aki nagyobbik fiával és kisebbik leányával érkezett, ebéddel kínálták: Demeter György Gy. gondnok és családja.
Február 7-én Fekete Márton, a Marosvásárhely II. – Gecse utcai gyülekezet lelkésze jött el, őt Székely Csilla Imola lp. vendégelte meg a kerelőszentpáli Robogó étteremben.
Február 11-én Lukács Zoltán, a szomszédfalu lelkésze és felesége voltak a vendégeink, őket Demeter Józéka és Ferenc presbiterek hívtak ebédre saját fogadójukba, a kerelőszentpáli Robogó étterembe.
Február 10-én zártuk az imahetet a helybeli lp. igehirdetésével.
MÁRCIUS
Március 10-e a szokásos Női Világimanap alkalma, ezúttal Magyarózdra várták az asszonyokat. Gyülekezetünkből Demeter Józéka és Merkwart Ilona presbiterek vettek részt az alkalmon. 2017-ben a Fülöp-szigetek asszonyai állították össze az imahét programját, és az ott élő asszonyokért imádkoztak az egész világ keresztyénei.
Március 12-a újra kettős ünnep napja volt, amikor a magyar szabadságharcra, az 1848-49-es eseményekre emlékeztünk otthonos, mehitt ünnepi műsorral: szokásos kopjafa-koszorúzással, a Nemzeti dal elmondásával – Gáspár Róbert egyháztagunk közreműködésével, majd ünnepi istentisztelettel, melyet versek elmondása követett. Verset szavaltak: Demeter Józéka, Merkwart Ilona, Gábor János, Gáspár Róbert, Puskás Éva, énekelt Demeter Adolf presbiter. A forradalmi eseménynaptárt Porkoláb Zsófia vendég meghívottunk mondta el, a Kossuth-nóták eléneklésté Székely Anita kísérte hegedűn. Az emlékműsort a Magyar Himnusz zárta, majd a jelenlevő lányok-asszonyok-nők köszöntése következett: virággal, csokoládéval. A gyülekezet a tiszteletesasszonyt is megajándékozta üvegtállal, cserepes ciklámen virággal, doboz csokoládéval. Az alkalmat a megszokott csoportkép és szeretetvendégség zárta.

Április 1-én Presbiteri Konferenciát szerveztünk gyülekezetünkben, amelynek főszervezője Demeter György Gy. gondnok volt. A konferencia meghívásának ötletét is adta, de fedezte a konferencia szervezésével járó kiadások nagy részét, felajánlva az ebédhez szükséges disznóhúst, zöldségeket, megoldotta a főzést, amelyben a segítséget Demeter Ferenc és Józéka presbiterek nyújtották a Robogó étterem révén. Segítői voltak: közvetlen családja, Demeter Mariska, Demeter Árpád, Füzi Margit, Demeter Ferenc és Józéka.
A konferencia meghívottai: Henter György Marosvásárhely I. – Vártemplomi lp. hirdette az Igét, Zöld György nyugalmazott lp. a Bibliákról tartott érdekes, színes előadást, majd Szegedi László generális direktor a Presbiterségről és a vele járó feladatokról, felelősségről beszélt előadásában.
Április 9-én, Virágok Vasárnapján két ifjú konfirmált: Cotarlan Róbert és Demeter Márk Alfréd.
Április 16-ra, Húsvét vasárnapjára újra az oláhdellőiek adományozták a három házi kenyeret a Marosvásárhelyi vártemplom úrasztalára, ezúttal Merkwart Ilona és családja révén.

Június 4-én újra kenyeret vittünk a Marosvásárhelyi testvérgyülekezetünk úrvacsorás istentiszteletére a Vártemplomba, Demeter Mariska sütötte a három házi kenyeret.

Augusztus 6-án tartották Ötvös József nyugdíjba vonuló lelkipásztor búcsúját, amikor utoljára prédikált rendes lelkészként a Marosvásárhelyi Vártemplom szószékéről. Az ünnepi istentiszteleten, amelyet köszöntők és zenés-verses műsor követett, Demeter György Gy. gondnok és Székely Csilla Imola lelkipásztor vett részt az oláhdellői reformátusok küldöttségeként. Az alkalmat állófogadás zárta, amelyet meglepetésként szervezett a Vártemplomiak Presbitériuma lelkészük megtisztelésére.

Szeptember 30-án a Refo500 emlék-sorozat keretében az Erdélyi Református Egyházkerület Kolozsváron szervezte központi rendezvényét, ahova rangos meghívottak mellett 570 erdélyi protestáns lelkipásztort és velük együtt ugyanennyi gondnokot-presbitert hívott össze palástosan a Farkas utcai református templomba. Igét hirdetett Dr. Kozma Zsolt nyugalmazott teológiai professzor. Köszöntők hangozttak el Balog Zoltán, Magyarország emberi erőforrások minisztere, számos református, evangélikus és unitárius püspök, főgondnok és helybeliek részéről, majd a gyülekezet végigvonult Kolzosvár főterén rézfúvós kísérettel egyházi énekeket énekelve a közeli Protestáns teológia épületébe. A Teológia épületének felszentelési ünnepségét is ekkor tartották, ünnepi beszédet mondott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, akinek jóvoltából a magyar kormány nagylelkű adománnyal támogatta a felújítási munkálatokat. A teológia kórusa énekelt, Marosán Tamás szavalt, végül az ünneplő sokaság együtt énekelte el a Magyar Himnuszt. Az ünnepi rendezvényen részt vett Székely Csilla Imola oláhdellői lelkipásztor és Demeter György Gy. gondnok.


Október 14-én délután 2 órakor kezdődött az a rendezvénysorozat, amely a reformáció 500. évfordulójának állít emléket, és amelyet a Görgényi-, Küküllői-, Marosi- és Maros-Mezőségi Református Egyházmegyék közössége együtt szervezett Marosvásárhelyen. Az ünnep a Vártemplomban kezdődött a helybeli lelkipásztor, Henter György ismertető beszédével és köszöntésével, amelynek keretében felavatták Károli Gáspár magyar reformátor és bibliafordító, valamint Kálvin János genfi reformátor mellszobrait. A szoboravató ünnepségen jelen volt Balog Zoltán, a magyar kormány emberi erőforrások minisztere is, aki a hitről és a kiállásról beszélt, ami megtartott bennünket. Köszöntések után ének, szavalat következett, majd a tömeg a templomkapuhoz sereglett, ahol Kató Béla püspök megáldotta a szobrokat.
Ezt követően a tömeg, élén a palástos papokkal, a sportcsarnokba vonult. Az ünnepi istentiszteleten Balog Zoltán miniszter köszöntőbeszédet mondott. Az igehirdetés szolgálatát Steinbach József, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, az ágendás beszédet Kató Béla püspök végezte, az úrvacsora-osztást köszöntések, majd Rákász Gergely orgonakoncertje követte, végül a FIKE-band ifjúsági koncertjével és Benke János zárszavával ért véget az ünnepség. Oláhdellőt Demeter György Gy. gondnok, Demeter Józéka presbiter és Székely Csilla Imola lelkipásztor képviselte.

November 12-én szerveztük meg gyülekezetünkben az idősek vasárnapját, a meglepetés alternatív zenés istentisztelet volt a Gecse-együttessel. Az ünnepelt idősek korondi vázákat kaptak ajándékba, mellette kis Milka csokoládét, vendégeink csészét és tábla csokoládét. Vendégeink voltak: Bukovinszky-Csáki Tünde újan megválasztott Marosvásárhely I. Vártemplomi lelkipásztor, aki a megszokottól eltérően, meghitten hirdetett Igét az úrasztalától, kivetített képekkel a Jn. 3,16 alapján. Az énekes csapat tagjai: Zalányi János diakónus, szociális munkás – gitáron kísért, Székely Anita – hegedült, Sütő Gyula - gitár, énekeltek: Fekete Márton Marosvásárhely II. – Gecse utcai lelkipásztor, Moldován Rózália titkárnő, Farkas Zoltán kántor, Pitó Júlia, őket kísérte el Sütő Mónika. Az alkalmat otthonias szeretetvendégség zárta beszélgetésekkel, finomságokkal.

December folyamán újra megajándékoztak ételcsomagokkal, amelyeket Kerekes Botond vállalkozó ajánlott fel az oláhdellői reformátusoknak, ahogy már az előző két évben is tette. Testvárgyülekezetünk pedig kitartóan támogatja gyülekezetünket a karácsonyi gyerekcsomagokkal is.
December 26-án, karácsony másodnapján egyre kevesebb gyerek szereplésével, de sikerült újra megszervezni a betlehemes műsort, ezúttal kicsit eltérően: a gyerekek és konfirmandus lányok nem verseket, hanem szövegeket olvastak fel a karácsonyról, majd szokásunkhoz híven karácsonyi dalokat énekeltek,d e monden évben újakat is tanultak. A gyülekezettel közösségben szokásos módon együtt zártuk az ünnepélyt a Csendes éj című ének végigéneklésével, majd a gyerekek átvették az ajándékaikat, az édességcsomagot, illetve Bibliákat. Egy Amerikai Egyesült Államokban élő keresztyén nő jóvoltából minden gyülekezeti tagunk új fordítású Revideált Károli Bibliát kapott ajándékba, a gyerekek pedig színes Gyerekek Bibliáját.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 89, összesen: 410411

  • 2024. május 04., szombat

    Pécsi otthonában beszélgettünk Kiss Zsófiával, aki védőnőként dolgozik, levelezőn végzi a mesterszakot, presbiter, részt vesz a gyülekezeti gyermekszo...
  • 2024. május 02., csütörtök

    Mi a gyülekezetplántálás titka, és miért érdemes belevágni? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk az április 12-i Nagy-Budapesti Missziói Konferenciá...
  • 2024. május 02., csütörtök

    Júniusban újra lehetőség nyílik lelkipásztorok számára lelkésztovábbképzésen a rezilienciáról tanulni, tapasztalatot szerezni. Ez a négynapos konferen...
  • 2024. május 02., csütörtök

    A gyülekezeti gyermek­táboroztatásban fontos szerepet betöltő szervezeteket hívott a Szentírás Szövetség a budapesti Ráday Házba 2023 tavaszán.
  • 2024. április 30., kedd

    Hogyan teszi Isten alkalmassá az elhívottakat? Interjú Koncz Tiborral, a BKK menetirányító diszpécserével.
  • 2024. április 29., hétfő

    Új könyvük megjelenésének alkalmából a közeledés és távolodás egyensúlyáról, az anyaság kulcsairól és a kapcsolódás alapú elengedés örömteli mivoltáró...
  • 2024. április 29., hétfő

    Hajdúvidékről indult, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegyében testvéri közösség fogadta, Lajosmizsén pedig hazaérkezett. Beiktatták Varga-Kovács M...
  • 2024. április 27., szombat

    Ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi p...
  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.