Nem vagyunk egyedül ifivezetőként

Akár kezdő, akár haladó vagy elöljáró valaki az ifjúsági szolgálatban, az Ifivezető-Képző elfogadó, szeretetteljes légkörével, profi szervezőstábjával és magas színvonalával minden szolgálónak minőségi képzést nyújt. Nekik nem egyedül kell helytállniuk az ifimunkában.

Harmadik alkalommal szervezik meg Budapesten az országos Ifivezető-Képzőt, amelynek a Gazdagréti Református Gyülekezet ad otthont. A kétnapos képzés eredetileg csak néhány ifjúsági közösséget érintett és csak egy napig tartott, tavaly egy hét alatt 250 fő adta le jelentkezését, ezzel azonnal betelt a létszám. Hatalmas érdeklődés övezi egyházunk egyik legszínvonalasabb kurzusát. A jelentkezés lezárult, ezért cikkünk csak előképet szeretne adni a március 29-30. közötti képzésről. A szervezés hátteréről, az idei képzés sajátosságairól Ablonczy Áront kérdeztük.

Értékes szolgálók és szolgálatok gyűjtőhelye
A mostani képzés témája: nem vagy egyedül, a programok és a szakmai kurzusok erre a központi gondolatra épülnek. „Ez azt jelenti, hogy Jézus mindig ott van a szolgálókkal, akik őhozzá mehetnek. Azért sincsenek egyedül, mert látják, milyen sok vezető van körülöttük hasonló cipőben. Mindez azért fontos, mert azt látjuk, hogy egyházunkban sok tehetséges ember végez értékes szolgálatot, azonban mindannyian „végvárakban” küzdünk, egymástól elszigetelve. Nem tudunk egymásról, nem fogunk össze, noha sokkal többet profitálunk abból, ha közösen szervezünk nagyobb eseményt, ahova mindannyian elhozzuk azt, ami a miénk.”

Áron elmesélte, hogyan indultak el három évvel ezelőtt lelkésztársaikkal. „A saját ifivezetőimnek szerettem volna képzést szervezni. Édes Gáborral és Kapitány Flórával közösen láttuk ennek szükségességét, ezért önmagunk számára szerveztünk továbbképzést, ahova végül negyvenöten jöttek el tizenkét gyülekezetből. Láttuk, hogy a szolgálók ezt fontosnak tartják, de ekkor még nem tudtuk, mennyire nagy szükség van az ifivezető-képzésre. Számos külföldi konferencián vettem részt, ez rengeteg tapasztalatot jelent, és ezeket felhasználom a szervezés során. Az angliai Birminghamben is tartanak hasonló képzéseket, az ottani konferencia a legfőbb inspirálója az Ifivezető-Képzőnek. A legfontosabb cél az, hogy az ifjúsági munka minden résztvevőjének megfelelő képzést nyújtsunk, ezt kezdő, haladó és elöljáró szintekre bontva.”

Sokrétű szakmai háttér
A beszélgetésből kiderült, mire is számíthat, aki március utolsó hétvégéjén két napot a gazdagréti gyülekezetben tölt. „254 fő jelentkezett, 30 előadónk és önkéntesünk van, így az eseményen nagyjából háromszázan veszünk részt. Tizenhét 20 perces előadással, és tizenhét 75 perces műhellyel készülünk, a műhelyek öt nagyobb témát és szintet érintenek. Az egyik azoknak szól, akik az ifjúsági munka legelején tartanak, tanácstalanok, nem tudják, hogyan kell megszólítani a fiatalokat, megtartani nekik egy foglalkozást.

A másikban módszertani tanácsokat szeretnénk adni, legyen szó bibliatanulmányozásról vagy játékokról. Mélyítő műhelyt tartunk azoknak, akik már egy ideje végzik a szolgálatukat, és biblikusan, mélyebben szeretnék formálni a fiatalokat. A missziós műhelyben azt vizsgáljuk, a nem hívő, iskolában tanuló fiatalokat hogyan tudjuk elérni, megszólítani és az ifibe elhívni. Három főelőadónk fejti ki részletesen a központi témát, név szerint Hodász András, Mike Sámuel és Szanyi Gyuri.”

A szervezők három meglepetéssel is készülnek. Ahogy a nagyobb cégek lelepleznek egy új terméket az éves konferenciájukon, úgy minden főelőadás során bejelentenek egy-egy eszközt, amelyet minden ifivezető ingyen hazavihet és használhat az ifimunkában. Hét mentor öt órán keresztül várja a problémákkal, kérdésekkel hozzájuk fordulókat. Profi tv-stáb rögzíti az összes előadást, hogy később interneten is elérhetők legyenek, az eddigi adatok alapján négyszer több embert elérve így, mint offline. Áron azt is elmondta, az ifjúsági szervezetek támogatják munkájukat, legyen szó az SDG Diákmozgalomról, a REFISZ-ről, a Zsinati Ifjúsági Irodáról, a MEKDSZ-ről. Ezek a szervezetek műhelysávokat vezetnek, előadókat is hoznak. Az ő vezetőik is részt vesznek a képzésben, ez mindenkinek kölcsönösen előnyös.

Ifis hangulat, színvonalas képzés
A beszélgetés végén Áron elmondta, mi az, amit igazán értékesnek tart az Ifivezető-Képzőben. „Attól a pillanattól kezdve, hogy a buszmegállótól elindul a résztvevő és mosolyogva, gumicukorral fogadják, aztán ajándékcsomagot kap, már érzi, hogy befogadó közeg várja. Látja, hogy szeretjük, megöleljük őt, és támogatjuk. Érzi, hogy ez neki van, itt figyelnek rá. Nekem nagyon jó érzés, amikor körbenézek a teremben és azt látom, hogy kétszázötven ifivezető van jelen, akik egyébként egyedül érzik magukat az év során.

Képzésről beszélünk, de a hangulat olyan, mint egy gyülekezeti ifialkalom. Sikeressége pedig a minőségben rejlik, legyen szó dizájnról, szervezettségről, időbeosztásról, lehetőségek kihasználásról, programfüzetről, honlapról. Ezek mind hozzájárulnak az Ifivezető-Képző sajátos arculatához, amely évről évre több száz fiatal vezetőt bevonz.”

 

 

Képek: Ifivezető Képző