Elegendőt a sok helyett

Újratervezéseink során vajon odafigyelünk-e, hogy biztosan szükségünk van arra, amire igényünk is? Megjelent a Karakter magazin legfrissebb száma, válogatott írásokkal a Dunamellékről.

A járványhelyzet újratervezésre késztetett mindenkit az idei tavaszon, szembesítve minket hiányainkkal és igényeinkkel. „Ezen a ponton érdemes feltenni a kérdést: mire van szükségem és mire van igényem? Biztosan szükségem van arra, amire igényem is? Talán remélhetjük, hogy sikerül kicsit tisztábban látni, mire túljutunk ezen az időszakon” – írja a Karakter magazin 2020. évi első számának előszavában szerkesztőségvezetőnk, Füle Tamás.
A Parókia portál elmúlt félévének válogatott írásaiból összeállított kiadványunk arra törekszik, hogy elegendőt nyújtson a sok helyett – hiszen ez a valódi (m)érték. Éppen ezért az aktuális témák mellett arra törekedtünk, hogy olyan írásokat emeljünk ki, amelyek valódi szükségleteinkkel foglalkoznak.



Dizseri Eszter és Jókay Károly portréja az alázatosság fontosságára hívja fel figyelmünket, Zsindelyné Tüdős Klára és Hankóczy Gergely példája felelősségtudatra tanít, Nicky Cruz élete pedig arra int: nincs reménytelen eset. A házasság hete idei arcaival, Semsei Rudolffal és Dobay Eszterrel arról beszélgettünk, miként lehet a csapatjáték a szerelem megőrzőjévé. A kényszerű otthonlét kérdéskörét teológiai és pszichológiai szempontból is körbejárjuk, pünkösdi írásunk pedig a Szentlélek bátorítására emlékeztet minket. Foglalkozunk még kórház- és iskolalelkészekkel, diakóniával, protestáns spiritualitással, az imádság és igehirdetés kérdéseivel, a kántori hivatással, születéssel és orvosetikai kérdésekkel, Trianon századik évfordulójával, nemrég megjelent könyvekkel és dunamelléki gyülekezeti hírekkel.

„Az igazán nagy dolgok krízisek eredményeként születhetnek meg, hiszen a krízisben ott rejlik a változás lehetősége.” Berényi-Jerebák Anikó pszichológussal, a gazdagréti református gyülekezet tagjával arról beszélgettünk, hogy mit kezdjünk félelmeinkkel, hogyan nézzünk szembe a járványhelyzet lelki terheivel, és ennek során hogyan váljunk felnőttebbé mind az Istennel, mind az embertársainkkal való kapcsolatainkban.

Egy erős identitással bíró közösség elsőrendűen nem az önvédelemre rendezkedik be, tájékozódását nem a félelem motiválja, hiszen úgy érzi, neki van mit adnia, és ebben a nagyvonalúságban örömét leli.“ Visky András erdélyi magyar író szerint a történelem nagyvonalú, hívő és irgalmas értelmezésére lenne jó törekednünk, ellenkező esetben csak vesztesei tudunk lenni a népek történelmének. Interjúnk Trianon századik évfordulójára.

Lelkészi és hitoktatói identitás létezik, de mi a helyzet a református kántorok identitásával? Dávid István főiskolai tanár, a nagykőrösi református gyülekezet orgonaművész kántora arról mesélt nekünk, hogy milyen változásokon ment át az egyháztörténet során a kántori szolgálat és a kántorképzés, milyen helyzetben van jelenleg, és miért fontos, hogy szakmailag is hiteles és komolyan vehető kántorok szolgáljanak a gyülekezetekben.

A kórházlelkészi szolgálatnak integrálódnia kell az egészségügyi rendszerbe, de közben nem szakadhat el az egyház intézményrendszerétől sem – hangsúlyozza Michna Krisztina kórházlelkész, akinek hivatásává vált a mások iránti irgalmasság. Szolgálat az egyház peremén című, a hazai kórházmisszió nehézségeiről és lehetőségeiről szóló könyve 2019-ben elnyerte a Magyarországi Református Egyház Zsinatának „Az év könyve” díját.

A 72 oldalas kiadvány cikkeinek többségét Jakus Ágnes, Barna Bálint és Somogyi Csaba, a Dunamelléki Református Egyházkerület Parókia Sajtószolgálatának munkatársai írták, és a Parókia portál szerkesztőségvezetőjének, Füle Tamásnak a fotói illusztrálják.

A Karakter magazin ingyenes példányait megtalálják valamennyi dunamelléki gyülekezetben, és kapható a budapesti Bibliás Könyvesboltban, 400 forintos áron.

A Karakter magazin 2020/1. számába online is belelapozhat itt, vagy a borítóképre kattintva.