Jó helyre kerül

Ha egy jótékonysági akció mellé állunk, akkor nemcsak az adott megsegített mellé állunk, de az ügy mellé is, amelynek a nevében kérnek tőlünk.

Adományozni jó dolog. Nem csak azért, mert ilyenkor jobb embernek, jobb keresztyénnek érezhetjük magunkat. Nem csak azért, mert ezzel a lelkiismeretünket is megnyugtathatjuk – amiért csak ünnepekkor jut eszünkbe ilyesmi, vagy ha a szószékről felhívják rá a figyelmünket. Nem csak azért, mert az a kevés, amit mi adni tudunk, másnak sokat jelenthet. Hanem – mindezek mellett – azért is, mert ilyenkor közvetetten azokat a megmozdulásokat, szervezeteket, intézményeket is megsegítjük, akik hivatásuknál fogva az év minden napján támogatják a rászorultakat, de legalábbis gyakran felkarolnak ilyen ügyeket. Ha egy jótékonysági akció mellé állunk, akkor nemcsak az adott megsegített mellé állunk, de az ügy mellé is, amelynek a nevében kérnek tőlünk.

Adományozásnál fontos, hogy tudjuk, jó helyre került a támogatásunk. Hogy hatékonyan, szakszerűen tudják azt eljuttatni a rászorulónak. Sokszor el is bizonytalanít minket, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy a megfelelő módját vagy csatornáját választottuk ki a jótékonykodásnak. Bőségzavarban lehetünk, hiszen ünnepekkor különösen sok lehetőség jön velünk szembe, de csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy mindegyikbe beszálljanak. Ilyenkor jól jöhet, ha kapunk valami segítséget az eligazodáshoz, hiszen rendszerint nem áll rendelkezésünkre annyi idő, hogy minden gyűjtésnek alaposan utánajárjunk. Az alábbiakban segítő szándékkal felvetünk pár lehetőséget az adventi jótékonykodásra a teljesség igénye nélkül.



Gyülekezeti gyűjtések
Első körben érdemes a saját templomunkban körbenézni, vannak-e jótékonysági akciók, gyűjtések. Manapság egyre több gyülekezet rendez ilyenkor úgynevezett cipősdoboz-akciókat, amelyekhez érdemes csatlakozni. Ezeknek az a lényege, hogy egy cipősdobozba, vagy azzal nagyjából azonos méretű dobozba kell összegyűjteni adományainkat, és abban fogják eljuttatni a rászorulónak. Sok gyülekezetben vannak más, egyéni kezdeményezések is – érdemes ez ügyben a lelkészt megkeresnünk, akivel az esetlegesen felmerülő egyéb kérdéseinket és kétségeinket is át tudjuk beszélni. Ezek a gyülekezeti gyűjtések közösségépítés szempontjából is hasznosak, hiszen a közös akciók élőbbé tehetik az emberi kapcsolatainkat.

Szeretetszolgálati akciók
A szeretetszolgálatok kétségkívül a legprofesszionálisabbak a segélyakciók területén, így ha fontos számunkra, hogy szakszerűen legyen lebonyolítva a folyamat, akkor érdemes a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) lehetőségeit megfontolni. Ők a gyülekezetekhez vagy kisközösségekhez képest sokkal több emberhez eljutnak, és nagyobb rálátásuk is van arra, kik a rászorulók. Nekik minden évben van cipősdoboz-akciójuk Nyilas Misi Pakk néven, amely során országszerte több gyűjtőponton is leadhatjuk becsomagolt ajándékainkat. Ezeknek a gyűjtőpontoknak a listáját ide kattintva tekinthetjük meg. Az akció során játékokat, könyveket, csomagolt édességeket várnak. A dobozokra rá kell írni, hogy milyen korú és nemű gyereknek szól az ajándék. A csomagokat idén december 15-ig várják.

Tartós élelmiszereket is felajánlhatunk az MRSZ alapítványa számára, hogy azokat eljuttassák legalább tízezer nélkülözésben élő családnak, idősnek és betegnek. A Szeretetdoboz-akció keretén belül elsősorban tartós élelmiszereket (cukor, liszt, olaj, tészta, kávé, konzervek) és alapvető higiéniai felszereléseket gyűjtenek. Hasznos adománynak számítanak a cukor- vagy gluténmentes termékek, hiszen a rászorulók között is sokan küzdenek ételintoleranciával. A gyűjtéshez szükséges újrahasznosított, környezetbarát dobozok átvehetőek a Szeretetszolgálat irodáiban, de gyülekezetek, cégek, iskolák akár nagyobb mennyiséget is igényelhetnek. Az idei adományokat december 14-ig várják.



Ha nem ragaszkodnánk az adventi időszak kínálatához, a szeretetszolgálat alapítványának vannak állandó jelleggel működő támogatói lehetőségei is. Küldhetünk bármikor pénzt a bankszámlaszámukra (10702019-85008898-51100005), hívhatjuk adományvonalukat a 1358 számon, de a pénz mellett az önkénteseket is szeretettel látják (erről itt olvashatunk). És ezek csak a legkézenfekvőbb megoldások. Ha érdekelnének minket további opciók, vagy az eddig áttekintettekkel kapcsolatban lenne kérdésünk, az a legbiztosabb, ha Simon Annamáriához, az MRSZ adománykoordinátorához fordulunk a simon.annamaria@jobbadni.hu címen.

Kórházi támogatás
Egy másik intézményesített útja az adományozásnak, ha kórházakat, kórházi betegeket szeretnénk megajándékozni. A Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza a gyógyuló gyerekeket és az őket gyógyítókat szeretné meglepni olyan mindennapos, orvosi, ápolási, fejlesztő eszközökkel, amelyet a gyerekek gyógyítása megérdemel. Az egész évben elérhető támogatási formákat ezen a címen érhetjük el, a tárgyi felajánlások részleteit itt ismertetik, az önkéntesek pedig ide kattintva tájékozódhatnak a lehetőségekről.

Az idei karácsonyi adománygyűjtésük számára külön Facebook-eseményt is indítottak. Ez úgynevezett ismétlődő esemény: december minden keddjén 13 és 16 óra között várják a személyesen leadott ajándékokat a kórház épületében (1146 Budapest, Bethesda utca 3.). Az esemény oldalán osztják meg az eddig beérkezett adományokat és egyéb jószándékú felajánlásokat is. Számlaszámuk: Bethesda Kórház Alapítvány, 0300002-20350699-70073285. További információk az alapitvany@bethesda.hu címen kérhetőek.



Vegyük észre a rászorulókat!
A gyülekezeti, szeretetszolgálati és kórházi adomány-akciók csak egy kis szeletét teszik ki a lehetőségeknek, és az összes számunkra elérhető lehetőség is csupán a nélkülözők töredékéhez juthat el. Ezért nagyon fontos, hogy vegyük észre, ha a közvetlen környezetünkben segítségre lenne szüksége valakinek, akár anyagi, akár egyéb téren! Keresztyénként nem fordíthatjuk el a fejünket a nélkülözések láttán, nem mondhatjuk azt, hogy az ilyesmit csak a hivatásos szervezetekre kell bízni, hanem meg kell vizsgálnunk, mi az, ami rajtunk múlhat! Talán elsőre közhelyesnek tűnhet, hogy sok kicsi sokra megy, de a gyakorlati tapasztalatok is azt mutatják: ez bizony így van. Járjunk nyitott szemmel a világban, nyitott szívvel a környezetünkben, és legalább ünnepi időszakban jusson eszünkbe segíteni!


Képek forrásai: