Tűz és víz… másként

Az idei Múzeumok Éjszakáján a budapesti Bibliamúzeum rendezvényének tematikája a Ráday utcai kollégiumi tűzeset tragédiájára reflektál. A programokon képviselteti magát a teljes Ráday Gyűjtemény és a Parókia portál is.

Magyarországon tizenhetedik alkalommal kerül sor a Múzeumok Éjszakája elnevezésű programsorozatra, amelyet idén június huszonkettedikén tartanak, és amelyen ismét rendhagyó nyitvatartással és programkínálattal várják a résztvevő intézmények az érdeklődőket. Az országos méretű kínálatból a budapestieken egy karszalaggal lehet részt venni, amellyel a helyszínek közötti múzeumi buszjáratok is igénybe vehetőek. Ezek megvásárolhatóak a résztvevő budapesti intézményekben, a BKK jegypénztáraiban, és a jegymester.hu oldalon is. Vidéken a belépőjegyek az adott múzeumban vásárolhatóak.

A budapesti Ráday utca 28. épületében található Bibliamúzeum már évek óta részt vesz a Múzeumok Éjszakáján, és idén is izgalmas lehetőségekkel várja az érdeklődőket. Az intézmény egyébként a hétköznapokon is sok érdekességet kínál. Kialakításának köszönhetően bármely korosztály otthon érezheti magát a Biblia világában, de tárlatvezetéssel, múzeumpedagógiai foglalkozással és szakmai beszélgetéssel is várják a látogatókat. Molnár Lászlót, az intézmény munkatársát arról kérdeztük, hogy idén milyen kínálattal és tematikával készülnek a Múzeumok Éjszakájára.

Szent Iván tüzei
Molnár László korábban a Magyar Nemzeti Múzeumban dolgozott, amelynek az akkori Közművelődési Főosztálya vezette be elsőként Magyarországon a Múzeumok Éjszakáját, négy másik múzeummal közösen. „A Magyar Nemzeti Múzeum alapításának kétszázadik évében egy sikeres pályázat lehetővé tette azt, hogy megrendezhettük – akkor még Szent Iván tüzei címmel – az első Múzeumok Éjszakája rendezvényt, amelyhez csatlakozott további négy nagy budapesti múzeum is. A programkínálat Szent Iván napjához kapcsolódott, rendkívüli esti nyitvatartás keretében. A későbbiek során egyre több múzeum érezte fontosnak, hogy részese legyen ennek a különleges kezdeményezésnek, így mára már igen népszerű, országos rendezvénnyé nőtte ki magát” – idézte fel a kezdeteket.

„Két éve vagyok a Bibliamúzeum munkatársa, és az én feladatom lett többek között a Múzeumok Éjszakája programunk összeállítása, tervezése, és lebonyolítása is” – magyarázta Molnár László. „A kapcsolódó programkínálat minden évben az intézményünk profiljához igazodik. A tárlatvezetések például az aktuális kiállításokhoz kapcsolódnak, állandóakhoz és időszakiakhoz egyaránt. De a kézműves foglalkozások, koncertek, és minden más program is a Bibliamúzeum szellemiségét képviseli. Emellett minden évben más és más tematika köré építjük fel a rendezvényt, hogy kellő változatossággal és eredetiséggel találkozhassanak nálunk a visszatérő látogatóink is. Ezek a tematikák részben a napi aktualitásokra szoktak reflektálni, részben egyetemes érvényességgel bírnak.”



Tűzvész és vízkár
Az idei tematikának az a címe, hogy Tűz és víz... másként. „Ezzel tulajdonképpen a 2019. január huszonharmadikai Ráday utcai tűzvészre kívánunk reflektálni és emlékezni. Erre a koncepcióra építettük fel a programjainkat. A Bibliamúzeum a Ráday Gyűjtemény tagintézménye, amelynek a levéltári és könyvtári raktári része komolyabb mértékben károsodott a füsttől, koromtól és az oltás miatti víztől. Ezek pont a kollégiumi épületszárnyban voltak, és a leégett emeletek alatt helyezkedtek el, ezért érte őket jelentős vízkár” – mondta Molnár László. A szombati rendezvényen a Bibliamúzeumon túl a teljes Ráday Gyűjtemény is részt vesz. Munkatársai nem csupán ügyeletesként, hanem a programok aktív lebonyolítóiként is jelen lesznek.

Olyan tematikus kínálatra lehet számítani, mint például a könyvmentés vagy Az elégett jövőkép nevű épülettörténeti séta. Ezeket a Ráday Könyvtár munkatársai tartják, akárcsak a könyvkötéses foglalkozást. A Parókia portál egy Forró hírek hideg fejjel című programmal lesz jelen, amely során Jakus Ágnes kollégánkkal Berecz Ágnes gyűjteményigazgató fog beszélgetni. A tűzvész után leselejtezett könyvekből egész napos vásárt rendeznek. Az állandó tárlat és az aktuális Párizs – Paris! összeállítás is megtekinthető lesz; az utóbbi Nemes Judith, a gyűjtemény egyik tulajdonosa tárlatvezetésével. Mindezeket egyéjszakás, és a nyári időszakban is megtekinthető, a tematikához kötődő kiállítások egészítik ki. Koncertet ad a William Byrd kamarakórus, valamint Veér Csongor és Wagner-Puskás Péter.

Tűz és víz a Bibliában
„A tűznek és a víznek persze nem csak negatív kicsengése létezik, hanem pozitív is” – hívta fel a figyelmünket Molnár László. Ezt is igyekeznek megjeleníteni a Múzeumok Éjszakáján. Példaként a fotó- és gyerekrajzokból álló kiállítást hozta fel, amely egy pályázat díjnyertes alkotásaiból áll össze. „Ezek az anyagok a bibliai tüzeket és vizeket jeleníti meg. Egyszerre kaphatunk tőlük aktuális helyzetünkben biztatást, és láthatjuk meg a jobb jövő ígéretét. Ezt az üzenetet hordozzuk mi is.” A Bibliamúzeum szeretne ezzel a hozzáállással továbblépni a történteken, és semmiképpen sem akar az önsajnálat vagy a katasztrófaturizmus szintjén rekedni. A Múzeumok Éjszakájának egyébként is a pozitívumokról kell szólnia, hogy minél többen kedvet kapjanak a múzeumlátogatásokra.



Ennek jegyében Tűz és víz után címmel időszaki kiállítás nyílik a Ráday utca 28. előterében. A Múzeumok Éjszakáján lesznek ugyanis programok Bibliamúzeum és a műemlékkönyvtár területén, a főlépcső körülötti térben, illetve a Bibliamúzeum új, egyelőre még csak bizonyos nagyobb rendezvényekre használt tereiben is. Míg az épületbejárás inkább a felnőtteknek szól, addig a könyvnyomtatást bátran ajánlják a gyerekeknek is. „Annak idején a Dürer-kiállításunk kapcsán készült el a Vizsolyi Bibliát megalkotó nyomdagép hiteles másolata, és azóta is a Bibliamúzeumban van. Azon fogunk nyomtatni, Jánváry Zoltán grafikusművész vezetésével lehet majd kipróbálni. A Somogyi Márk könyvkötő, restaurátor vezette könyvkötés ugyanabban a térben zajlik, így a két program átjárhatóvá válik.”

Kitekintés a nagy egészre
A Bibliamúzeum nem konkrét célcsoportot célozna meg a programjaival a Múzeumok Éjszakáján, hanem mindenkit sok szeretettel várnak – akár járt már náluk korábban, akár most tévedne be először. „Mi kis méretű múzeum vagyunk, tehát huszonöt főnél több embert nem is lennénk képesek egyszerre befogadni. De este hat óra és fél tizenkettő között több turnus is jöhet, így nem kell attól félni, hogy valaki nem jut be. Ebből a szempontból szerencsésebbek vagyunk, mint a nagy múzeumok” – fogalmazott Molnár László. Hozzátette: eddig mindig kellő számú érdeklődőjük volt.

„Számunkra is különleges esemény ez, amely kiemelkedik a hétköznapok közül. Amikor ennyire koncentráltan, szokatlan nyitvatartási rendben valósul meg valami, az mindig rendkívüli élmény, és sajátos hangulattal bír” – mondta. „Lehet, hogy előtte egy kicsit feszültebben készülünk rá, de amikor már elkezdődik a program, az egyszerre megnyugtató és felemelő. Azok, akik ebben részt vesznek, ilyenkor egy kicsit hátrébb tudnak lépni, és úgy kitekinteni a nagy egészre: arra, hogy miért és hogyan próbáljuk a januári katasztrófát feldolgozni; és megtalálni azt az utat, ami végül is egy új irányba vezethet.”


A Bibliamúzeumnak a Múzeumok Éjszakájával kapcsolatos teljes programkínálatát ide kattintva érhetik el.


Barna Bálint
Fotók: Füle Tamás