Virtuális tárlattól a valódi találkozásig

A Bibliamúzeum az igei alapok megőrzése mellett bővíti megújult honlapjának kínálatát, de lélekben már a személyes találkozásokra készül.

„A reménység pedig nem szégyenít meg” – idézte Pál apostol rómaiakhoz írt levele 5. fejezetének 5. versét idei újévi köszöntőjében a Bibliamúzeum. A Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének tagintézménye ugyanis annak ellenére reménységgel kezdett bele az évbe, hogy a koronavírus-járvány és a Ráday utcai épületegyüttes átépítése miatt nem fogadhat látogatókat. Munkatársai most is azon dolgoznak, hogy kapcsolatban maradjanak látogatóikkal és minden érdeklődővel. Ennek jegyében újult meg a honlapjuk, amelyre folyamatosan kerülnek fel az izgalmasabbnál izgalmasabb anyagok.

„Sokakkal együtt mi is abban bízunk, hogy megnyugtató változásokat hoznak – a múzeumok életében is – az elkövetkezendő hónapok. Tele vagyunk tervekkel, elképzelésekkel, amelyek jelentős része online térben valósulhatnak meg, de keressük a lehetőségeket a személyes találkozásokra is” – fogalmazták meg ezt a reményt látogatóik számára. De hogyan zajlanak most mindennapjaik, miért és miben újult meg a honlapjuk, milyen virtuális és hagyományos programkínálatot terveznek? Minderről Timár Gabriella Ulla lelkész–múzeumvezető és Bán Boróka művészettörténész, múzeumi munkatárs mesélt nekünk.

Az alapok megőrzése
A Bibliamúzeum most kétszeresen is nehéz helyzetben van: egyrészt a minden kulturális intézményt érintő bezártság, másrészt a Ráday utcai épületegyüttes átépítése miatt. „Mi ugyan nem vagyunk építkezési terület, de körülöttünk szinte minden az. A bejáratunk nehezen megközelíthető, és amíg ez nem változik és nem tudjuk megfelelő körülmények között fogadni a látogatóinkat, addig nem tudunk kinyitni. Most megőrzésben vagyunk” – fogalmazott Timár Gabriella Ulla. Ő és munkatársai jelenleg is ott dolgoznak a múzeum területén: vigyáznak, hogy minden rendben legyen, felügyelik a gépészeti rendszert és a levegő páratartalmát a műtárgyak tárolására vonatkozó előírások miatt, miközben a honlapra szánt online anyagokon dolgoznak.

„Sok munka van mögöttük. Az építkezés miatt ki kellett üríteni az irodáinkat. A könyvek, tárgyak, dokumentációk mentésével, elhelyezésével, újrarendezésével teltek el a hónapok. Most komoly tervekkel vágtunk neki az idei évnek.” Ugyan a múzeum nem építési terület, viszont a zárás idejét kihasználva belsőépítészeti munkákat terveznek abban a hátsó múzeumrészben, amelyet a kollégiumi tűzeset miatt annak idején nem tudtak teljesen befejezni, hiszen a könyvtári állomány mentésében vettek részt. „Azt tervezzük például, hogy korszerűsítjük a világítást, projektort és vetítőegységeket szerelünk fel a nagy előadóterembe.” Nem maga a kiállítótér érintett ebben, hanem annak kiszolgáló és gépészeti egységei.



„A Bibliamúzeum hitvalló múzeum, lelkészként ezt mindig szem előtt tartom. Nem csak általánosságban beszélünk a tárgyakról, a múzeumról, a Biblia történetéről és ezek összefüggéseiről: a Szentírás üzenetét adjuk át az idelátogatóknak, a múzeumunk is egyfajta igehirdetést végez. Most, hogy alábetonozással megerősítik körülöttünk az épület alapjait, eszembe jutott, hogy ehhez a munkálathoz hasonló szerepet tölt be életünkben az Ige üzenetének átadása is. Szimbolikus, hogy az épület alapjainál, a pincében található a Bibliamúzeum. Olyan ez, mint ahogy életünket Isten szavára alapozzuk. Fontos, hogy a bezártság állapotában is ez a célt szolgáljuk. Ezért kínálunk virtuális tartalmakat, és ezért reménykedünk az újratalálkozásban is.”

Folyamatosan bővülő kínálat
A megújult honlap nem jelent arculatváltozást, hiszen csak működésében lett korszerűbb, hogy az online kínálat bővülését jobban kiszolgálja. Ez a fejlesztés már régebb óta tervbe volt véve, de a zárás miatt most már halaszthatatlanná vált. „Legfontosabb újításunk a 3D Virtuális kiállítás, amellyel online bejárhatóvá tettük az állandó kiállításunkat. Készült hozzá gyerekfoglalkoztató feladatlap is, amelyet ingyenesen le lehet tölteni. Ha valaki körbejárja a virtuális kiállítást, akkor ki tudja tölteni ezt a játékos totót” – magyarázta Bán Boróka. „A jövőben szeretnénk minél több online feladatlapot készíteni, hiszen számos lehetőség és téma van még, amely kidolgozásra vár. Ezekkel a játékokkal az egész család számára kínálunk elfoglaltságot, ami kulcsfontosságú segítség lehet számukra bezártság idején.”



Az állandó kiállítás mellett néhány korábbi időszaki képzőművészeti kiállításhoz is készültek feladatlapok, részben archiválásképpen is. Az EMLÉKEZET-TÁR/LAT címet viselő gyűjtemény a honlap Online múzeumpedagógia menüpont Időszaki kiállítás alpontjára kattintva érhető el. Ezeket a feladatlapokat elsősorban a képzőművészet iránt érdeklődő családoknak ajánlják, de természetesen a művészet mellett a bibliai összefüggésekre is kellő hangsúlyt fektetnek. „Két további feladatlapon dolgozunk, amelyek még korábbi kiállításokhoz kapcsolódnak. Az egyiknek a húsvét, a másiknak a portré a témája. A tervezett további feladatlapok pedig már az állandó kiállításra fognak épülni. Az a célunk, hogy amíg nem lehet újból időszaki kiállítás, addig az állandó kiállítás legyen fókuszban.”

Nagy sikert aratott a Magyar Kultúra Napjára készült kisfilmjük, amely Udvardi Erzsébet Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas magyar festő munkáiról készült. Ennek mintájára több hasonló videóval is készülnek. „Márciustól kezdve minden évszakkezdéskor bemutatunk egy tárgyat az állandó kiállítás anyagából, rövid videó formájában. Ez a sorozat Az évszak műtárgya címet viseli. Teológiai és művészettörténeti szempontból is bemutatjuk a tárgyat, lehetőleg laikusok számára is élvezhetően. Az első tárgyunk a nagyhéthez kapcsolódik majd. Fontosnak érezzük, hogy a családoktól kezdve a diákokon át a gyülekezetekig mindenkinek tudjunk kínálni valamit, ezért a későbbiek során különböző korosztályoknak készülnek majd videók az állandó kiállítás alapján.”



Valódi találkozásokra várva
A virtuális lehetőségek mellett a Bibliamúzeum az idei évre valódi, személyes találkozásokat is tervez. „Reménykedünk benne, hogy lehetőség lesz majd hagyományos módon megrendezni az országos múzeumokat is érintő nagyobb rendezvényeket, mint például a Múzeumok éjszakáját. Ehhez az kell, hogy a járványhelyzet és az időjárás is kedvezőbb legyen a mostaninál. Emellett szeretnénk általános iskolás gyerekek részére tematikus nyári napközis alkalmakat hirdetni, különböző időpontokban, különböző témákkal. Ennek részét képezné múzeumpedagógiai és kézműves foglakozás is” – mesélt a nyári tervekről Bán Boróka.

A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteménnyel való együttműködésüknek köszönhetően új időszaki kiállítások rendezésére is sor kerülhet. „Az egyik ilyen tárlat a korábban elhalasztott Udvardi Erzsébet-kiállításunk, a másik pedig a Ráday Gyűjtemény jövő évre tervezett bemutatkozó kiállítása lenne. Bízunk benne, hogy a körülmények mindezeket lehetővé teszik majd. Gondolkodunk még szabadtéri sétákban is a Kálvin tér, Ráday utca, Lónyay utca református emlékeit kiemelve. Tehát amíg idén tavasszal az online felületek gazdagítására helyezzük a hangsúlyt, addig nyáron inkább a személyes találkozásokban bízunk.”



„Különleges élmény az, hogy virtuálisan eljuthatsz a világ bármely kiállítására. Azonban a múzeumok nem csak erről szólnak, hanem például a tárgyakkal való találkozásról is. Ez utóbbit nem tudjuk helyettesíteni az online térben” – mutatott rá a valóságtapasztalás új formáinak fonákjára Timár Gabriella Ulla. „Kicsit olyan ez, mint az online istentisztelet, ahol eltűnhet idő és tér korlátja, ezért nem kell élőben becsatlakoznunk, utólag is végignézhetjük, menet közben szüneteltethetjük. Egészen más élmény, amikor egy csoport bejelentkezik hozzánk tárlatvezetésre. Minket is nagyon gazdagít minden személyes találkozás, ezért várjuk, hogy újra megnyíljon a Bibliamúzeum.


Barna Bálint
Képek: Bibliamúzeum