Énekszó és terített asztal

Szeretetvendégséggel, épületbejárással, biblia-, ima- és énekmaratonnal és a Bibliamúzeum tárlatvezetésével nyílt meg a budapesti Ráday Ház október 1-jén.

A Ráday Ház ünnepélyes átadását követően szeretetvendégséget tartottak az újjáépített Ráday Felsőoktatási Diákotthon új bejárata előtt, a Markusovszky téren. A több száz fős ünneplő gyülekezetet a dunamelléki egyházkerülethez tartozó egyházmegyék látták vendégül. A saját tájegységükre jellemző, bográcsban főtt ételekből a járókelőknek is jutott.

A főzőversenyeikről is híres alsónémedi gyülekezet lelkésze és presbiterei igazi ínyencségeket, szürkemarha- és mangalicapörköltet készítettek a délpesti egyházmegye képviseletében. „Igazi férfitevékenység ez!” – osztotta meg Szappanos Zoltán, alsónémedi lelkipásztor. Szerinte a vendéglátás mindig kiváló alkalom arra, hogy a gyülekezetek találkozzanak, megismerkedjenek egymással, egymásra mosolyogjanak. „A mi gyülekezetünkből is járnak a teológiára, rendszeresen fogadunk is teológusokat. Örülünk, hogy az egyházunk gyarapodik, szépül, gazdagodik” – tette hozzá.

Babgulyást készített a sokácok tradicionális fazekaiban Vikár Csaba busó nagykövet, aki Mohácsról érkezett a baranyai egyházmegye képviseletében. Erre a napra a sokácok díszes férfi viseletét öltötte magára, bocskorral, bütykös harisnyával. „Nagyapám és nagybátyáim is református lelkész voltak, édesapám a mohácsi gyülekezet presbitere. Szeretek főzni, járom az országot. A gazdálkodó mohácsi sokácok jellegzetes főzési módját hoztam ide is, akik a tűz mellett hagyhatták a különleges eljárással készült fazekakat, amíg a munkájukat elvégezték, így délre kész lett az ebéd. Ma is kiválóan alkalmasak ezek a fazekak egytálételek elkészítésére.”

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológussal, a Károli egyetem professor emeritájával a vértesaljai egyházmegye dámszarvaspörköltjét kóstoltuk meg.

„Nemcsak testi táplálékkal, hanem Igével él az ember, és a mai szent napon összekapcsolódik a kettő: a táplálék lélekben, testben és szeretetben. A Ráday Ház ünnepi átadása szintemelkedés számunkra, gyakorló református hívő emberek számára. Olyan destruktív világ vesz körül, legutóbb azt olvastam, háromszázhatvanmillió keresztyént üldöznek világszerte, és mi, akik szabadon művelhetjük a hitünket, sőt, megéljük a hitben és valóságos lehetőségekben való gyarapodásnak az örömét, emelkedett szívvel adunk ma hálát az Úristennek.”

A süteményes asztalnál Novák Katalin köztársasági elnök a nagymamája receptje alapján készült stanglival kínálta az ünneplő gyülekezetet. A szeretetvendégséget követően az érdeklődők bejárhatták a dunamelléki püspöki székházat, a Ráday Gyűjteményt, a Hittudományi Kart és a Ráday Felsőoktatási Diákotthont is magában foglaló épületegyüttest. „Kíváncsiak voltunk az újjáépült kollégiumra és a templomi istentisztelet is fontos volt nekünk” – mondta Bertók Jánosné, a Rákospalota-Óvárosi Református Egyházközség tagja. Miután leégett a diákotthon korábbi épülete, figyelték a híreket, és adományokat gyűjtöttek a teológusoknak. A nyugdíjasok is beletették a maguk hozzájárulását, ahogy máskor is készségesen odaállnak az egyház egész közössége számára fontos ügyek mellé – számoltak be.

„Előtörtek a régi emlékek és érzelmek, amikor a Kálvin téri istentisztelet után az ünneplő gyülekezettel énekelve átvonultunk a Ráday Házba” – osztotta meg velünk Oláh Pál Olivér üllői lelkész. „Eszembe jutott, hányszor jártam én is erre, mikor még itt tanultam. A teológia felújított épületében a régi és az új letisztult, világos formában találkozik, a kollégiumi épületbe lépve viszont teljesen más világba csöppentem. Belül meg is sirattam, hogy már nincsenek azok a szobák, ahol mi laktunk, ahol közösen összegyűltünk, amihez az életünknek ez a pár éve hozzákapcsolódik. De a mostani teológusok számára ez az újrakezdés biztonságot jelent. Újra van otthonuk – mint amikor a pusztai vándorlás után végre hazatért a választott nép. Nagy felelősség is egy ilyen szép, nagy felújított épület, hogy vigyázzunk rá, megtöltsük tartalommal, lélekkel, és méltók legyünk arra, hogy ajándékba kaptuk.”

Ez történt már a Ráday Ház megnyitásakor is: az újonnan kialakított kápolnában biblia-, ige- és énekmaratont tartottak, és a látogatók épületbejáráson is részt vehettek Veres Sándor dunamelléki főgondnok és Somogyi Péter egyházkerületi főjegyző vezetésével. A Bibliamúzeum kiállítótermében az érdeklődők megtekinthették a 20. századi festők képeit bemutató Kapcsok és kötelékek című kiállítást, és részt vehettek Bácskay András asszírológus tárlatvezetésén is.

Ifjúsági csoportját hozta el Vecsey Katalin, a zirci gyülekezet lelkipásztora. „Az ifiközösséggel minden évben szoktunk kirándulást szervezni, amit most a Ráday-napokra időzítettünk. A teremtés hete és a reformáció hónapja jegyében jöttünk el Budapestre, sétáltunk a Városligetben, megnéztük a fasori reformációs emlékművet, ezután látogattunk el a Ráday Házba. Rácsodálkoztunk az épületre – én magam is, hiszen itt tanultam. A Bibliamúzeumban kiraktuk Noé bárkáját, és az épület többi részét is bejártuk” – számolt be.

„Egy Ninivéhez közeli kis faluból származom, Telskufból, ahol nemrégiben magyar testvéreink iskolát építettek. Ott születtem, Jézus nyelve, az arámi az anyanyelvem” – mondta érdeklődésünkre Polls Mouner, aki szintén a tárlatvezetésre jött. „Saját múltunkról hallhattam, bizonyos részletek nekem is újak voltak. Örülök, hogy érdekli a magyarokat a történelmünk, kultúránk. A Bibliamúzeum emlékeztet közel-keleti keresztyén gyökereimre, amelyhez – látva ezeket a kincseket –, még jobban ragaszkodom.”

A régi helyen, de megújult formában a Ráday Ház ezentúl nyitva áll nemcsak az egyházkerület, de az egész egyház közössége, valamint a keresztyén üzenet iránt érdeklődő látogatók előtt a budapesti Ráday utca 28. szám alatt.  

Képek: Bazánth Ivola, Hurta Hajnalka, Füle Tamás