Bevezetés a kereszténységbe

A kereszténységet bemutató tematikus videókurzust indít három református lelkész INTRO címmel. A járványhelyzetre is reagáló hétrészes sorozat révén a bibliai narratívával ismerkedhetnek meg az érdeklődők – a járvány alakulásától függően online vagy valós kiscsoportos találkozókon feldolgozva a hallottakat.

Világunk megrendült a járvány hatására, ebben a helyzetben a mélyről feltörő kérdésekre nem elegendők a felszínes válaszok. Az INTRO videókurzushoz kapcsolódó összejöveteleken a bibliai narratívával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
„Ez a sorozat a keresztyén hitbe való bevezetésre szolgál, ezért is adtuk neki az INTRO címet. Hangvételében, tematikájában a direktebb evangélizációs kurzusok – például az Alpha vagy a Keresztkérdések – elé helyezzük. Az INTRO azoknak szól, akik készek elgondolkodni azon, hogyan értelmezhetjük életünket és jelenünket a Biblia fényében” – számolt be érdeklődésünkre Lovas András református lelkész, egyházkerületi missziói referens.

Mint mondta, már tavasszal foglalkoztatni kezdték a járvány által felvetett mélyebb kérdések, amelyek másokat is elgondolkodtathatnak. A világméretű megrendülés nemcsak a kultúrát és a gazdaságot, de az emberi élet legszemélyesebb rétegeit is érinti. Ezért kezdték el Harmathy András és Püski Dániel református lelkészekkel kidolgozni az előadás-sorozatot. „Most, a járvány második hullámában még inkább felerősödhetnek kérdéseink és kételyeink, ami az evangélium felé is nyitottságot eredményez. Nem tudjuk, meddig marad velünk ez a nyitottság, de a gyülekezeteinknek meg kell szólítaniuk azokat, akik készek megismerni az evangélium válaszait. Ezt szeretnénk elősegíteni az INTRO-val” – fogalmazott a lelkész.

Napjainkban jóval a járvány előtt létrejött bálványok megrendülésének vagyunk tanúi – tette hozzá. „A modernizmus és a posztmodern bálványait a hatékonyság és a gazdasági növekedés fémjelzi, ezeknek a személyes vetülete, hogy a mai ember a fogyasztásban és a bőségben éli meg a szabadságot. Legalábbis ez a nyugati kultúra narratívája, a nyugati ember ebbe az értelmezési keretbe helyezi az élet értelmét, célját. Csakhogy ami a mi kultúránkban normálisnak számított, arról most kiderült, hogy gyenge, sebezhető, sem egyénileg, sem globálisan nem tud megtartani. Sokféle reakció születhet erre, például a radikális zöld narratíva, de van rá keresztény válasz is: a biblia nagy narratívája, amelyben helyére kerül az emberélet célja és értelme, az egészség törékenysége, a szenvedés oka, a munka és az emberi kapcsolatok értéke.”

A 25 perces videófelvételeken a lelkészek először a bibliai nagy történetet vázolják fel, majd a korunkat alakító és sok sebből vérző nyugati kapitalizmus történetét. Szó lesz arról, mi a szerepe a hitnek és a tudománynak a valóságban a bibliai narratíva szerint, végül pedig arról, hogyan keretezi át a bibliai történet a munka, a társas kapcsolatok és a szenvedés jelentését.

„Késznek kell lennünk számot adni a bennünk élő reménységről – ez elsősorban azt méri meg, hogy nekünk milyen reménységünk van. Mi eddig úgy reménykedtünk a Krisztusban, hogy biztonságban, kiszámíthatóságban és bőségben éltünk, míg sok keresztény testvérünk a világban már ezt megelőzően is bizonytalan, akár üldözött helyzetben volt és van ma is. Most mi is megtapasztaljuk, hogy amikor beüt a veszély, megpróbáltatik a hitünk: kiderül, hogy valóban képes-e minket megtartani.”

A kiscsoportos beszélgetések szerepe a misszióban a járvány idején különösen felértékelődik – véli Lovas András. „Ha személyesen nem találkozhatunk is, az online térben könnyen tarthatjuk a kapcsolatot, és kis létszámban mélyebb közösséget élhetünk meg hétről hétre.”

Az INTRO kurzus felvételei várhatóan január közepére készülnek el, így a gyülekezetek a csoportok indítását február elejére tervezhetik. A kurzust különösen olyan gyülekezetek figyelmébe ajánlják, amelyek tagjai már vettek részt „Tanúim lesztek” kurzuson. Noha ez nem feltétele INTRO-kurzusok indításának, a hívő csoportvezetők mégis könnyebben megérthetik az új kurzus gondolatvilágát, ha már ismerik az anyagot, amelyre épül.

Az ő feladatuk elsősorban mederben tartani a beszélgetést, hogy a résztvevők együtt gondolkodhassanak a hallottakról, és annak kapcsán felismeréseik születhessenek. „Az elsődleges cél nem a konfrontáció, azaz nem úthengerként szeretnénk a keresztény tanítással földbe döngölni minden más meggyőződést. De nincs okunk szabadkozni vagy mentegetni a keresztyén hitet. Inkább házigazdákként, akik otthon vannak saját világukban, nyitjuk meg ajtónkat minden érdeklődő előtt, igyekezve őket be is hívni lelki otthonunkba. A csoportvezető mellett jó, ha van legalább még egy hívő tagja a csoportnak, aki imádságban hordozza a beszélgetéseket és a résztvevőket. Az előadásokban az egyik fő eszközünk a kérdésfelvetés. Ez nyit ajtót az érvelés előtt – ami természetszerűleg konfrontatív, és ami végig a repedések mentén halad: sok minden megkérdőjeleződik mostanság, és mi ebben az elbizonytalanodásban kívánjuk bátran felmutatni a keresztény alternatívát. Emellett szeretnénk sóvá is lenni, azaz minden előadást egy jól elhelyezett kihívással megfűszerezni, hogy aki részt vesz, szomjas legyen a párbeszédre, kívánja és keresse a beszélgetőtársak közösségét” –  írják a kurzus kidolgozói.  Bővebb leírást az INTRO kurzusról itt olvashatnak (a fájl a gyülekezetek mélyebb megértését szolgálja, és nem a meghívottak számára készült).

Az induló csoportok tapasztalataira számítva a lelkészek később tovább finomítanák a kurzus anyagát. Amennyiben valaki szeretne bővebb információt, mert INTRO-csoport indítását fontolgatja, írjon az andras.lovas@votin.hu e-mail címre január elejéig.