Föld napja, nem csak egy nap

Hívő emberként természetes lehet, hogy a bennünket körülvevő csodálatos világra úgy tekintünk, mint Isten alkotására, és elkötelezettek vagyunk a megőrzésében. A környezetvédelmi jeles napokon ez a viszonyulás könnyebben fordul át az elméleti alapvetésből aktív cselekvésbe is, valami plusz lendület segít kimozdulni a megszokottból, a rutinból. Több figyelmet fordítunk környezetünkre, a köztünk levő kölcsönhatásokra. Átmenetileg. De mi van a többi nappal?

A Föld napját a tavaszi megújulás időszakában, április 22-én ünnepeljük, 2018-ban ez a nap éppen vasárnapra, a feltámadás üzenetének napjára esik. Idén talán még világosabban átélhetjük  az anyagi világ és Isten átlényegítő lelkének egységét, a kegyelmet és a ránk bízott felelősséget.

A Föld napja jó alkalom lehet számunkra, hogy a környezetünkkel, de emellett Istennel és embertársainkkal való kapcsolatunra is ránézzünk, és hagyjunk időt örülni, gyönyörködni is azokban a dolgokban, amelyek mellett máskor elrobogunk, a Teremtő alkotásaiban.

Bolygónk ökoszisztémája szolgáltat számunkra minden fizikai erőforrást, jól éltet, mégis, mintha magunk alatt vágnánk a fát, nem gazdálkodunk vele felelősen, kizsákmányoljuk, túlfogyasztjuk, feléljük. Saját élőhelyünket romboljuk le és tesszük élhetetlenné, terméketlenné, elpusztítjuk közös otthonunkat. Sokan aggódunk emiatt és felmerül a kérdés, egyedül mit tehetek ez ellen. Csepp a tengerben -- gondolhatnánk, de egy jó példa sok követőre találhat, és ebben éppen azoknak kell példát mutatni, akik teremtményként élnek Isten teremtett világában.

Nagyobb ünnepeinken szokás jelentős folyamatokért, döntésekért, vezetőinkért imádkozni. Tegyük most ezt a Föld napján is, hogy sikerüljön helyre billenteni értékrendünket, felelős, hosszútávú döntéseket hozni, valós és rendszerszintű változtatásokba kezdeni. Emellett persze ne csak elméleteket gyártva, hogy miért nehéz és nem lehet változtatni, álljunk az ügy mellé, felvállalva a nehézségeket is.  A Föld napja mozgalom népszerűségének és sikerének egyik kulcsa, hogy helyi szinten, egy-egy közösséget érintő kérdésekben mozgósít akciókra. Mi is arra buzdítjuk közösségeinket, gyülekezeteinket, hogy fogjanak helyi teremtésvédelmi kezdeményezésekbe és csatlakozzanak az ökogyülekezetek sorába.

Ne csak egy nap, ne csak átmenetileg.

Ötletek, programok és közösség a www.okogyulekezet.hu honlapon és a Facebook/okogyulekezet oldalon.

Az ökogyülekezeti mozgalom idén is meghirdeti pályázatát az ökogyülekezeti cím és díj elnyerésére.

Jelentkezési űrlap és útmutató a csatolt dokumentumban olvasható.

Szűcs Boglárka