Hogy kerül a Bibliába dobókocka?

Kisfilmmel és online családi feladatlappal eleveníti fel a budapesti Bibliamúzeum a nagyheti eseményeket. Miközben játszva tanulnak, a gyerekek a bibliai történettel és az általa ihletett képzőművészeti alkotásokkal is megismerkedhetnek.

Olyan hely, ahol szó szerint beléphetünk a Biblia világába – ez a Bibliamúzeum, már ha éppen a járvány vagy az épület felújítása lehetővé teszi, hogy személyesen ellátogassunk a Ráday utcai létesítménybe. Most, hogy átmenetileg szünetelnek mind az állandó, mind az időszaki kiállítások és ezzel együtt a múzeumpedagógiai foglalkozások is, a Bibliamúzeum munkatársai az online térben osztanak meg értékes anyagokat a Szentírás és a képzőművészet iránt érdeklődőkkel.

Mivel új időszaki kiállításra jó ideje nem kerülhetett sor, játékos formában idézik fel a korábbiakat. Családi feladatlapokat állítottak össze, amely sok érdekességet tartalmaz a bibliai történetekről és a Szentíráshoz kapcsolódó képzőművészeti alkotásokról. A legújabb online feladatlap a „Most töredékes az ismeretünk” című kiállításhoz kapcsolódik, amely a bibliai ihletettségű, 20. századi magyar képzőművészeti alkotásokból nyílt négy évvel ezelőtt.

A játékos feladatok megismertetik a gyerekeket a páskavacsora, a kettéhasadt kárpit és Jézus halálának jelentőségével. Mivel a tavaszi szünidőben több idő juthat játékra, talán előkerül néhány társasjáték is. De ki gondolta volna, hogy a dobókocka a Biblia lapjain is feltűnik? A feladatlaphoz tartozó kisfilmből az is kiderül, hogyan kapcsolódik a kocka a nagyhét eseményeihez.

A Bibliamúzeum honlapján a korábbi feladatlapok is megtalálhatók, melyek közös családi beszélgetések alapjául is szolgálhatnak, de online gyermek-istentiszteleteken is jól alkalmazhatók. A gyerekek Párizs képzőművészetben betöltött szerepével, női alkotók munkáival, 20. századi magyar mesterművekkel és Albrecht Dürer munkásságával is megismerkedhetnek. Így a feladatlapok akár rajz- és művészettörténet-órák kiváló segédanyagai is lehetnek, míg ismét fogadhat látogatókat a Bibliamúzeum.