Kató Béla az új erdélyi püspök

Semmi sem fog változni, de minden megváltozik – mondta megválasztása után az új erdélyi püspök. Kató Béla 82 szavazattal lett az Erdélyi Református Egyházkerület vezetője. A másik jelölt, Székely József 32 szavazatot kapott.

Kató Béla Pap Gézát váltja a püspöki tisztségben, megbízatása hat évre szól. Beiktatását 2013 február 1-jén tartják a kolozsvári Farkas utcai református templomban.

Minden vagy semmi?
Semmi sem fog változni, de minden megváltozik – nyilatkozta a Magyar Távirati Irodának megválasztása után Kató Béla. A püspök szerencsésnek tartotta, hogy az egyház vezető testületei mintegy fele részben újultak meg, így a régi tisztségviselők át tudják adni tapasztalatukat az újaknak.


Belső megújulás
Kató Béla elmondta, hogy az elmúlt időszakban az egyház társadalmi szerepvállalásában, a diakóniában, az oktatásban, a munkahelyteremtésben sikerült olyan eredményeket elérnie, amelyekre felfigyeltek a közösségben. Hozzátette, szerinte ezeket a tevékenységeket nem lehet fokozni az egyház belső megújulása nélkül. "Az egyház elsődleges feladata továbbra is az evangélium hirdetése marad, minden egyéb csak ráadás" - tette hozzá a megválasztott püspök.


A közgyűlés az egyházkerület püspökhelyettesévé Kántor Csaba parajdi lelkészt, főgondnokaivá pedig Dézsi Zoltánt, Markó Gábort és Fekete P. P. Jánost választotta.
Az Erdélyi Református Egyházkerülethez – a kerület saját nyilvántartása szerint - több mint 310 ezer gyülekezeti tag tartozik, köztük elenyésző azok száma, akik nem magyar anyanyelvűek. 

Fekete Zsuzsa/MTI/Harangszó