Nem a cipő a hibás

A szexualitás mindig is a kényes kérdések sorát gyarapította. A Biblia egyértelmű útmutatása szerint a házasságon kívüli szexuális kapcsolat bűn. A legfrissebb statisztikák szerint a házasodás ideje harmincéves kor utánra tolódott. Elvárható, hogy önmegtartóztatatásban éljenek a párok akár hosszú évekig? Mit tanít a Biblia és mit mondanak a fiatalok?

A közelmúltban a „kényes témák a Bibliában” sorozatban a szexualitásról beszélgettek a fiatalok a Pesti Református Egyetemi Misszióban (PROMISSZ). A gyülekezetbe főként a Budapesten tanuló vidéki egyetemisták járnak. A diákok éjszakába nyúlóan beszélgettek a gondolataikról, személyes élményeikről, tapasztalataikról. Az intim hangvételű diskurzus után Győrffy Eszter egyetemi lelkészt kérdeztük a témáról.

A fiatalokat nagyon foglalkoztatja a szexualitás kérdése, ezt bizonyítja a pezsgő beszélgetés is a „kényes témák a Bibliában” sorozatban elhangzott igehirdetés után. A fiatalok egy része még késő este sem akart hazamenni.

Egymás iránti bizalmat feltételez az őszinteség és nyitottság, ahogyan a fiatalok beszéltek a szexualitásról. Háromszor futottunk neki a kényes témáknak, most érett meg a helyzet, hogy erről beszélgessünk. 

A szexualitás szinte mindig kényes kérdés, bármilyen aspektusból közelítjük meg. Mit mond a Biblia, bűn a szex? 

A szexualitás azok között a keretek között, ahová Isten helyzete teljesen helyénvaló, vagyis a házasságban nem bűn. A házasságon kívüli testiség azonban igen, és ennek súlyos következményei is lehetnek.

Ezek szerint nagyon sok ember bűnben él, hiszen a 21. században a fiatalok többsége már tizenévesen is a sokadik szexuális kapcsolatán van túl, váltogatják a partnereiket, a felnőttek pedig egyre inkább az élettársi kapcsolatot választják a házasság helyett.

Bármennyire nehéz ezzel szembenézni, a házasságon kívüli szex teológiailag bűn. Jogilag persze nem bűn az élettársi kapcsolat, de attól, hogy a közszellem és a jog lazított a kereteken, Isten szemében mégis az. Nehéz ezt elfogadatni a fiatalokkal, mert a bűnt alapvetően a jog által büntetendő dolgokhoz kötik: a lopáshoz, a csaláshoz, a rabláshoz. Ebbe a képbe nagyon nehezen fér bele, hogy miért bűn a házasságon kívüli szexuális kapcsolat. Ráadásul, míg a lopás, a csalás vagy mások bántalmazása egyértelműen rossz és gonosz tett, addig a szex nagyon jó és élvezetes dolog.

A csoportbeszélgetésen a fiatalok összegyűjtötték, hogy melyek a házasság előtti szex előnyei és hátrányai. Melyik lista volt a hosszabb? 

A hátrányok listája valamivel hosszabb volt, de nem igazán mutatkozott markáns különbség. A házasság előtti szex előnyei közé sorolták például azt, amit a világ is gyakran hangoztat: ki kell próbálni, működik-e a szex, hogy ne menjenek bizonytalanra a házasság előtt. Amennyiben a szex élvezetes, úgy könnyebben tudnak döntést hozni, hogy elköteleződjenek-e egymás mellett. A hátrányok közt például a lelki sérüléseket, a nemi betegségeket, és a nem kívánt terhességet említették.

 

Mit tapasztal a keresztyén közegben, létesítenek szexuális kapcsolatot a párok házasság előtt vagy nem?

A lelkigondozói beszélgetésekből, valamint ismerőseim körében az a tapasztalatom, hogy lefekszenek egymással a párok a házasság előtt. A legtöbb esetben nem tudnak várni, viszont azt is látom, hogy az esetek többségében házasság lesz ezekből a kapcsolatokból. A fiatalokkal beszélgetve pedig úgy látom, hogy általában két-három kapcsolatot létesít valaki, mielőtt eljut a házasságig. Tehát a valóságban nem úgy van, ahogyan az amerikai filmekben látjuk, hogy mindenki mindenkivel válogatás nélkül ágyba bújik. A keresztyén fiatalok kulcskérdése több évi együtt járás után az, hogy ha már elköteleződtek, de még nem tudnak házasodni, akkor mi legyen: várjanak vagy sem? 

Merre billen a mérleg?

Általában a nem felé, vagyis szexuális kapcsolatot létesítenek a házasságkötés előtt.

Egy lány azt mondta a gyülekezetben, hogy nagy értéknek tartja, ha odaadja magát majd a párjának. És csak egyetlen alkalom adódik az életben, amikor ez először történik meg…

Sajnos a mai társadalomban egyre halványodik a szüzesség értéke. A keresztyén fiatalok gondolkodását nagyban befolyásolja, hogy szinte mindenhonnan azt hallják: miért ne tennéd meg, miért ne szexelnél? Elgondolkodnak azon, hogy vajon a többség téved? Nem bolondok, ha várnak, és kimaradnak valami jóból? A tini filmekben mindenki összefekszik a másikkal. Ebben a közfelfogásban nehéz megmagyarázni, hogy ha valaki a házastársának adja oda magát először, az akkora érték, amit talán nem is sejtenek.

 

Felvetődik a kérdés, hogy hol kezdődik a szexualitás? Mond erről valamit a Biblia? 

A keresztyének általában próbálnak kiskapukat találni, hogy meddig mehetnek el a házasság előtti érintkezésben, de erről a kérdésről a Biblia szemérmesen hallgat. 

Vajon miért?

Talán pont azért, mert a szexualitást a házasság keretei közé helyezi, és nem kezdi boncolgatni. A magyarázat egyszerű lehet: kinek mit jelent egy érintés, egy csók, egy cirógatás, amit ma leegyszerűsítve úgy mondanak, hogy mi az, amitől beindul a kémia. Valakinek egy kézfogás is intim, van, akinek egy csók sem az. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy egy udvarlási folyamatban fél méterrel egymás mellett üljenek a fiatalok és egymáshoz se érjenek. Azonban ha az érintkezés szintje elér egy „kritikus tömeget”, akkor az elsodorhat magával és ott már nehéz megállni. Őszintén meg kell beszélni, hogy mi az, ami tényleg belefér a kapcsolatba, és itt kell meghúzni a határokat.

Mi van, ha mégsem tudnak megállni? 

Általános választ nem lehet erre adni, hiszen attól is függ, hogy milyen mélységig jutott már el a kapcsolat. Ha két ember szexuális kapcsolatot létesít házasság előtt, olyan, mintha magából letörne egy darabot és zálogba odaadná a másiknak. Ha elmennek a világ végére, akkor is a másiknál marad az a darab. Ha ilyenkor kiderül, hogy mégsem a másik az igazi, az komoly lelki sérüléseket okozhat.

A cipőt is fel kell próbálni, mielőtt megvesszük – hangzik el gyakran a világi érvelés. Mi történik akkor, ha a pár vár, de a házasságkötés után kiderül, hogy nem működik a szex?

Szerintem ez nagyon ritka eset, magam csak egyetlen ilyen történetet ismerek. Nem vagyok szexológus, csak a lelkigondozói tapasztalatomra tudok hagyatkozni, de úgy látom, hogy ahol nem működik a szex, ott az élet más területén is problémák vannak. Valami más miatt nem tudnak önátadóak lenni, tehát a bajok forrása nem elsősorban a szexualitás. Meghúzódhatnak a háttérben rossz családi példák, erőszak vagy más egyéb ki nem beszélt dolgok. A hasonlatnál maradva: ha felpróbáltuk a cipőt és szorít, lehet, hogy nem a cipőben van a hiba. 

Néhány évtized leforgása alatt nagyon sokat változott a világ. Míg a hetvenes években 18-25 éves koruk között házasodtak a fiatalok, ma a többség csak harmincéves kora után köteleződik el. Elvárható, hogy valaki harmincas éveiben járva is még szűzen, önmegtartóztató módon éljen?

Talán inkább azt a gyakorlatot kellene felülvizsgálni, hogy kell-e olyan szintű egzisztenciát teremteni a házasságkötés előtt, mint azt a világ sugallja? Kell, hogy legyen diploma, berendezett lakás, kocsi és minden? Sok fiatal már együtt jár a nagy Ő-vel, és még mindig várnak, hogy mindenük meglegyen. Ezt az utat kell járni a keresztyéneknek? A hatvanas-hetvenes években volt egy házasodási hullám az egyetemisták között, és sok házasság felbomlott, de nem azért mert fiatalon házasodtak, hanem azért, mert nem volt megfelelő a motivációjuk.

A motiváció?

Igen, egyszerűen csak azért házasodtak, mert akkor az volt a divat. Mindenkinek meg kell találnia a motivációt, hogy miért akar házasságot kötni. Be akarja tölteni az isteni törvényt? Megtalálta az igazit? Biztonságban érzi magát a másik mellett? Jó lenne, ha nem az volna a motiváció, hogy a bakancslistánk utolsó pipája éppen a házasság. 

Mit gondol, segítene a keresztyén fiataloknak, ha az egyház kiadna egy egyértelmű állásfoglalást a szexualitásról? 

Az egyház csak azt tudja mondani, amit a Biblia, vagyis hogy a házasság előtti szexualitás bűn. Nem lépnénk előrébb egy hosszú magyarázkodással, vagy expozéval, sőt talán még rontanánk is a helyzeten. Kis csoportokban, lelkigondozói beszélgetésekben van helye a szexről való beszédnek, ahol aztán tényleg őszintén el kell mondani a tapasztalatainkat. Vallástanárként sok diák faggatott a szexualitásról, rengeteg kérésük van, és ha kapnak értelmes magyarázatot és érvelési rendszert, akkor elgondolkodnak rajta. Hatalmas szakirodalma van annak, hogyan segítsük az egyháztagokat önismeretben, családismeretben.

A Pesti Református Egyetemi Misszió célja az, hogy bevonzza a fiatalokat, hogy megismerjék Isten igéjét. Az egyetemista diákok többsége rendszeres szexuális életet él. Hogyan lehet számukra vonzóvá tenni egy olyan közösséget, ahol más a személet vagy „lebunkózzák őket” emiatt?

Szó sincs lebunkózásról. Mi itt alapvetően az Isten és az ember kapcsolatát mutatjuk be. Ez nem úgy történik, hogy kapnak egy listát, aminek meg kell felelni ha hozzánk akarnak tartozni, mert akkor biztos, hogy sikítva elmenekülnek. Ha látják, hogy Isten országában mi a fontos, maguktól fognak eltalálni a helyes útra.

Fekete Zsuzsa