A belégzés ideje

Idén a Tágas Tér keretein belül fesztivál helyett kétnapos konferencia lesz, hogy ezúttal a közösségek megerősítésére helyeződjön a hangsúly.

Akik ott voltak a két korábbi Tágas Tér fesztiválon – 2015-ben vagy 2017-ben –, megtapasztalhatták, hogy mennyire különbözik ez a rendezvénysorozat a Szegeden megszokott fesztiváloktól. Főleg a nem hívő látogatóknak lehetett feltűnő az a másfajta lelkület, amely egyedivé teszi ezeket az alkalmakat. A Tágas Térnek az idő elteltével sok kis leágazása nőtt: évközi programok, dicsőítő estek, előadások. És idén a szokásos fesztivál helyett valami egészen újjal próbálkoznak: konferenciát szerveznek.

„A Tágas Tér ökumenikus összefogás. Az a célja, hogy olyan teret teremtsünk, amelyre meghívjuk az embereket, és az emberek megajándékozzák egymást az Istentől kapott ajándékaikkal” – magyarázza el a koncepciót Czagány Gábor egyetemi lelkész, az eredeti rendezvénysorozat egyik ötletgazdája, az idei konferencia koordinátora. „A szegedi ökumenikus lelkészkör annak idején elhatározta, hogy szeretne egy olyan programkínálatot létrehozni, amellyel kilép a templomok falai közül.  Egyrészt azért, hogy megmutassa magát. Másrészt azért, hogy az embereket bevonja ebbe a bizonyos Tágas Térbe. Harmadrészt azért, hogy a saját közösségeit megmozgassa.”



Ez teljesen felekezetközi kezdeményezés, maga a szervezőcsapat is legalább 8-9 közösségből áll. „Azt érezzük, hogy a közösségeink megmozdulnak, és ez nagyon fontos tapasztalat. Kimozdulunk a megszokottból, a rutinszerű gyülekezeti életből. Mély barátságok születtek, és megtapasztaltuk, hogy sokszor közösség és közösség között nincs is igazán gyakorlati különbség. Fel sem merül, hogy ki milyen színű, honnan jött és mit gondol. Kapcsolatok születtek, és embereket emelt fel a fesztivál. Ide meghívunk mindenkit, hogy vele közösségben legyünk. A falak lebontásáról van tehát szó, valamint egy újfajta világ megteremtéséről.”

Arra törekednek, hogy a szervezői mellett a befogadó oldal is minél szélesebb skálát fedjen le. „Az eredményességet az mutatja, hogy egyre sokszínűbb a rendezvény, egyre több emberrel kerülünk kapcsolatba, és egyre jobban látjuk, hogy erre a típusú gondolkodásra szükség van.”

A mostani konferenciát a korábbi rendezvényekénél valamivel kisebb és homogénebb összetételű csapat szervezi, de még így is sok közösség áll mögötte. Ez nemcsak más műfaj, mint a fesztivál, de a célközönsége is szűkebb. „Most elsősorban nem kifelé szolgálunk, hanem befelé: ez az idei program alapvetően a közösségek megerősítéséről szól. Arról, hogy meghívjunk minél több gyülekezetet, gyülekezeti tagot, akár szolgálót, akár szolgálatra készülőt, és együtt megpróbáljunk egy kicsit tréningezni, felkészíteni a résztvevőket a szolgálatra.”

Gábor szerint az, hogy a konferencia inkább az evangelizációra és a dicsőítésre fókuszál, azt mutatja, hogy az egyház sokszínűségének ez is része – sőt, nagyon fontos szegmense. „Az idei üzenetek radikálisabbak. Úgy fogalmaztuk meg, hogy olyan ez, mint a tüdő: a konferencia a belégzés és a fesztivál a kilégzés. Most erőt gyűjtünk, a következő évben pedig kiadjuk.”



Míg a fesztivál szabadtéri helyszínekre helyezte a fókuszt, a konferencia inkább beltéri helyszínre. A Tágas Tér idei programjainak a szegedi IH Rendezvényközpont (a volt Ifjúsági ház) ad otthont szeptember tizenötödike szombattól tizenhatodika vasárnapig. A szombati részvétel előzetes regisztrációt és jegyvásárlást igényel, a vasárnapi azonban nem. „A jegyvétel kicsit arról is szól, hogy amit a keresztyén emberek fontosnak tartanak, abba fektessenek be, és ne gondoljuk azt, hogy minden ingyen van.” A szeptember tizennegyedikéig (péntekig) nyitva hagyott regisztráció egyúttal visszajelzés is a szervezőknek arról, mire mekkora érdeklődés van a kínálatból, és kik honnét érkeznek.

„Idén szeretnénk szintet lépni stílusvilágban, arculatban, gondolkodásmódban, dinamikában. Lesz például egy saját ruhamárkánk is, ami a konferencián debütál. Ez gyakorlatilag platformteremtés,  ami sok mindennek megalapoz. A távlati terveinkről is beszélünk majd” – mondta Gábor.

Hogyan néz ki pontosan a kétnapos konferencia programja? Bár mindkét nap bizonyos szempontból hasonló logika alapján épül fel, azért vannak eltérések. Szombat délelőtt két bevezető előadás lesz, délután pedig négy különböző témára épülő szeminárium közül lehet választani. Ez a négy téma határozza meg az egész konferenciát, és az egyház négy alap küldetésére épül: az evangelizációra, a közösségépítésre, a dicsőítésre, szeretetszolgálatra. Este pedig Martin Smith koncertje zárja a napot.



A vasárnap délelőtt körülbelül hét-nyolc közösség közös istentiszteletével és Dobner Illés dicsőítő szolgálatával indul. Délután egy tréning lesz, amely ugyancsak több közösségnek az összefogásával valósul meg, és szintén az evangelizációra készít fel. Este dicsőítő koncerttel egybefűzött istentisztelet zárja az idei Tágas Tér alkalmat. Ide már a résztvevők meghívhatják a barátaikat, családtagjaikat, mert ez sok tekintetben kifelé szól, ezért is ingyenes a vasárnap. „Így nyílik ki az egész esemény a hét végére” – magyarázta Gábor.

Amint látható, a programba bekapcsolódók  garantáltan más, fölfrissült gondolkodásmóddal és inspirációkkal telve fognak továbbmenni, hiszen ez egészen újfajta típusú rendezvény lesz ahhoz képest, mint amilyeneket Magyarországon eddig megszoktunk. Éppen ezért mindenkinek érdemes lenne próbát tenni vele. „Merjünk kilépni abból, amit megszoktunk, amit esetleg könnyen kapunk meg! Merjünk hinni abban az Istenben, aki tényleg sokat gondol, és sokat álmodik rólunk” – javasolja Gábor a bizonytalanoknak. Vegyünk hát egy mély levegőt, és regisztráljunk!


A Tágas Térrel kapcsolatban minden praktikus információ begyűjthető a rendezvénysorozat hivatalos honlapjáról (tagaster.hu). Érdemes emellett követni a Tágas Tér Instagram- és Facebook-oldalát, valamint az idei konferencia Facebook-eseményét.


Képek: Kapás Csilla, Martin Smith Official, Tágas Tér fesztivál