A ládafia

Mintegy kétszázezer látogatóra számítanak a Művészetek Völgyében a szervezők július utolsó hetében. A Balaton-felvidéki Taliándörögdön a reformátusok ezúttal ládákba rejtik kincseiket, sőt láthatatlan képeket állítanak ki.

Leporolni
Emberi léptékű fesztivált rendeznek idén a Művészetek Völgyében, ezért is húzták szét térben: 27 programhelyszínen és további negyven kisebb helyszínen várják a látogatókat. Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiválján a reformátusok a taliándörögdi református templomot és udvarát, valamint a kántortanító házát nyitják meg az érdeklődők előtt. Alkotóműhelyek, istentiszteletek, áhítatok, művészetterápiás foglalkozások, drámaszínpad, performansz, Sufni Café, a reformáció padlásán pedig számos izgalmas felfedezés várja a látogatókat.
– Ki ne szeretne felmenni a poros padlásra és kutakodni rég elfeledett tárgyak, kacatok, használt bőröndök és ládák között? – teszi fel a kérdést a református udvar házigazdája, Bölcsföldi András református lelkipásztor, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának spirituálisa. – Ha felmegyünk a padlásra, elmerenghetünk a múlton, leülhetünk a sarokba, hogy belelapozzunk egy réges-régi könyvbe. És mi történik akkor, ha egy különös ruhásszekrény is van a pókhálós padláson? Vajon tényleg egy másik világ bújik meg mögötte? A padlás ötlete abból a gondolatból indult ki, hogy időnként valóban felmegyünk oda, és leporolva egy-egy ládát, kiderül, hogy milyen értékes dolgokat tartalmaz. A reformáció 500. évfordulóján mi is szeretnénk felnyitni a ládák fedelét, és megmutatni a reformáció kincseit. A ládafiák mindegyike kapcsolódik majd valahogyan a reformáció alapgondolatához. Nemcsak az elmúlt ötszáz évről, hanem a jelenről is szeretnénk beszélni vendégeinknek – tette hozzá.

Ládától ládáig
Aki július utolsó hetében ellátogat a taliándörögdi református udvarba, bepillanthat – a többi közt – Krisztus ládájába, a hit ládájába, a gályarabok ládájába és az Arany-ládába is. Ha pedig valakinek társalogni támad kedve, az élőládában egy teológus ül majd, akivel szabadon beszélgethet Istenről, hitről, reformációról vagy amiről éppen kedve szottyan. A Kincses ládikó elnevezésű művészetterápiás foglalkozáson Komáromi Erzsébet Katalin művészetterapeuta és Pap Erika klinikai szakpszichológus, szimbólumterapeuta várja a felnőtteket és a gyermekes családokat. A szakemberek gyöngyök, kristályok, kövek segítségével fedezik fel, hogy hol találhatóak életünk fontos személyei, helyszínei, eseményei, tárgyai.  

Hallgass Luthert Wartburgban!
Azok a látogatók is megtalálhatják számításukat, akik szeretik az installációkat. A református udvarban felállított wittenbergi várkapura bárki kiszegezheti az egyházat reformáló tételeit. Akinek pedig menekülnie kell, mint annak idején Luthernek, egy Wartburgban találhat rejtekhelyet. Igaz Wartburg várát ezúttal egy régi autó jelképezi, benne azonban egész nap szól majd a Luther-rádió.

Vers, novella, kávé
A vendégváró Sufni Café nemcsak finom italokat, hanem olyan renitens református írók, költők műveit is kínálja, akik saját korukban nem igazán voltak kompatibilisek az egyházzal – fogalmazott Bölcsföldi András. Az irodalmi csemegék mellett különleges képzőművészeti csemegék is várják az érdeklődőket. Az aprócska templomban Votin Dóra festőművész különös módon emlékezik meg a reformációban lemeszelt festményekről; a fehér falakon fehér képeket állít ki.

Közös alkotás
A református udvar különlegessége az a három műhely, amely szintén a reformáció témájához kapcsolódik. A festőműhelyben Votin Dóra és Szabó György építész várja a jelentkezőket. A látogatókkal közösen festett kazettákat készítenek, amelyeket a templom mennyezetén helyeznek majd el. – Ha református templom, akkor festett fakazettás mennyezet. A reformáció 500. évfordulóján azt a régi szép hagyományt elevenítjük föl, ahogy a régiek, a falu népének művészei saját kezükkel ékesítik az Úr házának famennyezetét. Egy titokzatos, eljövendő, de lélekben már közöttünk és bennünk élő, mennyei világ képei jelenhetnek meg a templom mennyezetén. Szeretettel várjuk a gyerekeket, családokat, hiszen mindenkinek lesz lehetősége, hogy kipróbálja magát – teszi hozzá a református lelkipásztor. 


Éjjel-nappal kiállítás

A fotós műhelyben Füle Tamás, a Parókia portál szerkesztőségvezetője várja az érdeklődőket. Minden napnak külön témája lesz, a készülő képekből pedig naponta frissülő kiállítást rendeznek az udvarban. Annak sem kell lemondania a fotózásról, aki nem rendelkezik komoly felszereléssel, akár telefonnal is lehet képeket készíteni. A fotók témái a földtől az égig érnek, megörökíthetik Taliándörögd életét, a református udvart, a fesztiválozó Kapolcs forgatagát vagy akár a templomok csendjét. A Művészetek Völgye egész ideje alatt lehet majd csatlakozni a fotós műhelyhez.

Kőláda és lélegző láda
A református udvar „drámai részét” a szegedi Homo Ludens Project szolgáltatja. Az alkotóközösség szemlélete segíti a társadalmi problémák szabad és játékos megközelítését, a különböző művészeti ágak és műfajok keveredéséből származó új műfajok létrejöttét, valamint elősegíti a nyitottságot a kortárs művészetekre. A látogatók ezúttal a Kőláda, valamint a Lélegző láda misztériumjátékot tekinthetik meg.

Mennyei szózat
Akik pedig a völgy fogatagában elcsendesedésre, Isten igéjére vágynak, térjenek be a taliándörögdi református templomba, ahol minden délben áhítatot, vasárnaponként pedig istentiszteletet tartanak.

Az elmúlt évben kétszázezren látogattak el a Művészetek Völgyébe. Idén is érdemes lesz elutazni a Balaton-felvidékre július 21-30. között. A református udvar szeretettel várja a látogatóit. 

Fekete Zsuzsa
Képek: Füle Tamás