Befelé és fölfelé

Saját korunk - a 21. század - gyermekei vagyunk, hiszen az egyház már jól tud tervezni, szervezni, felmérni, de a valódi kérdések nem innen fakadnak – fogalmazott Szabó István dunamelléki püspök a Magyarországi Református Egyház XIII. zsinati ciklusának tizenharmadik ülését értékelve. A törvényalkotás mellett az egyház jövőjével foglalkozó kérdések is napirendre kerültek a pénteken zárult kétnapos ülésen.

A jövő évi egyházi választások előtti utolsó pillanatban módosították az egyházi választójogi törvényt, annak érdekében, hogy minél kevesebb probléma legyen majd a szavazáson – ismertette a törvényhozó munka egy részét Szabó István püspök. Az oktatási törvény is változatásra szorult, hiszen a parlamenti törvényhozás folyamata arra készteti az egyházat, hogy a közoktatásban betöltött szerepe miatt saját belső törvényeit is módosítsa. A püspök szerint a legnehezebb a gazdasági törvény tárgyalása volt, amely – mint mondta – „hosszú ideje kínzó seb az egyház testén”. 
– A régi klasszikus egyházi gazdálkodás ideje elmúlt, amikor a gyülekezet a saját bevételéből gazdálkodott bölcsessége szerint. Ma már számos gyülekezet intézményfenntartó is, megjelentek a pályázatok a közoktatási és szociális szférában, mindegyiknek más a gazdasági szabályozása, megpróbáltuk ezeket egységes szerkezetbe foglalni. Ezzel nem befejeztünk, hanem elkezdtünk egy munkát – tette hozzá Szabó István.

 Az egyház jövőjét firtató kérdésre a püspök úgy fogalmazott, hogy az irány: "befelé és fölfelé”. 
– A különböző jelentésekből világosan kiderült, hogy a „kifelé” már megy, vagyis az odafigyelés, a szervezés, tervezés, felmérés. Ebben saját korunk - a 21. század - gyermekei vagyunk, és jól is csináljuk. A kérdések azonban nem innen fakadnak (…) Az egyházi Jövőkép Bizottság jelentése kapcsán talán az vált dominánssá, hogy - emberileg szólva -  kétségbeejtő a helyzet, mert az egyház jelentős része nem akar változtatni, és ez baj.

A püspök szerint a zsinati atyák és a lelkészek már régóta látják a bajokat, most pedig bizottság is összegezte a problémákat.
– Van a kezünkben egy nem túl megnyugtató diagnózis, de egészséges emberek nem szoktak orvost hívni. Közösen kell megtalálni a kiutat a nehéz helyzetből, erre mondom azt, hogy „befelé.” Az egyházi közösség megerősítésére, a bizalom elmélyítésére van szükség. A „fölfelé” pedig azt jelenti, hogy onnan jön a valódi segítség.

Az Európa Rádióban elhangzott interjú alapján szerkesztette: Fekete Zsuzsa
Leadfotó: reformatus.hu
Fotó: Füle Tamás 

A zsinat munkájáról bővebben a www.reformatus.hu oldalon olvashat.