Legyél aki vagy

Legyél aki vagy – ez a mottója az idei Csillagpont Református Ifjúsági Találkozónak. A szlogen jól hangzik, de hogyan lehet ezt megvalósítani, erről is beszélgettünk a rendezvény csütörtök esti nyitó buliján a budapesti Dürer Kertben.

Szembenézés
Nehéz megmutatni a valódi arcunkat, a kitárulkozás védtelenné tehet. Szontágh Szabolcs református lelkipásztor, a Csillagpont főszervezője szerint az első fontos lépés az lehet, ha önmagunkkal szembe tudunk nézni. De mi van akkor, ha egyáltalán nem tetszik, amit látunk? A református egyház, és a fiataloknak szóló Csillagpont fesztivál abban segít, hogy merjék levenni az álarcokat.
– Nem csak odáig tudjuk elvezetni a fiatalt, hogy rámutatunk: nézd meg, ki vagy, hanem megmutatjuk azt is, hogy ki lehet. A társadalom általában arról beszél, hogy mit nem csinál jól egy fiatal. Az egyház Isten igéjére alapozva pedig arról tud beszélni, hogy az ember értékes. A fiatalok attól félnek, hogy kidobják őket, mert értéktelenné válnak egy társaság számára és ez nagy kiábrándultsághoz, magányhoz vezet.


A fiatalokkal foglalkozó lelkipásztor azt mondja: az Istennel való kapcsolat azért egyéni és különleges, mert a körülményektől függetlenül közvetíti, hogy értékesek vagyunk számára.

Szeretet, türelem, kudarc
A Csillagpont nyitóbuliján a Petőfi Rádió szerkesztő-műsorvezetője is megerősítette, hogy nyitnia kell az egyházaknak a fiatalok felé, azonban úgy vélte, ez önmagában nem elég, hiszen, figyelmes és törődő szeretetre van szükség. Horváth Gergely a Kultúrfitnesz műsorvezetője azt is elmondta, hogy az egzisztenciális bizonytalanságot nemcsak a fiataloknál, hanem akár a kollégái között is tapasztalja. A rádiós szerint, amikor valakinek arra próbálunk rámutatni, hogy az Úrra nézzen, ezt fokozottan neuralgikus helyzetben tesszük.
– Istenről beszélni azok számára, akik nélküle keresik az utat, nehéz és nem megy szeretet, türelem, valamint kudarcok nélkül sem. A Csillagpont fesztivál Isten közelségével is megajándékozhat, és választ adhat néhány kérdésre. Például arra, hogy milyen zenét, milyen műfajt, vagy szöveget szeret Isten.
Persze kész válaszai nincsenek a rádiósnak erre, de mint fogalmazott, azt már ki meri jelenteni, hogy belefoglalható egy mondatba Jézus Krisztus és a rock and roll neve.

Hazai pályán
Hazai pályán játszik majd az Esti Kornél zenekar, hiszen a banda többsége mezőtúri fiatal. Lázár Domokos gitáros, vokalista arról beszélt, nagyon pozitív kezdeményezésnek tartja a református egyház nyitását a világ felé.
– Magam nem vagyok hívő, de amennyire ismerem a magyar társadalmat, tele vannak előítéletekkel akár a származás, világnézeti vagy vallási meggyőződés miatt. Ami a fiatalok szerint nem trendi, azt gyakran elutasítják, legyen szó erkölcsi dolgokról, vagy szabályokról, pedig fontos, hogy el tudjuk helyezni magunkat a világban.

Meglepő nyitottság
A mezőtúri Csillagpont nyitó napján lép színpadra a Brains együttes. Endrei Dávid, a zenekar basszusgitárosa arról beszélt a Parókia portálnak, hogy eddig tévesen gondolkodtak az egyházról és a református fiatalokról. Zárt közösségként tekintettek a reformátusokra, így meglepte őket a nyitottság, amivel a fesztivál szervezése közben találkoztak.
– Úgy képzeltem, hogy visszahúzódó, zárkózott emberek a reformátusok. A másik oldalról pedig azt tapasztalom, hogy sok fiatal ellöki magától a vallást, a hitet.
Endrei Dávid azt is elmondta, először csodálkozott azon is, hogy a Csillagponton nem lehet alkoholt kapni és fogyasztani, ami hatalmas különbség a többi fesztiválhoz képest.
– Le a kalappal azok előtt, akiknek nincs szükségük a szórakozáshoz tudatmódosító szerekre. Máshol éppen fordítva van: kinézik azokat az embereket, akik nem fogyasztanak alkoholt.

Kiskeresztyén, nagykeresztyén
Nem az kérdés, hogy a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozón mi nincs! Nincs ugyan alkohol, de ott van a Szentlélek, és ettől több ez, mint más fesztivál – mondta a fesztivál főelőadója. Ifj. Csomós József szerint a Csillagpont az a hely, ahol nem elítélő módon, hanem krisztusi szelídséggel rá lehet mutatni, hogy az identitásra találás egy utazás, amelyben mindenki éppen egy olyan állomáson van, ahonnan létezik út tovább. A keresztyénség rendezheti a sorokat, hiszen Krisztusnál nincs kiskeresztyén, nagykeresztyén, csak keresztyén van.

A lelkipásztor azt tapasztalja munkájában, hogy számos fiatal hatalmas hátránnyal indul az életben.
– A mai srácok borzasztó dolgokat átélnek, félelmetes, hogy néha honnan jönnek, milyen háttérrel rendelkeznek. Rengeteg megtört életet látok, akiknek visszavágják szárnyaikat, még azelőtt, hogy szárnyra kaphatnának. Ezért is fontos hangsúlyozni, hogy Krisztus a megtört életűekhez jött.
A lelkipásztor azt is elmondta: a Csillagponton nem a főelőadás hat majd, hanem az a fontos, hogy mi történik utána, amikor nincs már előadás, kiscsoport, koncert: vajon akkor oda lép-e a síróhoz a másik és megvigasztalja-e. Ezekből az apróságokból sok mindent lehet majd lemérni.

 

A Csillagponton ott lesz a Parókia portál stábja is, ezért honlapunkat a fesztivál ideje alatt is érdemes lesz böngészni csillagpontos csemegéket keresve.

Fekete Zsuzsa

A Csillagpont Református Ifjúsági Találkozót július 23. és 27. között rendezik meg Mezőtúron. A részletekről bővebben a fesztivál honlapján olvashat.