„Ezerszer is igen!”

Vasárnap veszi kezdetét a házasság hete. A járványhelyzet miatt idén főleg online előadásokkal és beszélgetésekkel, párkapcsolat-építő játékkal, szerelmes kalandtúrákkal várják az érdeklődőket.

„A világjárvány és az ezzel járó gazdasági, egzisztenciális és mentális bizonytalanság az utóbbi időszakban nemcsak a munkaerőpiacot, a gazdaság szereplőit, az egyéneket, hanem a családokat és a párkapcsolatokat is hatalmas kihívás elé állította” – nyilatkozta a közelgő házasság hete kapcsán Mihalec Gábor párterapeuta. Az idei házasság hete könyvének szerzője elmondta, hogy bár a kapcsolati nehézségek terén továbbra is a konfliktuskezelési problémák, a kommunikáció hiánya, a kapcsolat kihűlése a legfőbb okok, az összezártság, az egymásrautaltság miatt a meglévő problémák most sokkal nagyobb súllyal nehezednek a párokra.

A szakember a karantén alatti párkapcsolati dinamikát vizsgáló, több mint 1200 fő kérdőíves megkérdezésével készült legfrissebb kutatása szerint bár minden ötödik pár hanyatlást tapasztalt a kapcsolata terén, a válaszadók 60%-a úgy érezte, hogy a nyomás ellenére az egységük erősödni tudott. A kutatás szerint a párkapcsolati reziliencia, a krízishelyzetekkel való megbirkózás képessége terén kulcsfontosságú többek között az őszinte kommunikáció, a megfelelő konfliktuskezelés, egymás érzelmi támogatása, de a közös pénzkezelés egyensúlya és a hagyományos életritmust követő napi időbeosztás is fontos szerepet játszik.

Még több esküvő a járvány közepette
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 2019-ben kiugró mértékben növekedett a házasságkötések száma. Az akkor köttetett 65 268 házasság száma 28%-kal múlta felül az egy évvel korábbiakét, ami 1991 óta a legtöbb házasságkötést jelentette. 2020-ban pedig, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt májusban és júniusban jelentősen visszaesett az esküvők száma, végül 67 301 pár kötött házasságot, ami további 3,1%-kal haladta meg az előző év adatait.

„Igent mondott rám”
„Abban az igenben, ami elhangzik egy házasságkötéskor, ott van az az Igen, aki Jézus Krisztus. Aki hűséges hozzánk, aki nem tagad meg, aki igent mond ránk és a kísértésben tudott nemet mondani. Benne az Isten szerető, megbocsátó és ezért a keresztet is vállaló, de a feltámadás valóságában megjelenő, életet jelentő igenje valósulhatott meg!

Ez az igen van ott azokban a házasságokban, ahol az igen nemcsak a másik felé hangzik, aki itt, a földi világban társam lett, és úgy szólíthatom, hogy TE, hanem nap mint nap elhangzik afelé az Isten felé, aki megszólított, aki vezet, akihez mehetek kétségeimmel, kérdőjeleimmel, félelmeimmel; tudva, hogy amikor hozzá megyek, akkor az engem befogadó igennel találkozom, aki által én is szívből, szeretetből igent tudok mondani a társamra, aki szintén igent mondott rám – akár ezerszer is” – osztotta meg gondolatait a házasság hete kapcsán Steinbach József dunántúli református püspök.

A húsz országban, Magyarországon pedig már 2008 óta jelen lévő házasság hete mozgalomnak a kedvező statisztikai adatok elérésén túl az is a célja, hogy segítse a párokat abban, hogy házasságuk tartós és örömteli legyen. A Valentin-nap köré szerveződő házasság hete programjaival felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújt a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.Az idén február 7. és 14. között zajló országos rendezvénysorozat házaspár nagykövete Pálúr János orgonaművész és felesége, Pálúr Kornélia, akikkel a Parókia portálon is olvashatnak interjút.

A házasság hete központilag szervezett programjai:

Február 7., vasárnap 10 óra: Nyitó istentisztelet a pápai református újtemplomban (Pápa, Március 15. tér). Igét hirdet Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke. Az istentisztelet élőben követhető lesz a gyülekezet YouTube-felületén: www.youtube.com/user/Papareformatus

Február 8., hétfő 18 óra: Nemek és igenek a házasságban. Előadók: dr. Gorove László és Kriszta párkapcsolati szakértők. Online előadás a házasság hete Facebook-oldalán: www.facebook.com/hazassaghete

Február 9., kedd 18 óra: Viharálló szerelem. Előadó: dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta
Online előadás a házasság hete Facebook-oldalán: www.facebook.com/hazassaghete

Február 10., szerda 18 óra: Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal
Résztvevők: Pálúr János orgonaművész és felesége, Pálúr Kornélia – a házasság hete idei arcai; Holló András, a „kerekesszékes tánctanár” és felesége, Makovecz Virág; Révész Szilvia motivációs előadó, a Baptista Szeretetszolgálat korábbi kommunikációs igazgatója és férje, Révész Lajos. Moderátor: Mohay Bence sportriporter. Élő online közvetítés az ELTE ÁJK Aula Magnából a házasság hete Facebook-oldalán: www.facebook.com/hazassaghete

Február 11., csütörtök 10 óra: „Család – karrier – egyensúly” konferencia a házasság hetén a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében. Élő online közvetítés a Három Királyfi, Három Királylány weboldalán: www.haromkiralyfi.hu

Február 12., péntek 18 óra: Házasság heti igei alkalommal egybekötött orgonakoncert a Deák téri evangélikus templomból Pálúr János orgonaművész és felesége, Pálúr Kornélia, a házaság hete idei nagyköveteinek közreműködésével. Online közvetítés felvételről.

Február 13., szombat 16:30: Ezerszer is igen! A házasság szakítópróbái. Előadók: dr. Tolnay Lajos és dr. Tolnayné Csattos Márta. Online előadás a pasaréti református gyülekezet YouTube-csatornáján: https://youtu.be/GDKUhvoFUGs 

Február 14., vasárnap 18 óra: Záró szentmise a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomban (V. ker., Március 15. tér 2.). A szentmisét bemutatja és homíliát mond Marton Zsolt váci megyéspüspök, családreferens.

Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára elérhető az interneten:
www.hazassaghete.hu; www.facebook.com/hazassaghete; www.instagram/hazassaghete

A Házasság Hete Szervezőbizottságában közreműködő szervezetek:

Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz), Magyar Katolikus Házas Hétvége, Gyökössy Endre Lelkigondozói és Szupervízori Szolgálat, Bibliai Házassággondozó Szolgálat, Magyarországi Evangélikus Egyház Női Misszió, a Magyarországi Baptista Egyház Családi Szolgálata, a Biblia Szól Gyülekezet Házassági Tanácsadó Szolgálata, a Magyarországi Metodista Egyház Családszolgálata, a Harmat Kiadói Alapítvány és a Family magazin.