MIZU-ünnep

A MIZU-kártya olyan ifis segédanyag, amelyet fel lehet használni egy ifialkalom kezdetén „bemelegítő játéknak” vagy egy téma felvezetéséhez. A francia kártya mintájára 52 kérdéssel ellátott lap található a pakliban.

Az Ifjúságépítők csapata 2019. október 17-én, csütörtökön tartotta a MIZU-ünnepet, ahol a résztvevőknek lehetősége nyílt megismerni az új MIZU kártyacsomagot, illetve kipróbálni azt különböző formákban. Ezen az alkalmon a vendégek kikapcsolódhattak, játszhattak és megismerkedhettek akár az Ifjúságépítők néhány tagjával is vagy a többi ifivezetővel.

Az eseményen lehetett először megvásárolni a kártyacsomagokat. Azok közül, akik eljöttek a kártyákért, sokan maradtak hosszabb időre, hogy néhány jó falat mellett beszélgessenek a barátaikkal.

A terem különböző pontjai játéksaroknak voltak berendezve, hogy akik nem ismerik még a kártyákat, kipróbálhassák. Az említett pontokon a MIZU kártyából lehetett templomot vagy kártyavárat építeni, illetve a kérdéseken elmélkedni.  Ezen kívül a házigazdák, Ablonczy Áron és Kapitány Flóra is tartottak kedvcsináló bemutatót. Hallhattunk röviden a kártyákról, majd felolvastak a kérdésekből, és a résztvevőket bevonva keresték a választ, így demonstrálva a játékot.

A MIZU kártya olyan ifis segédanyag, amelyet fel lehet használni egy ifialkalom kezdetén „bemelegítő játéknak” vagy egy téma felvezetéséhez. A francia kártya mintájára 52 kérdéssel ellátott lap található a pakliban. A négy szín: ♠️♣️♥️♦️ egy-egy témakört jelöl.  A csomag minden egyes lapján egy-egy kérdés, mondat áll. Ezeket a kérdéseket négy csoportba lehet osztani. Az egyik fajta kérdéscsoport a „Jégtörő kérdések” címet kapta, ezeken a lapokon lazább, könnyedebb, mégis érdekfeszítő kérdések vannak, melyek a csendesebbeket is szóra bírhatják. A második kategória a „Vitaindító” nevet kapta. Megosztó és provokatív kijelentő mondatok, amelyek célja, hogy a fiatalok véleményeket ütköztessenek, fejlődjön a vitakultúrájuk, izgalmas beszélgetéseket generáljon. A harmadik csoportba az „Istennel kapcsolatos kérdések” tartoznak. Ezek mély kérdések a  keresztyénségről, istenképekről és hitgyakorlatról, amelyekre választ keresve mélyülhet a fiatalok kapcsolata Istennel.  A negyedik kérdéscsoport az „Önismereti kérdések”, melyek megválaszolásával a fiatalok közelebb kerülhetnek saját magukhoz. 

A MIZU olyan segédanyag, amely színesítheti az ifialkalmakat, bővítheti a beszélgetésindító technikákat, segíthet egy mélyebb téma átbeszélésében, vagy csak egyszerűen szórakoztat. De nem gyógyír mindenre, és nem helyettesíti az igetanulmányozást sem.

Bár minden dobozban található tájékoztató, a kártyákat – kortól és létszámtól függetlenül – más kreatív célokra is fel lehet használni hittanórán, gyülekezetben, ifiken és a családban is.

A MIZU-eseményen tapasztaltak alapján a kártya nagyon jól működik. Sokan kezdtek válaszokat keresni a kérdésekre, nagyon jól lekötötte az embereket, és sokan vittek is magukkal, hogy kipróbálják az ifiben vagy más közösségben, hiszen már az előző MIZU is hasonlóan jó alkalmakat szült országszerte.

Íme, néhány vélemény a MIZU-ról:

Nem tudtuk az ificsoporttal abbahagyni, annyira érdekelte a fiatalokat. Minden kérdésre válaszolni akartak, beszippantotta őket."

Pazar. Nagyon élvezetes volt, sokat kacagtunk, sok dolgot megismertük egymásról."

Nagyon jó beszélgetést indítanak el, már 1-2 kártya után órákig lehet beszélgetni."

A MIZU-kártyacsomag ezen a linken rendelhető meg.

A MIZU-t az Ifjúságépítők csapata fejlesztette és készítette. Az Ifjúságépítők lelkészeket, gyülekezeteket és mindazokat szeretnék segíteni az ifjúsági munkában, akik fiatalok között szolgálnak. Céljuk az ifjúsági munka minden résztvevőjének felkutatása, felkarolása és felkészítése. Szeretnének azok mögött állni, akik sokszor egyedül érzik magukat ebben a misszióban. Éppen ezért segédanyagokat, félkész ifi-óravázlatokat készítenek, online és offline képzéseket szerveznek, és szakmai csoportokat hívnak életre a tapasztalatcsere és egymás biztatása céljából. Az Ifjúságépítőkről itt tudhat meg többet.