Templom épül Kecskeméten

Kecskemét-Széchenyivárosban negyven éve, vagyis a lakótelep kiépülése óta vannak református istentiszteletek, most épülhet temploma a közösségnek.

Az Újkollégium Dísztermében mutatták be kedden a Kecskeméti Református Egyházközség a Széchenyivárosi Református Templom és Gyülekezeti Otthon terveit. A beruházás a Világ utcában indulhat majd el, ahol helyet kap többek között egy istentiszteleti tér valamint három közösségi tér is kisebb csoportok számára.

A Széchenyivárosban negyven éve, vagyis a lakótelep kiépülése óta vannak református istentiszteletek. A helyszín kezdetben a református temető sarkában lévő kis imaház volt, majd 2016. után a Planetárium és a Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola aulája következett. Jelenleg is ezen a helyszínen gyűlik össze minden vasárnap a református gyülekezetrész.

A Világ utcában található volt pártház épülete 2018-ban került az egyházközség látóterébe. Az ingatlan akkor a magyar állam tulajdonában volt, a vagyonkezelői jogot pedig az önkormányzat gyakorolta. Kecskemét vezetése és képviselő testülete több fontos határozatával támogatta az egyházközség templomépítő szándékát. Eközben a Kecskeméti Református Egyházközség elnöksége hivatalosan kezdeményezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nél a jelzett ingatlan ingyenes tulajdonba adását. Ez a döntés végül 2020 szeptemberében született meg.

2021-ben az egyházközség tizenegy – köztük hét kecskeméti – építészt kért fel a leendő templom vázlat-terveinek elkészítésére. A kiválasztási eljárásban végül nyolc építész, illetve építészcsapat összesen tizennégy tervét ismerhette meg a Templomépítési Bíráló Bizottság. A tervezési munkák egészére – a Bizottság döntése alapján – az egyházközség Fialovszky Tamással, Bihari Ádámmal, Kenéz Gergellyel és Zengő-Marton Katával, az Építész Stúdió és a NaturARCH Stúdió Kft munkatársaival kötött szerződést.

A rendezvény kezdetén Kuti József, a Kecskeméti Református Egyházközség elnöklelkésze, a Templomépítési Bíráló Bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, a kecskeméti gyülekezet néhány éve hálózatos szerkezetűvé vált, vagyis több városrészben is működnek helyi közösségek és közülük a széchenyivárosi a legnagyobb.

A terveket készítő építészek elmondták, nem volt könnyű feladatuk, hiszen Isten 21. századi házának egyszerre kell tükröznie a nyitottságot és intimitást, igazodnia kell a lakótelepi környezethez, valamint meg kell felelnie a modern kor elvárásainak és a református identitásnak. Az elhangzottak szerint a többfunkciós épület nem csak külső megjelenésében lesz egyedi. Belső terei kialakítása során speciális anyagokat használnak majd, az otthonos tereket okos bútorokkal érik majd el.

A rendezvényen Kecskemét Főépítésze méltatta az elkészült terveket, amelyek mindegyike újszerű, szokatlan megoldásokat tükröz. Öveges László szerint egy modern épületnek meghökkentőnek, de érthetőnek is kell lennie. Mindez akkor sikerülhet jól, ha nem csak a jövőnek készül, hanem a mai kor embere számára is megérthető.   

    

A Széchenyivárosi Református Templom és Gyülekezeti Otthon terveit bemutató esemény végén a résztvevők kötetlen beszélgetés formájában tudhattak meg részleteket a tervezők elképzeléseiről.   

Forrás: Kecskeméti Lapok, Kecskeméti Református Egyházközség Széchenyivárosi Közössége

Korábbi riportunk a gyülekezetről:

Közel az emberekhez
Kiléptek komfortzónájukból és a gyülekezet néhány év alatt megháromszorozódott. Már nem azt várják, hogy az emberek közeledjenek hozzájuk, hanem ők keresik az embereket. Azok közül, akik egyszer betérnek hozzájuk, sokan kötődnek egyre növekvő közösségükhöz.