Gondnoki konferencia a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegyében

A Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye 2022. február 18–20. között tartotta gondnok-presbiteri konferenciáját Mátraházán, közel 40 fő részvételével. Nagy öröm volt, hogy a pandémia miatti két év kihagyás után ismét megtartható volt az alkalom, a vonatkozó egészségügyi szabályok betartásával.

Pénteken a délutáni órákban érkeztünk meg Mátraházára a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Konferencia-központjába, ahol az egyházmegye elnöksége fogadott bennünket.

A program Szőke Imre egyházmegyei főgondnok megnyitójával kezdődött, majd Bán Béla, az egyházmegye esperese köszöntötte a gyülekezetek főgondnokait és presbitereit. Az esti és a reggeli áhítatokat esperesünk és Varga Nándor lelkészi főjegyző tartották meg. Ezek az alkalmak segítettek bennünket lelkileg ráhangolódni az előadásokra és a gondnokok beszámolójára.

Szombat délelőtt Vincze Árpád, a Kecskeméti Református Gimnázium vallástanára, egyházmegyei katechetikai előadó tartott előadást „Katechezis” címmel. Az előadás második része interaktív formában történt, melynek keretében kisseb csoportokat alkotva beszéltük meg a megadott témákat. Szombat délután még egy előadást hallhattunk dr. Kenyeres Tibortól, a Kerekegyházi Református Egyházközség presbiter-jegyzőjétől. Az előadás témája: Baksay Sándor református lelkész, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, szépíró, költő, műfordító élete, szolgálata és munkássága.

A délutáni és az esti órákban a főgondnokok számoltak be gyülekezeteikről, a pandémiás időszak nehézségeiről, az elmúlt két év eseményeiről, örömeikről. Szinte egységes volt a beszámolókban az, hogy a templombezárások időszakában minden gyülekezet lelkipásztora igyekezett igei üzeneteket, áhítatokat készíteni és feltölteni az internetes felületekre. De volt, ahol az igei üzenet és imádság nyomtatott formában jutott el az idősebb gyülekezeti tagokhoz. Nehéz volt ezt az időszakot megélni! Hiányzott a gyülekezet közössége, a közös imádság, az élő igehirdetés és Isten dicsőítése énekszóval. Elmaradtak a keresztelések és esketések, de sajnos annál nagyobb számban kellett megállni a ravatalozónál a Covid miatt. A beszámolókban hallhattunk arról is, hogy Istennek hála, ebben az időszakban is folytak a kisebb-nagyobb állagmegóvó felújítások a templomokban, a parókiákban, a gyülekezeti házakban, a ravatalozókban vagy a temetők úthálózatában!

Amikor a vírushelyzet lehetővé tette, újra kinyílhattak a templomajtók, megtarthatók lettek az istentiszteletek, a gyülekezeti alkalmak, a konfirmációk, a keresztrelések, a hittantáborok és sok más közösségi alkalom is! Istennek adtunk hálát mindazokért az áldott alkalmakért és isteni csodákért, amiket ebben a nehéz időszakban megtapasztalhattunk!

A hivatalos programok közötti szünetekben és az esti órákban sokat beszélgettünk egymással, megosztottuk a beszámolókból kimaradt örömeinket vagy éppen közösségépítő tapasztalatainkat.

Vasárnap reggel imaközösséggel, délelőtt úrvacsorás istentisztelettel zártuk a kétnapos konferenciát, esperes úr és főjegyző úr szolgálatával. Ebéd után lelkileg feltöltekezve indultunk haza otthonainkba. Istennek adok hálát azért, hogy részt vehettem a konferencián, épülhettem a testvéri közösségben, tanulhattam másoktól. Legyen ezért Istené a dicsőség!

A főgondnokok és presbiterek nevében is szeretném megköszönni az egyházmegye elnökségének a konferencia megszervezését abban a reménységben, hogy egy év múlva ismét találkozhatunk a hegyen! Adja Isten, hogy így legyen!

Holczmann Mihály
a Szabadszállási Református Egyházközség főgondnoka