Tabudöntögető lélekgyógyítás

Szokatlan és megszokott helyszínekre egyaránt szeretettel várnak mindenkit a Bach Mindenkinek Fesztivál idei programjaira, amelyek ezúttal márciustól az adventi időszakig tartanak.



Koncerthelyszínné változó aluljárók és forgalmas közlekedési csomópontok, komolyzenei hangversenyek a Vásárcsarnokban és az Állatkertben – mindez csak néhány példa azokra a tabudöntögető kezdeményezésekre, amelyek a Bach Mindenkinek elnevezésű fesziválsorozat korábbi alkalmait jellemezték. A magyarországi szervezők 2015 óta ezekkel a rendhagyó koncertekkel emlékeznek meg Johann Sebastian Bach barokk zeneszerző, orgonista születésnapjáról. Ahogy a fesztiválsorozat neve is utal rá, ezeknek a koncertek az a célja, hogy Bach zenéjén keresztül mindenkivel megismertessék komolyzenei kultúránk sokszínűségét.



Az eredetileg Bach in the Subways elnevezésű nemzetközi mozgalom az Egyesült Államokból indult világhódító útjára 2010-ben, amikor Dale Henderson New York-i csellista úgy ünnepelte meg Bach születésnapját, hogy csellójával kiült egy vasúti peremre játszani. Hamarosan csatlakozott hozzá két barátja is, ezt követően szerveztek amerikai, majd nemzetközi kampányt, másokat is arra buzdítva, hogy kövessék példájukat. Öt év elteltével Kovács Zalán László tubaművész kezdeményezésére hazánk is csatlakozott a mozgalomhoz.



Az idei évben Magyarországon immáron kilencedik alkalommal kerül sor erre a fesztiválra, amely mára már a Kárpát-medence legnagyobb koncertsorozatává vált, és amelynek programjai kivétel nélkül mind ingyenesek mindenki számára. A rendezvény sajtótájékoztatója 2023. március kilencedikén zajlott a Bethesda Gyermekkórházban. Hogy az esemény hű legyen a fesztivál szellemiségéhez, Demeniv Mihály harmonikaművész több lélekemelő Bach-művet is előadott az egybegyűlteknek.



Kovács Zalán László fesztiváligazgató elmondta, hogy az évente több tízezer embert megmozgató fesztivál főidőszaka ugyan március tizenhatodikától harmincegyedikéig tart, de egészen advent kezdetéig várhatóak különféle zenei programok. Száz településen kétszáz programot terveznek a Kárpát-medencén belül és kívül is. A fesztivál első koncertjére már sor került Krakkóban, és a következő hetek során Bukarest, Bern és London mellett az ausztráliai Brisbane is helyszínt ad a helyi magyarságot megmozgató rendezvényeknek. „Idén a háborús helyzet ellenére újra tartunk koncertet Kárpátalján is” – emelte ki a fesztiváligazgató, aki szerint az is üzenetértékű, hogy a Bethesda Gyermekkórházban tartanak sajtótájékoztatót.



Hoppál Péter karmester, miniszteri biztos, a fesztivál fővédnöke köszöntőjében leszögezte: Bach az egyetemes zenetörténet legnagyobb alakja, akinek máig ható életművéből lelki táplálékot, művészeti élményt és lélekerősítő aktualitásokat nyerhetünk. A fesztivált magát a kulturális alapellátás mintaprogramjának tartja, amely csakis a legmagasabb minőséget biztosítja megszokott és szokatlan körülmények között egyaránt, és amelynek a kulturális akadálymentesítés mellett a közösségi revitalizálás is feladata. Úgy gondolja, hogy a tabudöntögető formák és helyszínek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kistelepüléseken is egyre többen legyenek képesek befogadni Bach zenéjét. A miniszteri biztos emellett párhuzamot vont a Bethesda Gyermekkórház lélekgyógyító tevékenysége és Bach zenéjének lélekgyógyító hatása között.




Ujváry Tamás a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón felidézte: amikor Kovács Zalán László először kereste fel őt az országos fesztivál ötletével, elsőre megijedt annak nagyságától, de a személyes találkozójuk meggyőzte őt arról, hogy a koncepció megvalósítható.
A Gödöllői Kastély fő küldetése, hogy nemzetközi színtéren is felmutassák a magyar kultúrát, ennek fényében a náluk zajló koncertekre külföldieket is szeretettel várnak.


Faragó Laura Kossuth-díjas énekművész, népdalénekes kifejtette: a barokk zene és a magyar parasztzene szerkezetileg hasonlítanak egymásra, mindkettő közösségi zene, mindkettőben megjelenik az egyházi néplélek is, és mindkettő örök.



A „kunyhótól a kastélyig” terjedő koncerthelyszínek sorában évente harminc-negyven kórház is helyet kap. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója a Magyar Kórházszövetség elnökeként is feladatának érzi, hogy „a gyógyítás székesegyházaiba és kápolnáiba is eljusson Bach zenéje”. A jelenlegi felsőlégúti járványokra való tekintettel a kórházakban zajló programokra csak később, a főidőszak után kerülhet sor. A fesztivál során minden évben jótékony célokra gyűjtenek adományokat, idén ez a cél a gyermekek kórházi kezelésének minél inkább fájdalommentessé tétele. Az adományokat minden programon a Bethesda Gyermekkórház munkatársai fogják gyűjteni, de egyéb adományozási módokról is olvashatunk a rendezvény kapcsolódó aloldalán.




A 2023. március 16-31. közötti időszak kiemelt programjai:

Március 17. 18:00 Szolnok, Városháza, Megnyitó
Fellépnek az Ádám Jenő Zeneiskola tanárai, növendékei. Díszvendég a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Karnagyok Kamarakórusa. Vezényel: Vajna Katalin - Csokonai díjas és KÓTA Életműdíjas karnagy Köszöntőt mond és közreműködik: Kovács Zalán László tubaművész, a Bach Mindenkinek Fesztivál igazgatója.

Március 18. 19:30 Belvárosi Ferences templom, János Passió
Előadja a Belvárosi Ferences Kántorátus (művészeti vezető: Kecskés Mónika), és a Budavári Kamarazenekar (Hangversenymester: Nánay Mihály). Vezényel: Héja Benedek.

Március 23. 18:00 Gödöllői Királyi Kastély, Magyar Honvédség Központi Zenekarának koncertje
Vezényel: Szabó Imre és Kovács Tibor fúvószenekari karnagyok Szólisták: Havalda Balázs operaénekes, Ágoston Árpád fuvolaművész, Blaga Dávid fagottművész, Massányi Dániel oboaművész Közreműködik a Julianna Református Általános Iskola Kórusa Vezényel: Dóczyné Takács Zsuzsanna, zongorán közreműködik: Tarnóczyné Varga Csenge.

Március 25. 14:00 Néprajzi Múzeum, Közös koráléneklés
A koráléneklést vezeti a Központi Református Énekkar és a MH Budapesti Helyőrségi Zenekar Vezényel: Berkesi Boglárka, Erdélyi Dániel, Dr. Hoppál Péter és Nagy Zsolt karnagyok. Az énekléshez mindenki csatlakozhat.

Március 27. 19:00 Hagyományok Háza, Egressy Konzi népzene tanszakának koncertje
Fellépők: Faragó Laura Kossuth-díjas énekművész, Dudás Klára, Gersy Lili, Bede Péter, Smuk Tamás népi hangszeres művészek. Közreműködnek az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium népzene tanszakának diákjai.



További információ: www.bachmindenkinek.hu


Barna Bálint
Képek: Füle Tamás