Egy irányba

„Szeretek angolul énekelni és tanulni Istenről. Sokat játszunk, például székfoglalóst vagy bibliai névtanulós játékot" - meséli a tizenegy éves Kincső a Külső-Kelenföldi Református Gyülekezet angoltáborának utolsó napján. Július 27-31. között huszonkilenc gyermek vett részt a gyülekezeti napközis táborban.

Július utolsó hetében Pál apostol életéről hallhattak a Szentírás Szövetség és a Külső-Kelenföldi Református Gyülekezet által szervezett angol bibliatáborban részt vevő gyermekek. 

„Hatan a Szentírás Szövetségtől jöttünk, a többi önkéntes pedig a gyülekezetből. A Szentírás Szövetség már régóta szervez nyaranta angol nyelvű bibliatáborokat, ebben a gyülekezetben ez a második alkalom. Nemzetközi szervezet vagyunk, így vannak külföldi segítőink is, jelen esetben egy amerikai férfi és egy kenyai lány, ők a felelősök az angol nyelvű bibliaórákért a táborban, bizonyságot tesznek, segítenek megtanulni az aranymondásokat a gyermekeknek. Mi, magyar segítők pedig fordítunk, hiszen nem minden táborozó tud olyan szinten angolul, hogy mindent megértsen. Kiscsoportos beszélgetéseket vezetünk, megszervezzük a játékokat, mindenki mindenféle tevékenységben részt vesz" - mesél Uzonyi Tamás, táborvezető a feladatok megosztásáról.

„Nagyon meghatódtam azon, hogy minden korosztály képviselteti magát segítőként a táborban. Idős nénik is jöttek mosogatni, mellettük itt vannak az ifiseink, a fiatal felnőttek is. Gyerektáborokat évek óta szervezünk már. A tavalyi évben sok kisgyermekes család érkezett a gyülekezetbe, miattuk döntöttünk úgy, hogy talán érdemesebb lenne napközis tábort szervezni, így az alsó tagozatosok is könnyebben eljönnek. Ez az ötlet tavaly bevált, idén már óvodás csoportunk is van a táborban. Minden részt vevő gyermek kötődik valahogy a gyülekezethez: gyülekezeti tagjaink gyermekei hozzánk járnak vasárnapi iskolába, vannak, akik az iskolai hittanórán ismerkedtek meg a hitoktatókkal és így jöttek el a táborba. A harmadik kategória az unokák csoportja: a nagyszülők járnak a gyülekezetünkbe és általuk jönnek az unokák a táborba" - fűzi tovább a szót Csányi Ildikó, gyülekezeti tag.

A táborozók különleges csoportját alkotják az őrmezői Kossuth Lajos Gyermekotthonban lakó gyermekek, közülük idén hatan vettek részt a programon. „A gyermekotthonban is dolgozom, fontos nekünk, hogy az ott lakó gyerekeket integráljuk ép, családban nevelkedő gyermekek közé és a gyülekezetbe, hogy ha most nem is nyernek hitet, később talán emlékezni fognak arra, hogy volt egy közösség, ahol jó élményeik voltak, és vissza tudnak találni Istenhez a gyülekezeten keresztül" - folytatja Ildikó.

„A hét témája Pál apostol élettörténete, hogyan lett Saulból Pál, ebből kiindulva pedig az, hogyan vezeti Isten az embereket, hogyan használhat minket és hogyan lehetünk számára hasznosak, az Ő eszközei és tehetünk bizonyságot róla a környezetünkben. Minden reggel egy kis játékkal eljátsszuk a bibliai történetet, miközben el is magyarázzuk. A kiscsoportokban megyünk bele mélyebben és részletesebben a történetbe a délelőtt folyamán" - meséli a táborvezető a programjukat.

Csányi Ildikó szerint a legnagyobb csoda a segítők csoportjának alakulása volt: „Különleges élmény az, ahogyan egy csapattá váltunk mi, segítők, akik Miskolctól kezdve Kenyáig mind különböző helyekről jöttünk. A tábor előtt tartottunk egy estét, ahol beszélgettünk egymással, mindenki elmondta, honnan jött, földrajzilag és lelkileg egyaránt. Ez is segített abban, hogy egy irányba tudjuk vinni a gyerekeket, és együtt tudjunk szolgálni."

Horváth Zsuzsanna

Képek: Külső-Kelenföldi Református Gyülekezet