Ne féljünk az oltástól!

Ha Isten megadta nekünk az oltás lehetőségét, éljünk is vele, és szükség esetén ne féljünk segítséget kérni a regisztrációhoz – üzeni az Országos Református Cigánymisszió kampánya, amelyet több személyes példa is hitelesít.

A koronavírus elleni védőoltás népszerűsítését tűzte ki célul az Országos Református Cigánymisszió új videós kampánya, amelyben református gyülekezeti tagok és szakemberek bátorítják a vakcina beadatására a cigányságot. „Több tucatnyi gyülekezettel és közösséggel állunk kapcsolatban, és szinte nincs is közöttük olyan, amelyikben ne fordult volna elő a betegség” – tudtuk meg Dezső Attilától, a Cigánymisszió kommunikációs munkatársától. „Igyekeztünk minden lehetséges módon támogatást nyújtani azoknak, akik nehéz helyzetbe kerültek. Tomes Attila kollégánk, az Együtt-Egymásért gyülekezeti közösségfejlesztő munkatársképzés terepen szolgáló mentora például személyesen is sokat tesz azért, hogy tartsa a lelket a cigány testvérekben. Nagyon fontosnak tartjuk a személyes kapcsolattartást.”



A járvány veszélyességét illetően egyetértést tapasztaltak a cigányság körében: sokan féltek a betegségtől, sokan elveszítették a munkájukat, családok kerültek nehéz helyzetbe, sokan meg is betegedtek. Az oltás kapcsán viszont nincs egyetértés: bár néhányan szívesen beadatták maguknak, többen azonban féltek tőle, vagy azt mondták, hogy nincs szükségük rá, mert Isten megvédi őket a vírustól. „Voltak, akik a Biblia alapján a Sátán vagy a Fenevad Pecsétjeként értelmezték a vakcinát, mások inkább az oltási reakcióktól riadtak vissza. De azért akadtak olyanok is, akik tudták, hogy ez utóbbi még mindig jobb, mint a betegség. Ők megértették, hogy ha meg akarják védeni magukat, szeretteiket és környezetüket, akkor akár az esetleges mellékhatások kockázatát is vállalniuk kell.”

Tapasztalataik szerint a cigányság többségéhez ugyan eljutnak a hivatalos állami tájékoztatások az oltásról, elsősorban a közmédián keresztül, de általában nem ez számukra az elsődleges hírforrás, hanem a közösségi média. „Rengeteget beszélnek erről egymás között és másokkal is, sokféle megosztást látnak a közösségi médiában, így álhírek és félinformációk is eljutnak hozzájuk a vírussal és az oltásokkal kapcsolatban. A többség ambivalens érzései ebből fakadhatnak. Nagyon sokan jobban félnek az oltástól, mint a járványtól, még azok közül is, akik korábban megbetegedtek. Mi folyamatosan nyomon követtük, mit gondolnak mindezekről, és felismertük azt, hogy ha a Facebook-oldalunkat több ezren követik, akkor nekünk is van felelősségünk az emberek hiteles tájékoztatásában.”

Tájékoztatás és bátorítás
Már korábban is többször felhívták a figyelmet az oltás fontosságára, például az április elejei online imanapon. Készítettek a Facebookon profilkép-keretet is, mert úgy vélték, hogy ez is fontos missziós eszköz lehet: aki beállítja magának, hogy megkapta a vakcinát, annak az ismerősei láthatják ezt, ami bátorításul szolgálhat. „Sokan azonban nem szívesen osztanak meg ilyesmit magukról, mások meg kifejezetten nem szeretnének hencegni azzal, hogy már beoltatták magukat. Emiatt mindez nem volt elegendő, szükség volt az intenzívebb kampány elindítására. Így született meg végül a mostani videósorozat ötlete.”

A rövid, többnyire pár perces videóüzenetekhez hiteles cigány megszólalókat kerestek. „Első körben azokat szólaltattuk meg, akik átestek már a megbetegedésen. Volt köztük, aki kezdetben nagyon ellenezte az oltást, de amikor a családjában ketten is elhunytak a koronavírus miatt, és a településén is egyre többen betegedtek meg, akkor rájött, hogy muszáj vállalnia. Most már nagyon jó döntésnek tartja. Ez igen szép bizonyságtétele annak, hogyan tudja az Úr megváltoztatni a gondolatainkat, olykor sajnos tragédiák által.”

A református gyülekezeti tagok mellett szakembereket is megkerestek, így került képbe Beszterczey András, a Diakóniai Iroda vezetője, valamint Eperjesi Tamás, a felzárkózási ágazat vezetője. Sikerült megnyerniük az ügynek Falus András immunológust, a Semmelweis Egyetem professzor emerituszát is, akivel egyórás videóinterjút készítettek; ennek felvétele egyben is megtekinthető, de egyes részeiből külön-külön videóanyagok is készültek. Batyi Krisztina a Magyar Református Szeretetszolgálat családmentora, aki Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vilmányban dolgozik, cigány családokkal tartja a kapcsolatot. Ő videójában a saját munkatapasztalatából kiindulva mondja el, mennyire fontos, hogy az emberek oltassák be magukat.



„Összegyűjtöttük, hogy mi érdekli leginkább az embereket, és tolmácsoltuk kérdéseiket a videón megszólalók felé. Az eddigi visszajelzések alapján az emberek örülnek neki, hogy tájékoztató kampányt indítottunk, ezért reméljük, hogy sokakat sikerül majd motiválnunk arra, hogy elfogadja az oltást” – mondta Dezső Attila. „Az elmúlt évben nagyon megnehezültek a személyes találkozások, ezért nem volt lehetőségünk arra, hogy kampányrendezvényt vagy programokat is szervezzünk a nagyobb átoltottság érdekében. De azok a kollégáink, akik most is kijárnak a családokhoz, mindent megtesznek azért, hogy személyesen is felhívják a figyelmet az oltás fontosságára.”

A regisztráció nehézségei
Az internethez és a számítástechnikai eszközökhöz való hozzáférés egyenlőtlenségei mellett komoly kihívást jelent az oltásregisztráció kapcsán, hogy a hátrányos helyzetben lévő cigány közösségekben sokaknak okoz nehézséget az internet használata. Az időseknek ugyan volt lehetőségük postai úton kiküldött nyomtatványok kitöltésével regisztrálni az oltásra, mindenki másnak azonban csak a vakcinainfo.gov.hu oldalán található online űrlap kitöltése az egyetlen lehetőség. Ha valakinek ez nehézséget okoz, kénytelen másoktól segítséget kérni. A Cigánymisszió arra bátorít mindenkit, hogy ez ne tartson vissza senkit: ne féljenek megkeresni a település lelkipásztorát, egészségügyi dolgozóit, az önkormányzat munkatársait, családsegítőit.



Meglátta ezt a problémát a videókampány első felszólalója, az esztári Gyirgyó Dénes is, aki feleségével együtt házi tanodát működtet, és a Debreceni Egyetem segéd-egészségőreként (roma egészség-mediátor) szolgál. „Az egyetemtől kaptunk digitális tájékoztató anyagot a vírusról, amit a személyes találkozások során laptopról mutattuk be az embereknek. Szabad döntést hagyunk nekik, hogy a látottak és hallottak alapján kell-e nekik vakcina vagy sem. Sokan mondták, hogy nem szeretnék, mások viszont hozzájárultak ahhoz, hogy segítsünk nekik regisztrálni, és megadták az adataikat” – mesélte nekünk. „Ezeknek az embereknek általában se eszközük, se internetelérésük nincsen, sokszor e-mail címük se. Vannak, akik még félnek is a számítógéptől, nem mernek a billentyűzethez nyúlni.”

Gyirgyó Dénes feleségével együtt segít a hátrányos helyzetű embereknek az oltásra való regisztrációban. Írásos engedélyükkel és az adatvédelmi előírások tiszteletben tartásával külön e-mail címeket hoztak létre nekik e célból, amelyeken nyomon lehet követni a beérkező értesítéseket. A házi tanoda számítógépparkján lehetőség is van használni ezeket a fiókokat. Mivel az idősek idegenkednek a virtuális világtól, ezért Gyirgyóék azt tervezik, hogy a tanodában megtanítják őket az alapvető számítógépes ismeretekre. Esztáron egyébként nemcsak ők segítenek másoknak a regisztrációban, hanem az önkormányzat is.



„A cigányság körében sokan mindentől félnek, ami idegen, ezért győzködni kell őket, de amíg nem mutatunk személyes példát, addig nem fogunk érdemi eredményt elérni. Mi is regisztráltunk az oltásra, ráadásul a Szputnyik V vakcinát kaptuk meg, amelyet sok bizalmatlanság övezett, ezért meg tudtunk nyugtatni másokat, hogy nem lett tőle bajunk. Ha tudják, hogy közéjük való is megkapta az oltást, akkor el fogják hinni, hogy nem kell félni tőle. Ez bátorítja őket arra, hogy ők is merjék beadatni. Pont úgy, mint amikor gyerekként addig nem mertünk átugrani egy nagy gödröt, amíg a barátainkat nem láttuk átugrani.”

A személyes példa adhat tehát hitelt. „Minden településen szükség lenne olyan emberekre, akik, ha kell, segítenek a cigányságot meggyőzni és regisztrálni. Mi eddig huszonnégy embert regisztráltunk, de például Bodaszőlőn a segéd-egészségőri hálózaton belül szolgáló Lakatos Krisztián barátom és keresztyén testvérem már közel kétszáz személynél tart. Én hiszem azt, hogy azokon a településeken, ahol gyülekezetek vannak, lesznek olyanok, akik meglátják, hogy mit tehetnek az ügyért. A közösségeknek, önkormányzatoknak, orvosoknak, oktatási intézményeknek partnernek kell tekinteniük egymást ebben a munkában.”

Felelősségünk
Gyirgyó Dénes szerint bár érthető a bizonytalanság, ő is átélte, de gondolnunk kell arra, hogy szeretteink életéért is felelősséggel tartozunk. „Nagyon sokat imádkoztunk azért, hogy legyen vakcina, ezért most, hogy lett, ne kifogásokat keressünk! Ha Isten már megadta nekünk a lehetőséget, akkor meg kell tennünk mindent, amit emberileg megtehetünk a védettség érdekében! Az nem működik, hogy én csak leülök, és az Atya mindent elintéz helyettem, amíg én várom, hogy a sült galamb a számba repüljön! Nekem is tennem kell azért, hogy a járványveszélynek vége legyen. Ezt csak úgy tudom megvalósítani, ha a félelmeimet legyőzöm, rátekintek a szeretteimre, és felelősséggel döntök” – fejtette ki.

„Akikben félelem és kétség van, bátran vigye Isten elé azokat, és bízzon abban, hogy a Szentlélek el tudja rendezni ezeket a szívében” – biztatja a kétkedőket Dezső Attila is. „Nagyon sokan vágyunk arra, hogy visszakapjuk azt a régi életünket, amikor még szabadon tudunk találkozni, amikor több százan tudtunk dicsőíteni egy-egy eseményünkön, amikor több százan tudtuk hallgatni testvéreink bizonyságtételét, igehirdetését, előadását. Tudjuk, hogy ez sokaknak nagyon hiányzik. Minél többen oltatják be magukat, annál rövidebb időn belül lehetünk újra együtt. Mi is nagyon vágyunk ezekre a találkozásokra, ezért abban bízunk, hogy ez a lelki éhség arra motivál mindenkit, hogy regisztráljon az oltásra.”


Barna Bálint

Képek: Dezső Attila, Országos Református Cigánymisszió, Vargosz, reformatus.hu