Az igazi győzelmek

Hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent forintosítanak, de a Szeretethídon senki nem számítja ki, hogy mennyit ér az önkéntes segítség, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Helyszíni riport Budafokról, a Szeretethíd május 20-i megnyitójáról, ahol nemcsak önkénteskedtek, hanem táncra is perdültek a résztvevők a legkisebbektől kezdve a püspökökön át az államtitkárig.

Több mint 21 ezren vesznek részt a Szeretethíd református önkéntes napokon május 20. és 22. között. A Szeretethíd nyolcéves történetében ez a legmagasabb létszám – jelentették be a szervezők a rendezvény ünnepélyes megnyitóján pénteken, a budafoki Rózsakerti Demjén István Református Általános tornatermében. Bogárdi Szabó István református püspök szerint sikeresnek bizonyult a Szeretethíd mozgalom: nyolc évvel ezelőtt kétezer fővel indult, ma pedig már tízszer annyian dolgoznak önkéntesként másokért. A zsinat lelkészi elnöke azt mondta a Parókia portálnak, hogy az egyháztagok képesek önmagukat és másokat is mozgósítani a jó cél érdekében.

– Talán azért is vonzó az önkéntesség, mert ma hasznosságelv szerint működő világban élünk, ahol mindent a GDP-vel, a gazdasági mutatóval, a hasznossággal mérnek és forintosítanak. A Szeretethídon senki nem számolja, hogy hány munkaórát dolgoznak az önkéntesek, és ez mekkora érték, hiszen jó dolgokat tenni alapvető emberi magatartás. Minden emberben ott lappang az igény úgy jót tenni, hogy ez nem kerül bele a mindent a hasznon mérő civilizáció darálójába. Örülök, hogy sokan dolgoznak a Szeretethídon, de nem a létszám a lényeg, hanem az, hogy segítők megízlelhessék, milyen jó dolog jót tenni – hangsúlyozta Bogárdi Szabó István.

Csapatban
Így gondolták ezt a budafoki református általános iskolások is, akik már péntek reggel munkához láttak: néhány csoport az iskola udvarát hozta rendbe, a kisebbek pedig virágot ültettek. A harmadikos Varga Petra azt mondta, hogy szeret csapatmunkában dolgozni az osztálytársaival. Elárulta, hogy az elültetett virágokat felváltva öntözik és gondozzák majd.

Végváriné Pánczél Gyöngyi a „harmadik bések" osztályfőnöke pedig arról beszélt portálunknak, hogy a gyerekek nagyon szívesen segítenek egymásnak és másoknak is. Ebben nagy szerepe van a keresztyén nevelésnek.
– Sokat jelent számunkra a reggeli áhítat is, ahol elmondhatjuk, kinek mi a problémája, bánata, tudunk egymásért imádkozni. A keresztyén értékrend és hit sokat segít nekünk. A gyerekek fogékonyak egymás problémája iránt, és szívesen segítenek.

Lázadás
Fekete Károly Tiszántúli református püspök azt mondta a gyerekeknek, hogy az önkéntes segítség a szeretetlenség és az önzőség elleni lázadás, hiszen szükségünk van egymásra. A Szeretethíd egyházi fővédnöke úgy fogalmazott, hogy akkor vagyunk hiteles keresztyének, ha a „szükségem van rád" gondolat minél több formában fejeződik ki.
– Ha jót cselekszünk, akkor a példamutatás ragadós lesz. Ha ez nem sikerül, akkor mondhatunk bármit vagy biztathatunk másokat, nem lesz hatása. Abban bízunk, hogy a Kárpát-medence református népe megmozdult, és megmozdít másokat is – tette hozzá.

 

A bizalom infrastruktúrája
Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a Szeretethíd olyan Kárpát-medencei református önkéntes program, amelyet minden évben május 22-e környékén rendeznek meg, ekkor ünneplik ugyanis az egységes magyar református egyházat.
– Keressük azokat a lehetőségeket, amikor közösséget tudunk vállalni a másik emberrel, aki esetleg nélkülöz, magányos vagy számkivetett. A közösségvállalás történhet a családban, a gyülekezetben vagy a társadalomban, de fontos felmutatni Kárpát-medencei szinten is. Sok önmagába csavarodott élet van, azért is fontos ez a program, hogy rávilágítson: nyitni kell mások felé. Ha valamire szüksége van ennek a társadalomnak, az a bizalom infrastruktúrájának építése. Ezen tud egy összetartó társadalom újjáépülni.

Ez a szeretet
A Szeretethíd világi fővédnöke, Gundel Takács Gábor televíziós újságíró, sportriporter arra hívta fel a figyelmet, hogy ne csak az ünnepi alkalmakkor, a gyülekezetekben, az istentiszteleteken vagy éppen karácsonykor legyen bennük szeretet, hanem azokban a pillanatokban is, amikor indulatosak, haragosak vagyunk, amikor megszólal bennünk az ördög.

– A Jóisten próbára tesz bennünket, hogy ezeket a helyzeteket meg tudjuk-e oldani. Azok az igazi győzelmek, amikor a hétköznapokban, nyűgösen, fáradtan, stresszesen is van bennünk szeretet. Olyan világban élünk, amikor kapaszkodót és értéket keresünk, amikben megbízhatunk, és csodák csodájára mindig ugyanahhoz az örök értékhez jutunk vissza: ez a szeretet.

Összefogás – össztánc
A Szeretethíd ritkán látott pillanatokat is hozott: a kerekesszékes táncosok, a szociális ügyekért felelős államtitkár, református egyházi vezetők, lelkipásztorok, tanárok, újságírók és gyerekek fergeteges hangulatban ropták együtt a táncot a Los Del Rio ősrégi slágerére, a Macarenára. A Szeretethíd már az első napon új dimenziókat nyitott.

Fekete Zsuzsa
Fotó: Dimény András

Hallgassa meg a Szeretethídon készült riportunkat!

Csatolt állományok