A tájfunnál is súlyosabb

A Haiyan-tájfun után egy még súlyosabb katasztrófa sújthatja a Fülöp-szigeteket: a járványok, legalábbis ettől tartanak a Magyar Református Szeretetszolgálat helyszínen segítő orvosai. A hétfős küldöttség helyi idő szerint kedden érkezett a tájfun sújtotta térségbe, ahol egy ötvenezres városban, Tanauanban segítenek a rászorulókon. Eddig több száz beteget és sérültet láttak el. A misszió az orvosi szaktudás mellett 30 ezer dollár adománnyal is hozzájárul a bajbajutottak megsegítéséhez és a helyreállításhoz.

 

A Taclobantól nagyjából 20 km-re található Tanauan településen nem működik kórház, és egyelőre a segélyszervezetek orvoscsoportjai is alig jutottak el az elpusztult városba. A településen minden ház súlyosan megrongálódott, nincs áramellátás, tiszta víz, és élelem is alig akad – olvasható a református szeretetszolgálat közleményében.


– Itt jóval nagyobb a káosz és rendezetlenebbek a körülmények, mint Taclobanban, ezért nagyon örültek nekünk az emberek, hogy vitaminnal, gyógyszerekkel és orvosi ellátással is tudunk segíteni – mondta Sári Ferenc, a református orvoscsoport vezetője.

A magyar egészségügyi csoport sátrakban állított fel ideiglenes kórházat, ahol többnyire a felületi sérülések kezelésére, sebek kitisztítására és összevarrására, továbbá az akut betegek ellátására van a legnagyobb szükség. Korábban egy lyukas szívvel született csecsemő életét is megmentették a magyar orvosok.

A szakembereket aggasztja, hogy volt már tífuszgyanús betegük is, és sokan gondolják úgy, hogy a Haiyan-tájfun után egy még súlyosabb katasztrófa sújthatja a Fülöp-szigeteket: a járványok. Már megjelentek az akár halálos kimenetelű dengue-lázat terjesztő szúnyogok és a leptoszpirózist hordozó patkányok is.

Egyelőre a helyreállítást sem tudták elkezdeni a hatóságok. Csak csütörtökön kezdték meg az elhunytak eltemetését: száz embert helyeztek tömegsírba Taclobanban. „Óriási szükség van a segítségre" – mondta el a helyszínen tartózkodó Osgyán Dániel, a Református Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója.
A Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja várhatóan pénteken érkezik vissza Magyarországra.

Az ENSZ azt közölte, hogy 13 millió embert érint a tájfun okozta katasztrófa és 3 millióan váltak földönfutóvá. Becslések szerint a tájfun sújtotta terület teljes helyreállítása 5-10 évig is elhúzódhat, ezért világméretű összefogásra van szükség.

A súlyos helyzetben továbbra is várja a Magyar Református Szeretetszolgálat az adományokat a 13600/66-os telefonszámon (250 Ft/hívás), a 10702019-85008898-51100005 számlaszámon „TÁJFUN" megjegyzéssel, továbbá a www.jobbadni.hu oldalon


A református szeretetszolgálat a tájfun túlélőinek támogatására jótékonysági koncertet szervez november 23-án, szombaton a budapesti Becketts Irish Bárban, (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky u. 72.) többek között Knoll Gabi, Erika Albero és a Suba Attila & SoulFool Band is fellép. 

Szerkesztette: Fekete Zsuzsa
Fotó: Magyar Református Szeretetszolgálat, illetve Baptista Szeretetszoglálat