Együtt legyünk erősek

Az erőnket nem szabad a másik ellen bevetni, hanem arra kell használni, hogy a gyengébbet kihúzzuk a csávából és együtt legyünk erősek – véli Katus Attila sportaerobic világ- és Európa-bajnok. A kiváló sportoló Szinetár Dóra színművésszel és Szabó Patrícia újságíróval indította útjára a Magyar Református Szeretetszolgálat adventi kampányát, amelyben szegény gyerekeknek gyűjtenek országszerte.

A budapesti Allee bevásárlóközpont oldalában felállított karácsonyfánál Katus Attila azt mondta a Parókia portálnak, mindenkinek saját felelőssége, hogy lehetőségeihez mérten segítsen a rászorulókon.
– Az ember soha ne gondolja, hogy több, mint a másik, soha ne felejtse el, honnan jött, és ott milyen emberekkel találkozott. Ha szerencsésebb helyzetben élünk, akkor is tudnunk kell, hogy vannak szegények, akiken segíteni kell. Nem szabad egy kézlegyintéssel elintézni az ügyet. Hasonló ez a környezetvédelemhez, ha én elzárom a csapot, hogy takarékoskodjak a vízzel, lehet, nem sokat számít, de ha mindenki a tusolást választja a pazarlóbb fürdőzés helyett, akkor már jelentős mennyiségű víz takarítható meg. A segítségnek milliónyi formája létezik, és ezek közül nem a pénz a legfontosabb, hanem az odafigyelés. Ha figyelek valakire, akkor érzi, hogy szeretem, és ebből a szeretetből energiát merít. A szeretetünket egy ismeretlen felé is ki lehet mutatni – tette hozzá a világbajnok sportoló.

Van két gyerekem – talán ez lenne a legkézenfekvőbb magyarázat, hogy miért csatlakoztam a Magyar Református Szeretetszolgálat adventi ajándékgyűjtő kampányához. – kezdte Szinetár Dóra színművész, aki nem jött üres kézzel a szeretetszolgálat adománygyűjtő pontjához.
– Az ünnep közeledtével nem lehet nem észrevenni, hogy sok család nagyon rossz körülmények között él. Úgy tűnhet, egyszerű lehet gyerekekre hivatkozva pénzt kérni, de messzebbre kell látnunk. Nyomorult világot élünk, hiszen van itthon is egy réteg, akiket nem lehet ugyan az afrikai éhezőkhöz hasonlítani, azonban sok család nem képes úgy megünnepelni a karácsonyt, ahogyan szeretné, még szerény ajándék sem jut a fa alá. Mi most egy csillogó bevásárlóközpontban beszélgetünk, de sok ember nagyon távol áll attól, hogy megvehessen magának itt bármit, amire vágyik. Mi az adományunkkal abban segíthetünk, hogy egy-egy szegény gyereknek szebb lehessen a karácsonya. Az ajándékunknak nem az értéke a fontos, hanem a gesztus, amiből azt érezheti egy gyerek, hogy egy idegen segített rajta, valaki jót akart neki önzetlenül. Egy ilyen élmény jó irányba lendítheti az életét.

Újult energiával igyekszünk segíteni karácsony közeledtével – mondta Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke.
– Karácsonyfánkra szeretetcseppeket akasztunk, ezekre a díszekre írjuk fel az adományozóink nevét, illetve ők is üzenhetnek. A pénzbeli felajánlások mellett tartós élelmiszert (lisztet, cukrot, tésztát, konzerveket) várunk, valamint a nagycsaládosoknak szánt ajándékokat gyűjtünk a cipősdoboz akciókban. Országszerte harminc gyűjtőponton adhatják le a szegény gyermekeknek szánt ajándékukat. „Nincsen számukra hely" az idei kampányunk jelmondata, amivel azokra a társadalom perifériájára sodródott családokra utalunk, akiket talán észre sem veszünk a hétköznapokban. Az elmúlt esztendőkben 10-15 ezer csomag gyűlt össze karácsonyra, amelyekből nemcsak a magyarországi szegényeknek, hanem a határon túli magyaroknak is eljuttattunk – tette hozzá Pál Sándor.

A szeretetszolgálat évek óta meghirdeti cipősdoboz-akcióját. Arra kérik a segíteni vágyókat, hogy töltsék meg a dobozokat olyan apró ajándékokkal, amelyeknek akár a saját gyerekük, ismerősük is örülne. Néhány hasznos tipp arról, mivel érdemes feltölteni a gyerekeknek szánt ajándékdobozt: édességekkel, fejlesztő társasjátékokkal, meleg sapkával, sállal, kesztyűvel, zoknival, fogkrémmel, szappannal, tusfürdővel, samponnal, füzettel, tollal, tolltartóval, kifestővel, színes ceruzákkal.
A megtöltött dobozokra érdemes ráírni, hogy milyen korú lánynak vagy fiúnak szánják az ajándékot, így a csomag ahhoz jut el, aki valóban a legjobban örül majd neki.
Aki személyesen szeretne adományozni, Budapesten a 11. kerületben, az Allee bevásárlóközpont oldalában felállított gyűjtőhelyen adhatja le a „Nyilas Misi pakkokat", vidéken pedig Miskolcon és Debrecenben várják az adományokat.

 

 

 

Telefonos adományozás:
Az adománygyűjtés a tárgyi felajánlások mellett anyagilag is támogatható: a 13600-as telefonszám 66-os mellékének hívásával 250 forinttal támogathatják a programot.

Adományozás banki utalással:
A 10702019-85008898-51100005-ös számlaszámon keresztül „karácsonyi ajándék" megjegyzéssel, illetve a szeretetszolgálat jobbadni.hu oldalán keresztül online adományozás is elérhető. 

Fekete Zsuzsa
Fotó: Füle Tamás