Kémiai baleset a Lónyayban

Kémiai baleset miatt egy ember súlyosan, négyen pedig könnyebben megsérültek csütörtökön a IX. kerületben lévő Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégiumban - tudta meg az MTI az iskola igazgatójától és a mentőktől.

A tűzoltóság szóvivője azt közölte, hogy az iskolát kiürítették. Gócz Éva, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a karbantartó személyzet tagjai régi edényeket mosogattak a műhelykonyhában, amikor az egyik edénybe beleszáradt nátriumvegyület reakcióba lépett a vízzel, és kisebb robbanás történt. 



A baleset miatt kitört a műhely két ablaka, és több alkalmazott megsérült. Mint hozzátette: a baleset olyan helyen történt, ahová nem juthatnak el a gyermekek, mert még a folyosóját sem közelíthetik meg, így az iskolában lévő diákokat nem veszélyeztette a robbanás. 



Tamási Andrea, a mentők sajtóügyeletese azt közölte, hogy egy ember súlyosan, négy pedig könnyebben megsérült, közülük egy ember a helyszínen maradt, a többieket kórházba szállították. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője azt mondta az MTI-nek, hogy az iskolát kiürítették, mert a lefolyóba került nátrium és ammónia továbbra is robbanásveszélyes. Arra az időre, amíg a szakemberek eltávolítják az anyagokat, az 562 tanuló és tanár nem tartózkodhat az épületben - tette hozzá. 



A sérültekről a szóvivő azt közölte, hogy három embert az üvegszilánkok vágtak meg, egy ember pedig a vegyi anyagoktól kapott mérgezést, őt a toxikológiára szállították.





Forrás: MTI
Fotók: Székelyhidi Balázs