Köszöntjük az új Bólyai-díjast!

dr.ritoók2009. május 24-én vasárnap este a Nemzeti Színházban átadták az egyik legrangosabb magyar tudományos elismerést, a Bolyai-díjat  dr. Ritoók Zsigmond filológus-ókorkutatónak, aki a Kálvin téri gyülekezet presbitere is.

 

 

2009. május 24-én vasárnap este a Nemzeti Színházban átadták az egyik legrangosabb magyar tudományos elismerést, a Bolyai-díjat  dr. Ritoók Zsigmond filológus-ókorkutatónak, aki más fontos funkciója mellett a Kálvin téri gyülekezet presbitere, a Magyar Református Egyház Presbiteri Szövetségének tiszteletbeli elnöke. A díjátadáson Sólyom László köztársasági elnök köszöntötte a 79 éves akadémikust.

A többszörösen kitüntetett -fontosabbak: Szent-Györgyi Albert-díj (1992), Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (1995), Széchenyi-díj (2001), Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2008), Bolyai-díj (2009)- tudós példaértékűen gondolkozik az úgymond civil és egyházi teendők ellátásáról: „Mindenki munkája mögött valamilyen emberi magatartás áll. Van, akinél az, hogy minél többet keressen. Azt hiszem, keresztyén ember esetében ez a tényező végső soron az, hogy Isten ránk bízott valamilyen feladatot, melyet nekünk, mint sáfároknak, hűségesen kell elvégeznünk. Ennyiben az én egyháztagságom és a tanári hivatásom az erkölcsi kötelezettség szempontjából nem választható el egymástól. Ahogyan én megpróbálom az egyházban is végezni a munkámat, ugyanúgy szükségesnek tartom teljesíteni a tanári hivatásomat."

Mint vallja, az a jó presbiter, aki minden olyan szolgálatot elvállal, amit felelősséggel, valóban el is tud végezni.

Ezt teszi mind a mai napig a Magyar Református Egyház Presbiteri Szövetségének tiszteletbeli elnökeként is.

Kitüntetése alkalmából tisztelettel és szeretettel köszöntjük.

 

(090525-szala)