Tehetséggondozás, értékek, közösség

Ebben a három szóban összegezhető a református középiskolák oktatási és nevelési munkája Dunamelléken. A diákoknak és a szülőknek egy hónapja maradt arra, hogy kiválasszák a legmegfelelőbb oktatási intézményt. Segítségül összegyűjtöttük azokat a portálunkon megjelent beszámolókat, amelyek a dunamelléki református középiskolákban folyó munkáról adnak hírt.

Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest

Az egyházi iskolák HVG által készített rangsorában tavaly az ötödik, a száz legjobb iskolát felsorakoztató rangsorban pedig a huszonötödik helyen állt a Baár-Madas Református Gimnázium. A középiskolák megítélése az eredményesség mellett sok más szempontot is megjeleníthet, számos szülő mégis a tanulmányi és felvételi mutatók alapján dönt, amikor iskolát választ a gyermekének. Tombor László igazgató szerint minden iskola más „pályán játszik", a budai református gimnázium a minőségi oktatás mellett olyan értékeket is megpróbál közvetíteni, amelyek ma már nem mondhatók általánosnak, és ez - mint mondta - kulcskérdés.
Kapcsolódó cikkünk: Mi a pálya? 

Tehetséggondozó programokat indít a Baár-Madas. Az intézmény vezetői tehetségkörbe invitálják azokat a fiatalokat, akik valóban kiemelkedő képességűek a matematika, a magyar nyelv és a biológia területén.
Kapcsolódó cikkünk: Átlagon felül

 

A jó szülő nem a saját ambícióit akarja tolni a gyerekére, hanem figyelembe veszi a gyerek egyéni érdeklődését, és ennek mentén segíti a fejlődését. A pedagógusoknak sem csupán a szaktárgy szemüvegén keresztül kell nézni a diákokat, hanem vizsgálni kell a fiatalok szociális viszonyait is. Az egyik legizgalmasabb kérdés: mit tegyünk a tehetséges gyerekekkel - mondja Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek elnöke.
Kapcsolódó cikkünkből az is kiderül, a Baár-Madas diákjai milyen eredményeket értek el rangos versenyeken: Ahol a tehetség nem kallódik el

A Dunamelléki Református Egyházkerület fenntartásában lévő Baár-Madas jó mutatókkal rendelkezik a középiskolások között; diákjainak legalább kilencven százaléka tanul tovább egyetemeken és főiskolákon. Érettségi előtt csaknem minden tanulónak van legalább egy középfokú, a végzősök ötödének pedig felsőfokú nyelvvizsgája - mondta honlapunknak a gimnázium igazgatója. A református egyetem és a gimnázium együttműködésének egyik legfontosabb célja a tehetséggondozás; a kiemelkedően teljesítő középiskolásokat a Károli oktatói mentorálják a jövőben.
Kapcsolódó cikkünk: Reformátusból reformátusba

 

Baksay Sándor Református Gimnázium, Kunszentmiklós

- Amellett, hogy oktatni, tanítani, tehetséget kibontakoztatni kell, értékrendet is kell közvetíteni. Nevelés nélkül mindez nem megy, a receptet pedig jól megfogalmazták kétezer éve. A mi felelősségünk megtanítani a gyerekeknek, hogyan tehetnek különbséget jó és rossz között, és hogyan kezeljék konfliktusaikat úgy, hogy azokon ne a másik rovására jussanak túl - mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, református lelkész a nyolcévfolyamos gimnázium tanévnyitóján.
Kapcsolódó cikkünk: A kifli

A tankönyvekben hiába keressük azokat az elbeszéléseket, amelyek emberközelivé hoznák a történelmet. A kunszentmiklósi középiskolások idős emberekkel készítettek interjúkat egy uniós programba kapcsolódva. Az 1945 utáni történelem oktatásának megújítását célzó projekt anyaga a Terror Háza gyűjteményét gazdagítja.
Kapcsolódó cikkünk: Mondd el, hogy tudjuk

 

Lónyay Utcai Református Gimnázium, Budapest

Bár a felsőoktatás felhígult az elmúlt években, a gimnázium tartja magát a korábban megkövetelt tanulmányi színvonalhoz. Ennél is nagyobb hangsúlyt fektet azonban az emberi értékek kiművelésére - nyilatkozta portálunknak Bódyné Enese Laura igazgató.
- A diákokat arra tanítjuk, hogy legyenek egyenes, jellemes, gerinces emberek, akik mindenkor képesek kiállni a hazájukért, az egyházukért, önmagukért, családjukért és hivatásukrt. Fontos, hogy szerényes, alázatosan, de öntudatosan vállalják keresztyén, református mivoltukat és magyarságukat.
Kapcsolódó cikkünk: Úton az érettségiig

Zsibongás, súrolás, kalapálás, ecsetsuhogás, festőhengerek nyikorgása, vízzubogás zaja - ahogy azt az iskola falai közül kiszűrődő hangok tanúsítják, a lónyaysok is bekapcsolódtak a 72 óra kompromisszumok nélkül elnevezésű önkéntes programba.
Kapcsolódó cikkünk: Új köntösben

 

Sylvester János Református Gimnázium, Budapest

- A hitet és az értelmet elsősorban a református egyháztagokban akarjuk nevelni. Krisztus az alap, vagyis (...) valóban keresztyén embereket szeretnénk nevelni a jövőnek. Olyan hívő embereket, akiknek a hite nem puszta világnézet, nem filozófiai rendszer, nem is mindenre ráhúzható magyarázat, amely felment a gondolkodás alól, hanem az élő Krisztussal való személyes kapcsolat. Ez a kapcsolat pedig erőforrás a tiszta és bátor gondolkodáshoz, szóláshoz és cselekvéshez, valamint a gondolatokért, szavakért és tettekért vállalt felelősséghez - fogalmazott az intézményt 2008-ig igazgató Bibó István. Ő volt a gazdája a Baár-Madas Református Gimnázium 1989-es újjászervezését előkészítő állampolgári mozgalomnak, majd 1990-től igazgatója az intézménynek. 1995-ben leváltották a gimnázium éléről, ennek hatására a tanári kar jelentős része is távozott. Feleségével és tanár kollégái egy részével 1997-ben megalapították a Slyvester János Protestáns Gimnáziumot, amelyet 2012-ben befogadott a református egyház, azóta az iskola nevében a protestáns helyett a református jelző szerepel.
Kapcsolódó cikkünk: Keresztyén, református, magyar

 

A Dunamelléki Református Egyházkerületben az alábbi református középiskolák közül válogathat:

Arany János Református Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium, Nagykőrös
Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Budapest
Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola, Kunszentmiklós
Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium, Budapest
Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola, Vác
Bocskai István Református Oktatási Központ, Halásztelek
Bocskai István Református Oktatási Központ Egressy Béni Művészeti Szakközépiskolája, Budapest
Dunavecsei Református Kollégium Gróf Teleki József Általános Iskolája, Mezőgazdasági Gazda- és Gazdaasszonyképző Szakiskolája, Dunavecse
Gödöllői Református Líceum Gimnáziuma és Kollégiuma, Gödöllő
Kecskeméti Református Gimnázium, Kecskemét
Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnáziuma, Kiskunhalas
Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium, Budapest
Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma, Pécs
Református Kollégium Általános Iskolája és Gimnáziuma, Tiszakécske
Slyvester János Református Gimnázium, Budapest
Szentendrei Református Gimnázium, Szentendre


A négy-, nyolc- és hatévfolyamos intézményekbe jelentkező általános iskolások írásbeli felvételi vizsgájára január 18-án, szombaton kerül sor, míg az általános iskolák február 14-én továbbítják a tanulói jelentkezési lapokat a középfokú iskoláknak, a tanulói adatlapok első példányát pedig a Felvételi Központnak.