A farkasok közé

A XIV. Református Zenei Fesztiválon istenhívő zenészek játszanak, akik egész életüket annak szentelték, hogy valami jót adjanak az embereknek. Május 26-tól három napon át a zenéé a főszerep Budapest belvárosában. A refomátus zenei fesztivál Magyar Örökség-díjas főszervezőjével, Böszörményi Gergellyel beszélgettünk.

A reformáció 500. évfordulójának mottója a „megújulás lendülete”. Látszik majd ez a lendület a 14. Református Zenei Fesztiválon is?

Ha csak a szervezés körüli dolgokra gondolok, mindannyian érezzük magunkban a lendületet. Természetesen számos esemény az ötszázadik évfordulóra mutat majd. Az egyik leglátványosabb programunk az ötszáz fős Kárpát-medencei kórus, ami idén már csak a nevében hordozza az ötszázas számot, hiszen sokkal többen leszünk. Újdonság, hogy a szabadtéri programon ezúttal az orgona is felcsendül. A Magyar Nemzeti Múzeum lépcsője fontos helyszín a szabadságunk kivívása szempontjából is.

Vagyis érződik a hely szelleme?

Azt tapasztalom, hogy különösen a határon túlról érkező magyar testvéreink érzékenyülnek el a múzeumnál. Boldogon énekelnek, szelfiznek és nem utolsó sorban együtt élhetjük meg hitünket, összetartozásunkat.

A programkínálatban találunk fellépőket, akiket megismerhettünk az előző években, de lesznek újak is.

Így kerek a történet. Jönnek régi barátaink, vendégeink: a Vujicsics együttes, Pál István Szalonna, a Credo, a húszéves Misztrál együttes, a BorzsaVári Zenekar, a Servet csángó zenekar. Széles a zenei paletta, a református kórusoktól, a népzenén át, a világzenéig számos színvonalas produkciót hallhatunk. Idén először a jazz is felcsendül a református zenei fesztiválon.

Ha a református zenére gondolok, a jazz nem jutna eszembe. Hogyan került be a kínálatba?

Több protestáns barátunk jelezte, hogy kedvelik, ezért szívesen hallanának jazz-t. Akik szeretik a klasszikusokat és a népzenét, általában kedvelik a jazz-t is, így idén belépett sokadik műfajnak. A Kálvin téri templom mögötti kertben szombaton délután 2-től 10-ig számos ingyenes koncertet hallhat a közönség. A környékbeli kis kávézókba ilyenkor sok magyar és külföldi turista betér, igyekszünk őket is elcsábítani a többi programunkra.  A Kálvin-udvar házigazdája Bágyi Balázs jazzdobos lesz. Számomra a szervezésnél az volt a legfontosabb, hogy istenhívő zenészek játszanak, akik egész életüket annak szentelték, hogy valami jót adjanak az embereknek.

Budapesten járva számos helyen láttam a 14. Református Zenei Fesztivált hirdető plakátot. A háromnapos rendezvény május 26-án pénteken kezdődik. Miért hirdetnek mindenfelé? Számítanak azokra is, akik egyáltalán nem kötődnek az egyházhoz?

Hála Istennek, jönnek világiak is közénk. Ez is az egyik fontos ismérve a fesztiválunknak. Amikor a református egyház szervez egy nagy rendezvényt, általában saját intézményeiből, gyülekezeteiből hívja a résztvevőket, de azok a találkozók a világ számára zártak. A zenei fesztivál az a református rendezvény, amikor „kimegyünk a farkasok közé”. Ilyen felemelő pillanat, amikor a Bakáts térről a Kálvin térre vonulunk a vigalmi negyedben, a Ráday utcán. Csaknem ezer ember énekli tiszta szívből a zsoltárokat. Közben sok járókelő csatlakozik hozzánk.

Voltak emlékezetes pillanatok az elmúlt években?

Nagyon sok. A fesztiválokon mindig gyűjtünk adományokat a kárpátaljai testvéreink számára. Előfordult, hogy a Ráday utcai elegáns éttermekben vacsorázók utánunk szaladtak, és súlyos ezreket dobtak a ládába, mikor meglátták, hogy milyen nemes célra gyűjtünk. De az is előfordult, hogy az egyik teraszon egy német társaság borozgatott. Amikor odaértünk németül kezdték énekelni azt a zsoltárt, amit mi magyarul énekeltünk. Annyira megható jelenet volt, hogy még most is beleborzongok. Nagyon jó volt megélni, hogy ilyen módon is felfedezhetők az európai protestantizmus nyomai.

Megszokhattuk, hogy a színvonalas zenei produkciók mellett érdekes beszélgetéseket, előadásokat hallhatunk. Idén is így lesz?

Igen, ismét itt lesz velünk Bagdy Emőke pszichológus, Bogár László közgazdász Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő és Szigethy Gábor író. Újra várják a közönséget a Magyar Örökség-díjasok, és megszervezzük a papgyerek találkozót Márkus Mihály nyugalmazott református püspök vezetésével.

Sablonosnak hangozhat a kérdés, de mi lesz a zenei fesztivál aktuális üzenete a reformáció ötszázadik évfordulóján?

Az egyháznak nyitnia kell a világ felé. A zenei fesztivál pozitív üzenetet küld a világba a református egyházról, hiszen nem fekete csuhában vonulunk egy fekete könyvvel, hogy betereljük az embereket a templomba, hanem Isten igéje mellett értéket, élményt és színvonalat adunk, amire mindig emlékezhetnek.

A 14. Református Zenei Fesztivál programjairól itt olvashat bővebben.