Felépül a Ráday Kollégium

A mai napon aláírták az új kollégiumi szárny és az egyházkerületi székház épületegyüttesének kivitelezési szerződését.

A megállapodás szerint a 2019 januárjában leégett és azóta már lebontott Ráday Kollégium új épületszárnyának szerkezetépítése 2021. szeptember 30-ig, a teljes épületegyüttes kivitelezése 2022. június 30-án fejeződik be.

A generálkivitelező Laterex Építő Zrt. 2006-os megalakulása óta ipari, kereskedelmi, egészségügyi és közösségi épületeket épített és komplex felújítási, átalakítási projekteket is megvalósított. A cég referenciái közé tartoznak a tatai Esterházy-kastély és a Budapest-pasaréti ferences templom felújítása, a tatabányai megyei könyvtár felépítése, a Budapest-gazdagréti és a veszprémi versenyuszoda kivitelezése. A Laterex Építő Zrt. az új épületegyüttes kivitelezését 6 milliárd 293 millió forint keretösszegből valósítja meg.

Az egyházkerület többfordulós pályázati rendszerben, öt vállalkozás közül választotta ki a céget a beszerzési szabályok figyelembevételével. A Laterex Építő Zrt. mind a szakmai kompetenciák, mind az árajánlat szempontjából ideális választásnak bizonyult – tudtuk meg Veres Sándor egyházkerületi főgondnoktól.

„Azokat a cégeket kerestük, amelyek már megvalósítottak hasonló projekteket, és releváns tapasztalattal bírnak a régi és új épületek építése és felújítása terén. Az épületegyüttes megtervezésénél különösen nagy hangsúlyt kaptak a katasztrófa-, tűz- és vagyonvédelmi előírások, ezért olyan cégeket kerestünk, amelyek már kiviteleztek ekkora volumenű, és ezen előírásoknak megfelelő projekteket. Szintén szempont volt, hogy az adott vállalkozás számára az 5-10 milliárd forintos keretösszeg ideális nagyságú legyen.”„Társaságunk az elmúlt években széleskörű ismertségnek és elismertségnek örvendő vállalkozássá fejlődött. Célunk, hogy munkánkkal maradandó, minőségi építészeti megoldások valósuljanak meg, amelyek hozzájárulnak az épített környezet minőségének javulásához és élhetőbbé tételéhez” – olvasható a cég honlapján.

Az épületegyüttes kivitelezése különleges, komplex feladat, hiszen régi, patinás épületet újítanak fel és alakítanak át, és a mai kor igényeinek, biztonsági előírásainak megfelelő modern szárnyat építenek mellé. Az archaikus és a modern egyszerre lesz megfigyelhető a megálmodott kollégium és kerületi székház arculatán. A régi épület Ráday utcai homlokzata visszakapja az 1911-es átalakításnak megfelelő arculatát, az új épületrészek pedig kortárs formavilággal jelennek meg.Minden épület kihívást jelent, ez különösen is igaz a régi épületek felújítására, a régi konstrukciók olyan szerkezeti megoldásokat rejtenek, amelyeket a tervezők a legnagyobb körültekintés mellett sem láthatnak előre. Olyan megoldást kell találni, amely a megrendelő igényeinek és az épület színvonalának is megfelelő – nyilatkozta Stankov Attila. A Laterex Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a vállakozás több egyházi épületet is épített, felújított, a keresztyén egyházakhoz kötődő projektek mindig is kiemelt értékkel bírnak a cég számára.

„Néhány évvel ezelőtt, az egyik dunaparti épületen hasonló projektet valósítottunk meg, a MAHART volt központja mellé új irodaházszárnyat alakítottunk ki a két épület összekötésével, tudjuk, mit jelent szembenézni az ilyen jellegű feladatok műszaki kihívásaival. A Ráday utcai épületrész nem teljes felújításon esik át, azaz nem a nyers falakig kell visszabontanunk, csak bizonyos részeknél avatkozunk be, ez hatalmas odafigyelést igényel a részünkről. Miközben felújítunk, meg kell tartanunk a régi értékeket is, ez az egyházi épületeknél különösen fontos számunkra.”

Az épületegyüttes ad otthont a Ráday Kollégiumnak, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának, a Török Pál Kari Könyvtárnak, a Ráday Gyűjteménynek, a Bibliamúzeumnak, a Bibliás Könyvesboltnak, a Dunamelléki Református Egyházkerület Püspöki Hivatalának, valamint a Parókia portál szerkesztőségének.

A nagyobb biztonság érdekében tűzszakaszhatárokat hoznak létre, és a különböző intézményeket térben is elkülönítik. Az új épület alatt teremgarázst is kialakítanak, amelyben 33 autó parkolását biztosítják, ide a Biblia utca felől lehet majd behajtani. A tervek szerint az építkezés első ütemében húzzák fel az új kollégiumi szárnyat és alakítják ki a pinceszinti teremgarázst. A második ütemben a Ráday és a Köztelek utcai szárnyak felújítására, átalakítására kerül sor.