Hivatalos jelöltek Dunamelléken

Az egyházkerületi Választási Bizottság hivatalosan is bejelentette, hogy Balla Pétert és Balog Zoltánt jelölték a püspöki tisztségre a Dunamelléki Református Egyházkerület egyházmegyéi. A főgondnoki tisztséget Kovács Levente vagy Veres Sándor töltheti be. Valamennyi jelöltről a presbitériumok döntenek titkos szavazással.

A dunamelléki egyházkerületben egységesen szeptember 12-én, szombaton tartották az egyházmegyei jelölő közgyűléseket. Az egyházkerületi választási bizottság a jelölések összeszámlálása után arról tájékoztatta portálunkat, hogy Dunamelléken dr. Balla Péter és Balog Zoltán lettek püspökjelöltek, a főgondnoki tisztségre pedig dr. Kovács Leventét, a Magyar Bankszövetség főtitkárát, a Budapest-Külső-Józsefvárosi Református Egyházközség presbiterét, valamint a jelenleg is főgondnoki tisztet betöltő Veres Sándort jelölték. Az előző évek gyakorlatától eltérően a Választási Bizottság ezúttal nem közölte a százalékos arányokat, arra hivatkozva, hogy ezzel sem szeretnék befolyásolni a szavazás menetét.

Az egyházkerületnek a következő hatéves ciklusban mindenképp új püspöke lesz, hiszen Bogárdi Szabó István a törvényben foglalt legfeljebb háromszor hatéves püspöki ciklusa végéhez érve átadja a tisztséget annak, akit az egyházi tisztújítási folyamat következő szakaszában a presbitériumok megválasztanak.

A kerületi választási bizottság az egyre növekvő járványveszély miatt módosította a szavazatok beérkezési határidejét, így a presbitériumoknak 2020. november 5., csütörtök déli 12 óráig kell postai úton eljuttatnia azokat a választási bizottsághoz. A választási anyag a presbitériumokhoz várhatóan még ezen a héten megérkezik – mondta Pintér Gyula református lelkész, a bizottság elnöke. „A szavazatokat kettős, zárt borítékban kell beküldeni, amelyből a belső boríték jelöletlen. Ezt tesszük bele egy urnába a többivel együtt, hogy tökéletesen beazonosíthatatlanok legyenek a szavazatszámláláskor. Így minden feltétel adott ahhoz, hogy ne tudhassuk, melyik szavazat honnan érkezett.”

Minden presbitérium annyi szavazólapot kap, ahány szavazati számértéke van – ez a gyülekezet létszámától függ, ezért több a végső szavazatok száma, mint ahány gyülekezet van Dunamelléken. Minden számértéket az a jelölt „visz el”, aki az adott presbitériumban több szavazatot kapott. „A szavazás titkos, így bármit mondhatnak a hangadók, mindenki a saját lelkiismerete szerint adhatja le a szavazatát” – erősítette meg Pintér Gyula.

A választási bizottság elnöke kéri az egyházközségek elnökségeit, hogy a szavazást a lehető leghamarabb ejtsék meg, és az eredményt másnap küldjék be.

Az egyházi tisztújításról portálunkon is tájékozódhatnak, a jelöltekkel pedig hamarosan interjút is olvashatnak.